Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Horsens, 07/12/2023 - 10:55

Havbrug dømt for snyd med fiskeproduktion og forurening af havmiljøet

Hjarnø Havbrug A/S er torsdag idømt bøde på 20 millioner kroner og får konfiskeret 125 millioner kroner.

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Hjarnø Havbrug A/S er torsdag blevet dømt for systematisk at have produceret flere fisk, end selskabet havde tilladelse til.

Det medførte udledning af flere næringsstoffer, end havbruget havde lov til, med forurening af området omkring Horsens Fjord som følge.

Dommen er afsagt af en enig domsmandsret i Retten i Horsens.

Hjarnø Havbrug A/S idømmes en bøde på 20 millioner kroner, og der konfiskeres 125 millioner kroner svarende til det ulovlige udbytte af overproduktionen.

Samtidig idømmes den 53-årige havbrugsejer ambulant psykiatrisk behandling og en tillægsbøde på 20.000 kroner.

Specialanklager Pernille Moesborg sagde under sine afsluttende bemærkninger, at havbrugene gennem årene 2013 til 2018 havde overskredet tilladelserne med mellem 250 og 400 procent.

Det indebærer ifølge anklageren en risiko for, at der er sket alvorlig skade på havmiljøet som følge af forhøjede udledninger af fosfor og kvælstof fra fiskene.

Hun krævede havbruget idømt en bøde på 48 millioner kroner samt konfiskation af 191 millioner kroner.

Havbrugsejeren nægtede sig skyldig.

Han argumenterede med, at han deltog i en række forsøg, blandt andet med muslingefarme, der optager næringsstoffer fra fiskene.

Men retten finder ikke, at havbruget har haft den fornødne tilladelse til at anvende muslinger som kompenserende virkemiddel.

Sagen har været længe undervejs. Retssagen blev indledt i marts 2021, men er flere gange blevet udskudt. Først forsvandt 77 ringbind, der var opmagasineret hos Sydøstjyllands Politi.

Politiet undskyldte, og anklageren gentog undskyldningen i retten.

Siden sygemeldte havbrugsejeren sig, og der skulle udarbejdes en mentalundersøgelse.

Resultatet af mentalundersøgelsen fik anklageren til at ændre sin påstand om fængselsstraf til havbrugsejeren til krav om ambulant psykiatrisk behandling.

Sagen mod havbruget begyndte at rulle, da lystfiskere ved østkysten pludselig begyndte at fange sølvlaks i stor stil tilbage i 2017.

De kom fra havbruget, som også er fundet skyldig i at have udsat den ikke hjemmehørende art, selv om man kun havde tilladelse til at producere ørreder.

Anklageren erklærer sig efter domsafsigelsen tilfreds med resultatet.

- Retten har fundet, at der er tale om nogle meget grove og meget alvorlige overtrædelser, og det afspejles også i, at der er udmålt en meget markant bøde og konfiskation, siger hun.

De forsvundne ringbind har haft den betydning for sagen, at retten ikke på alle punkter har fulgt politiets beregninger af den ulovlige fortjeneste.

- Det har haft den betydning, at man så har anvendt havbrugets egne oplysninger. Samlet set mener jeg ikke, det har haft den store betydning for den samlede sanktion, siger Pernille Moesborg.

Havbrugsejeren fulgte domsafsigelsen fra sin plads ved siden af sin forsvarsadvokat, Thomas Andreas Mikkelsen.

- Nu vil vi nærlæse dommen, og derudover har vi ingen kommentarer, lød det fra advokaten.

Han vil sammen med sin klient bruge de næste to uger på at overveje, om man vil anke dommen til landsretten.

/ritzau/

København, 07/12/2023 - 08:03

Spiller midaldrende vrøvlehoveder i kendt komikers debutfilm

I Mikael Wulffs første film alene bag kameraet har han sikret sig Rasmus Bjerg, Brian Lykke og Thit Aaberg i generationssammenstødet "Højst besynderlige typer".

Hvilken dynamik - eller snarere generationssammenstød - opstår der, når to mænd midt i 40'erne møder en ung kvinde?

Det er omdrejningspunktet i Mikael Wulffs nye film, "Højst besynderlige typer", som er komikeren og manuskriptforfatterens debut som ene instruktør.

Han har kapret komiker og skuespiller Brian Lykke, som springer ud i sin første hovedrolle, sammen med den prisvindende skuespiller Rasmus Bjerg og det unge talent Thit Aaberg som trioen i front for "Højst besynderlige typer".

