Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 30/01/2025 - 10:52

Gruskasser skal hjælpe fastkørte lastbiler i vintervejr

Kasser med grus og salt ved frakørselsramper skal hjælpe fastkørte lastbiler, der skaber kø på glatte veje.

Af: /ritzau/

En lastbil, der forsøger sig op ad en motorvejsrampe i glat vejr, kan hurtigt lamme trafikken.

Derfor vil Vejdirektoratet denne vinter som et forsøg stille gruskasser til rådighed, der skal hjælpe fastkørte lastbiler. Det skriver Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

Der bliver opsat 41 orange kasser langs vejene på særligt udsatte frakørselsramper med en blanding af grus og salt. Det skal hjælpe lastbilerne til at få vejgreb i glat føre.

Transportminister Thomas Danielsen (V) siger i meddelelsen, at små tiltag ofte kan gøre en stor forskel.

- Muligheden for at smide grus på vejen på en vinterdag er et af vintertjenestens små tiltag, som jeg forventer, vil gøre en forskel. Der er ingen, der ønsker at sidde fast på grund af glatte veje, og hvis det kan afhjælpes med en skovlfuld grus, så er det en god løsning på at holde hjulene i gang, lyder det fra ham.

Afdelingsleder i Vejdirektoratet Tania Udengaard Sørensen er opmærksom på, at tiltaget ikke kan afhjælpe alle problemer i vintertrafikken.

- Vi kører selvfølgelig stadig ud og rydder ramper. Tiltaget er udelukkende et supplement til den normale snerydning, siger hun.

/ritzau/

Østrig, 30/01/2025 - 07:00

Lene Beier stopper som vært på Landmand søger kærlighed

Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Lene Beier siger farvel til "Landmand søger kærlighed" og kaster al sin tid på Østrig. - Jeg har virkelig haft lyst til at fortryde mange gange, siger hun.

Sæson efter sæson har tv-vært Lene Beier været fast inventar, når landmænd rundt om i landet har jagtet den helt store kærlighed.

Men efter 11 sæsoner som vært på "Landmand søger kærlighed" er det slut.

Årsagen? Den skal findes i, at Lene Beier og familien er rykket til alpebyen Itter i Østrig for at udleve en mangeårig drøm om at drive et hotel.

- De kommende optagelser til "Landmand søger kærlighed" ligger hen over et forår, hvor vi får megatravlt på hotellet. Og jeg kan ikke være halvt nogle af stederne. Jeg bliver nødt til at være der fuldt ud, og her valgte jeg Østrig, siger tv-værten.

Hun fortæller, at beslutningen også bunder i, at hun ikke ville have mulighed for at give værtsrollen den fulde tid og energi, den kræver.

- De medvirkende har brug for, at man er 100 procent til stede. Og det ville jeg ikke kunne være, fordi jeg ville have mine tanker på Østrig, og hvordan det går med hotellet og med familien, siger Lene Beier.

Det var i september, at hun sammen med manden Anders Beier og parrets to teenagesønner tog skridtet og flyttede til Østrig, og i december slog de dørene op til hotellet.

Selv om familien er faldet godt til i det nye liv med hoteldrift, skole og skiture, har det ikke været nogen nem beslutning at sige farvel til TV 2-programmet.

- Jeg har virkelig haft lyst til at fortryde mange gange, for jeg altid ser frem til den tid på foråret, hvor vi er ude på landevejene, lærer alle de medvirkende at kende og har det megahyggeligt, fortæller hun.

Blandt tv-værtens mest mindeværdige øjeblikke er da også alle de stunder, hun har haft sammen med resten af tv-holdet, og det sammenhold, hun oplevede på optagelserne.

Men også de gange, hvor Amors pil har ramt heldige medvirkende, har en særlig betydning.

- De øjeblikke, hvor nogle har indrømmet over for sig selv, at de faktisk er blevet forelsket i et andet menneske, har jo været store.

- For eksempel var der bare en særlig kemi mellem Stine og Niels, fra da han trådte ind på speeddaten. At have fået lov til at være fluen på væggen til det har været helt vildt fedt, fortæller Lene Beier.

