Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 28/11/2019 - 10:55

Hammershøi-maleri sælges for 31,5 millioner og slår rekord

"Interiør fra Strandgade 30" af Vilhelm Hammershøi er det dyreste maleri solgt på en dansk auktion nogensinde.

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Vilhelm Hammershøis maleri "Interiør fra Strandgade 30" fra 1900 er på en auktion hos auktionshuset Bruun Rasmussen tirsdag blevet solgt for 31,5 millioner kroner.

Maleriet var vurderet til 20-30 millioner kroner. Det forestiller Vilhelm Hammershøis kone, Ida Ilsted, i lejligheden på Christianshavn i København, hvor parret boede fra 1898 til 1908.

Det er det dyreste maleri, der nogensinde er solgt på en auktion i Danmark. Den hidtidige rekord havde norske Edvard Munchs "La Promenade des Anglais", som i 2006 blev solgt for 6,9 millioner kroner.

Det er imidlertid ikke det dyreste danske maleri, der nogensinde er blevet solgt på kloden.

Den rekord har et andet Hammershøi-maleri stadig.

I december 2017 blev hans maleri "Interiør med kvinde med klaver, Strandgade 30" fra 1901 solgt for 39,5 millioner kroner på en auktion hos det amerikansk-britiske auktionshus Sotheby's i New York.

Bruun Rasmussen håbede på at slå denne rekord, men det blev altså ikke tilfældet. Der var alligevel klapsalver fra de fremmødte i auktionshuset, da hammerslaget lød.

Hammershøis værker gik førhen til relativt beskedne priser, men har siden 1980'erne gennemgået en stor prisudvikling.

"Interiør fra Strandgade 30" blev i 1960 solgt for 9600 kroner hos Bruun Rasmussen.

Sælgeren af maleriet ved tirsdagens auktion er anonym og købte selv maleriet i 1976 i Kunsthallen til ukendt pris.

Bruun Rasmussen oplyser, at maleriet er blevet solgt til en udenlandsk køber.

Køberen slipper ikke med at betale de 31,5 millioner kroner, som hammerslaget lød på. Vedkommende skal også betale et salær til Bruun Rasmussen.

Af Bruun Rasmussen hjemmeside fremgår det, at der lægges 30 procent af hammerslagsprisen til, som dækker salær og moms af salæret.

Det svarer til en ekstra omkostning på cirka 9,5 millioner kroner, så den samlede pris for køber er nærmere 40 millioner kroner.

/ritzau/

Nyhedsarkiv