- Filmen handler om min generation - lad os kalde den Generation X. Dem, der var unge og sprudlende - i hvert fald berusede - i 90'erne. En generation, der præcis ligesom mig går vanvittigt meget op i netop komedie. Den vigtigste målestok i 90'erne var: Er det sjovt? Alt andet var nærmest ligegyldigt, lyder det fra Mikael Wulff i en pressemeddelelse.

Filmen handler om Martin - spillet af Brian Lykke - som frier til sin kæreste. Men hun svarer ved at grine ham op i hovedet og gå.

Martin drukner sorgerne og vågner næste dag på gulvet i et bofællesskab af unge mennesker. Blandt andre Freja, spillet af Thit Aaberg.

Sammen begiver de sig ud i byen dagen derpå for at genfinde ringen, som han glemte aftenen før. Her får de følgeskab af Martins gamle ven i skikkelse af Rasmus Bjerg.

"Højst besynderlige typer" er en komedie om at åbne op, sige sine hemmeligheder højt og få det godt igen, lyder det fra Mikael Wulff, der kalder det et kærligt og kritisk portræt af en generation.

- I filmen spiller Rasmus Bjerg og Brian Lykke to midaldrende vrøvlehoveder, som er stivnet i den ironiske jargon. De to kolliderer med den unge generation gennem Thit Aabergs karakter. En zoomer, som finder ironien og distancen ubrugelig og afkræver følelsesmæssig autenticitet, siger den 51-årige instruktør i pressemeddelelsen og tilføjer senere:

- Jeg skal være helt ærlig: Jeg elsker på mange måder stadig den generation. Jeg synes, at den havde ret i mange ting. Livet er svært og rummer nederlag og umiddelbar meningsløshed – hvorfor ikke kæmpe sig igennem det morads med jokes?

"Højst besynderlige typer" kan ses hos en række streamingtjenester - herunder Blockbuster og Viaplay - fra 18. december.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 06/12/2023 - 15:17

Time Magazine kårer Taylor Swift som Årets Person

Handout/Ritzau Scanpix

Popstjernen Taylor Swift er ifølge Time Magazine Årets Person. Magasinet kalder hende en "helt".

Popstjernen Taylor Swift er onsdag blevet udnævnt som Årets Person af det amerikanske Time Magazine.

Det fremgår af magasinets hjemmeside.

Sam Jacobs, som er chefredaktør på Time Magazine kalder Taylor Swift for "en sjælden person, der både er forfatter og helt i sin egen historie".

- Taylor Swift har fundet en måde at overskride grænser og være en lyskilde. Ingen andre på planeten i dag kan bevæge så mange mennesker så godt.

2023 har på mange måder været et rekordslående år for 33-årige Taylor Swift, der udgav sit første album som 16-årig.

I juli blev hun den kvinde, der har haft flest album på toppen af Billboard-hitlisten.

Hendes koncertfilm "Taylor Swift; The Eras Tour" slog rekorden for den mest indbringende åbningsweekend for en koncertfilm nogensinde, skrev The New York Times.

Taylor Swift har de seneste år arbejdet på at genindspille sine første seks albummer. Fire af dem har hun udgivet - den seneste "1989 (Taylor's Version)" i oktober.

Genindspilningerne bunder i popstjernens konflikt med musikagenten Scooter Braun.

Han købte Taylor Swifts tidligere pladeselskab, Big Machine, og fik dermed også rettighederne til stjernens bagkatalog.

Taylor Swift forsøgte at købe rettighederne til de såkaldte "masters", som er indspilningerne af hendes sange - dem, lytterne kan tilgå på albummer eller hos streamingtjenester. Det fik hun ikke held med.

Hun ejer dog fortsat kompositionerne, og derfor besluttede hun at genindspille sine albummer.

Taylor Swift er på sin verdensturné "The Eras Tour", som ifølge analyseselskabet QuestionPro kan blive den mest indbringende turné nogensinde. Det skrev CNN.

Ud over at være sanger er Taylor Swift også kendt for at være sangskriver.

Med sin store fanbase har hun blandt andet formået at få over 35.000 personer til at registrere sig, så de kan stemme ved præsidentvalget i USA næste år. Det skrev tv- og radiostationen NPR.

Det skete, efter at hun i et opslag på Instagram opfordrede sine knap 300 millioner følgere til at registrere sig.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/12/2023 - 10:30

FAKTA: Hjertevarme julefortællinger

* "Mens du sov". Amerikansk komedie fra 1995. Sandra Bullock har hovedrollen som Lucy, der redder en mand fra en ulykke, og mens han ligger i koma, kommer hun til at sige til familien, at hun er hans forlovede, og de inviterer hende med hjem til jul. Filmen anbefales af Freja Dam.