Hun henviser til, da landmanden Stine medvirkede i syvende sæson af programmet. Det lykkedes hende at finde kærligheden i bejleren Niels, og siden har der både været bryllup og familieforøgelse.

Fremover bliver det altså en ny vært, der skal stå på sidelinjen, når nye medvirkende vil finde en at dele landmandslivet med.

Imens vil Lene Beier fokusere på familien og deres nye liv som hotelejere - en tilværelse, som indtil videre har været succesfuld.

- Det går simpelthen så godt, fortæller tv-værten og uddyber:

- Jeg elsker det her med at stå op og være sammen med min familie og snakke med gæsterne, hygge om dem og få dem til at føle sig godt tilpas. Så jeg er stadig i en værtsrolle, men bare på en anden måde.

Planen er at blive i Østrig, så længe hele familien synes, det er sjovt, fortæller hun.

Selv om Lene Beier har sagt farvel til "Landmand søger kærlighed", er det ikke et endegyldigt farvel til tv.

I efteråret var hun tilbage i Danmark for at filme den kommende sæson af TV 2-programmet "Vi drukner i rod".

Og 30. januar har "Beier på alpehotellet" premiere på TV 2 Play, inden det sendes på TV 2 Fri fra 6. februar. Her kan seerne følge Lene Beier og familiens nye tilværelse i Østrig.

Det er endnu ikke meldt ud, hvornår den 12. sæson af "Landmænd søger kærlighed" får premiere, eller hvem der bliver ny vært.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 29/01/2025 - 14:35

DR byder på genhør med purung Jørgen de Mylius

Mini Wolff/Ritzau Scanpix

Gennem 62 år har Jørgen de Mylius' stemme floreret på de danske radiobølger, og det markerer DR med optagelser fra hans allerførste radioprogram.

DR sender onsdag aften lytterne på en nostalgisk rejse, når kanalen P5 bringer optagelser fra Jørgen de Mylius' debut som radiovært.

Genhøret sker for at fejre, at den 78-årige radiolegende i år kan markere 62 år foran mikrofonen.

Et arbejdsliv, hovedpersonen selv ser tilbage på med glæde, siger han til DR.

- Både radio og TV har givet mig utrolig mange oplevelser, og jeg har mødt et væld af spændende mennesker. Der har selvfølgelig været bump på vejen, men stort set har jeg nydt at være i gang med radio eller TV hele vejen, lyder det fra Jørgen de Mylius.

Hans færd ud i æteren begyndte med et gnavent brev, han som kun 16-årig sendte til DR's ungdomskanal P3, der dengang hed Musikkanalen.

Musikken, der kom ud af højttalerne, var ikke ung nok, mente den rock'n'roll-glade teenager. Kort efter blev han inviteret til en snak på liveradio for at uddybe sin kritik, hvilket endte med et jobtilbud.

Snart stod gymnasieeleven fra København i spidsen for eftermiddagsudsendelsen "Mellem lektierne", som præsenterede lytterne for DR's første hitliste.

Det er klip herfra, der onsdag aften findes frem fra arkivkassen og afspilles i Jørgen de Mylius' nuværende program på P5, "Hithouse", der sender alle hverdage.

62 år inde i faget strømmer Jørgen de Mylius' stemme stadig i stor stil ud af højttalerne. Ifølge DR leverer han stadig over 400 timers radio om året.

- Så længe, der er nogen, der gider høre på mig, og så længe DR gider have mig, så bliver jeg her, lød det fra Jørgen de Mylius i et interview med Ritzau i forbindelse med hans 75-års fødselsdag i 2021.

Foruden "Hithouse" sender han hver lørdag programmet "Eldorado", der også har hjemme på P5.

De seneste somre har han i øvrigt også stået for sommerprogrammerne "Sommer med Mylle".

/ritzau/

Læs Mere >>

, 30/01/2025 - 08:00

FAKTA: Gratis podcast og lydbøger

* Det er en mulighed at købe et abonnement til flere forskellige podcast- og lydbogstjenester.

* Men du kan også nøjes med at bruge gratis tjenester, såsom eReolen, som de danske folkebiblioteker står bag. Her finder du både podcast og lydbøger. Du skal logge ind med MitID eller dit bibliotekslogin for at kunne bruge eReolen.

* Du kan også bruge podcast-appen, der findes i din smartphone, til at lytte til podcast.

Kilde: eReolen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 30/01/2025 - 08:00

Brug din daglige transporttid til at blive lidt klogere

Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix

Podcast og lydbøger giver mulighed for læring og inspiration på farten. Udforsk historie, aktuelle emner og klassiske radiomontager, mens du er på vej.

I den travle hverdag kan det være svært at finde tid og ro til at læse for at lære noget nyt og udvide sin horisont.

Men podcast og lydbøger giver mulighed for at forvandle de små pauser til læring og inspiration. Det kan være, mens du er på farten, vener eller træner.

Og der er et væld af muligheder, som du kan lytte til.

Hvis du er interesseret i historie ligesom Anders Olling, der udgør den ene halvdel af duoen bag historiepodcasten "Kongerækken", foreslår han, at du kaster dig over podcasten "History of the Germans".

- Den er jeg selv i gang med for tiden. Podcasten bliver fortalt på engelsk med tysk accent, og den handler om alle mulige aspekter af Tysklands meget omfattende historie, siger han.

- Der er en sæson, som handler om hansestæderne. Den gav mig faktisk også en masse viden om dansk historie.

Hansestæderne var en række især tyske byer, der var sammensluttet i Hanseforbundet, som i perioden fra cirka 1300 til 1600 fik afgørende betydning for handelen i Nordeuropa.

- Hvis der skal være lidt mere aktualitet, vil jeg anbefale podcasten "Lykkeberg og Corydon", der indeholder spændende analyser om aktuelle emner, siger Anders Olling.

- Chefredaktør på Information Rune Lykkeberg og chefredaktør på Børsen Bjarne Corydon har en utrolig god dynamik sammen og bringer deres forskelligheder i spil.

Anders Olling lytter også til en specifik lydbog for tiden.

- "Leoparden" er en italiensk historisk roman, der er skrevet af Giuseppe Tomasi di Lampedusa. Den foregår på Sicilien i 1860'erne i tiden op til Italiens samling, siger han.

Hvis du vil lytte til noget, der også er lidt radiofonisk lækkert, har radiojournalist Søren Prehn fra Mediehuset Periskop et godt bud. Han producerer selv og underviser også i podcast på Mediernes Efteruddannelse.

- Jeg vil anbefale første sæson af BBC's podcast "I'm Not a Monster", der handler om en amerikansk mor, som slutter sig til Islamisk Stat i Syrien, siger han.

Blandt de opsigtsvækkende detaljer i podcasten er hendes tiårige søn, som blev tvunget til at true den amerikanske præsident i en propagandavideo, der blev delt verden over.

- Du får et unikt indblik i, hvad der får folk til at gøre, som de gør. Det er sublim journalistik. Journalisten bag podcasten rejser også til et torturfængsel i Syrien for at undersøge, om det, den amerikanske mor fortæller, er sandt, siger Søren Prehn.

DR har for nylig samlet 48 ikoniske og prisvindende radiomontager, som typisk kombinerer lyde, klip og musik på en kreativ måde, i appen DR Lyd. Og ifølge Søren Prehn er de også et lyt værd.

- De nyere populære danske monterede podcast bygger jo videre på DR's produktioner igennem mange år, siger han.

- Hvis jeg skal fremhæve en af dem, vil det være "Eliten fra minefeltet" fra 1980'erne om pianisten Klaus Heerfordt.

En anden klassisk DR-radiomontage fra 1980'erne, som Søren Prehn vil anbefale, er radiojournalist Christian Stentofts "Afslag på et kys".

I montagen er lytteren vidne til et møde mellem Christian Stentoft og en alkoholiseret overlæge, der forsøger at forføre ham.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek

Privatliv