* "Dash & Lily". Amerikansk tv-serie fra 2020, der følger en ung teenagepige, som elsker julen. Hun begynder at lægge små beskeder i en bog i en boghandel i New York, og pludselig begynder hun at få beskeder tilbage. Serien anbefales af Ann Lind Andersen.

* "Hjem til jul". Norsk tv-serie, hvor første sæson kom i 2019. Serien handler om Johanne, der bilder sin familie ind, at hun har fået en kæreste, som hun vil tage med hjem til jul. Nu har hun decembers 24 dage til at finde sig en mand. Anbefales af Ann Lind Andersen.

Kilder: filmkritikerne Freja Dam og Ann Lind Andersen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 07/12/2023 - 10:30

Kørt træt i klassikerne? Disse julefilm skal du se

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Tre filmeksperter giver deres bedste bud på knap så kendte og måske lidt oversete filmperler, som du kan slå mave til i juledagene.

Når den sidste bid and og skefuld risalamande er klemt ned, kalder sofaen og en god film.

Men hvad skal du se, hvis du ikke orker sukkersøde juleklassikere som "Alene hjemme" og "Love Actually"?

Prøv noget lidt mere deprimerende, foreslår Freja Dam, der er filmanmelder hos Jyllands-Posten.

Hun anbefaler dramaet "Spencer" fra 2021, der er instrueret af Pablo Larraín. Den handler om prinsesse Dianas jul i 1991, hvor hun er dybt ulykkelig i sit ægteskab med prins Charles og må kæmpe sig igennem julemad og julelege med den britiske kongefamilie.

- Det er ikke en historie, man kommer i julestemning af, men den tegner et godt billede af at være tvangsindlagt til noget hygge, man ikke har lyst til, siger Freja Dam.

Hyggen fylder heller ikke i hendes anden anbefaling "Ben is Back", der er fra 2018 og har Julia Roberts i hovedrollen. Hun spiller moren til en ung mand, der lider af et stofmisbrug og kommer uventet hjem på besøg juleaftensdag.

- Den handler om den ubetingede kærlighed, man har til sine børn, og om at give sine nærmeste en chance mere. Det er barskt, men også rigtig rørende, lyder det fra Freja Dam.

Familiedramaerne findes også på dansk. For eksempel i instruktør og skuespiller Paprika Steens film "Den tid på året", som filmkritiker Ann Lind Andersen synes, du skal se.

- Den viser den neurotiske side af julen, og hvad der sker, når hele familien samles, og man bliver tvunget til at være sammen på godt og ondt, og alle de gamle skeletter rasler ud af skabene, men man prøver alligevel at finde ud af det sammen, siger hun.

Hemmelighederne kan heller ikke gemme sig under juletræet i den amerikanske komedie "Happiest Season", som er instrueret af Clea DuVall.

Her tager en ung kvinde sin kvindelige kæreste med hjem til jul. Problemet er bare, at hun ikke har fortalt sin konservative familie, at hun er homoseksuel.

- Der er et klart budskab i filmen, og så er det en ret fin, sjov og skarp familiekomedie, fortæller Ann Lind Andersen.

Alt det fine og sjove ved julen forsvinder i sneen i gyseren "Krampus" fra 2015, som Troldspejlet-vært Jakob Stegelmann anbefaler, at du sætter på en mørk decemberaften.

- Den handler om julemandens onde følgesvend Krampus, som er et uhyre, der terroriserer børn, der ikke opfører sig ordentligt. Den bygger på en myte, der stammer fra Alperne, og som stadigvæk bliver dyrket, fortæller DR-værten og fortsætter:

- Det er en meget stemningsfuld film, hvor en familie holder jul sammen i snevejret, men udenfor lurer monstrene, og julen bliver med ét vendt til noget meget uhyggeligt. Den er ikke egnet for hele familien, så de små må ikke se med, siger Jakob Stegelmann, der har en stor forkærlighed for julefilm, der prikker hul i idyllen.

Derfor har han samlet en stor bunke anbefalinger i særprogrammet "Troldspejlet ødelægger julen", som kan streames nu på DRTV og sendes 23. december på DR 2.

- Det kommer både til at handle om bizarre seriemordere ved juletid og virkelig vanvittige julemandsfilm. Der er blandt andet lavet en film om marsboere, der forsøger at kidnappe julemanden, fordi børnene på Mars er så triste og skal muntres op, fortæller Jakob Stegelmann.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv