Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Sorø, 03/06/2024 - 10:49

Færre regler skal give unge flere muligheder for at få et fritidsjob

Regeringen har mandag præsenteret et udspil om fritidsjob. Målet er, at flere 13-17-årige får et arbejde.

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

For få unge mellem 13 og 17 år har i dag et fritidsjob.

Det mener regeringen, der derfor nu præsenterer et udspil om fritidsjob med en række foreslåede regelændringer.

Udspillet fremlægges på et pressemøde mandag i Sorø af beskæftigelsesminister Ane-Halsboe Jørgensen (S), økonomiminister Stephanie Lose (V) og kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).

Eksempelvis ønsker regeringen, at 13-15-årige, der går i grundskole, skal kunne varetage flere arbejdsfunktioner og begrænses mindre i, hvor de må arbejde.

Som et eksempel nævner Ane Halsboe-Jørgensen, at unge i grundskolen i dag ikke må betjene en softicemaskine. Det skal ændres.

- Og hvis du arbejder på en tankstation, må du være der til klokken 22. Men hvis du arbejder på plejehjemmet ved siden af, skal du gå hjem klokken 20, siger hun på pressemødet.

Unge mellem 15 og 17 år skal også have lov til at arbejde på skæve tidspunkter i alle brancher.

I dag har halvdelen af alle unge mellem 13 og 17 år et fritidsjob. Det er 70.000 færre end i 1980'erne.

Selv om regeringen ønsker at flere får et fritidsjob, vil beskæftigelsesministeren ikke sætte tal på.

- Jeg synes jo, at når vi kigger ud på, hvad det kan at have et fritidsjob, så vil jeg gerne sige mange flere. Men det er op til den enkelte og den enkeltes familie, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Jakob Engel-Schmidt vil dog gerne tage den lidt længere. Han siger, at målet er "flest muligt".

- Regeringen mener, at det er sundt at have et arbejde ved siden af sin skole. Vi håber, at rigtig mange arbejdsgivere også vil være med, siger han.

Videre ønsker regeringen i udspillet, at den offentlige sektor også skal gøre mere for at skabe fritidsjob til unge. Regeringen har en ambition om, at en række offentlige institutioner skal have mindst ét fritidsjob til unge under 18 år.

Og så vil regeringen - som tidligere annonceret - afskaffe arbejdsmarkedsbidraget for unge.

Arbejdsmarkedsbidraget, som alle lønmodtagere betaler, ligger på otte procent. Det koster 165 millioner kroner årligt at afskaffe det.

/ritzau/

København, 03/06/2024 - 10:26

Ekstra Bladet henter kendt radiovært

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Julie Rahbek forlader jobbet som radiovært på The Voice. Nu skal hun lave podcasts på Ekstra Bladet.

Det er slut med at høre Julie Rahbek i æteren på The Voice.

I stedet kan man fremover høre hende på Ekstra Bladet, hvor hun skal lave podcasts.

Det skriver hendes nye arbejdsgiver i en artikel.

Her fortæller Julie Rahbek, at jobtilbuddet lød "ekstremt spændende", og at hun føler, at det er en god udfordring.

- Jeg har jo lavet podcast før, og jeg har virkelig altid holdt meget af det, så jeg var ret sikker på, at hvis jeg skulle lave noget andet end radio, så skulle det være podcasts, siger hun til Ekstra Bladet.

Julie Rahbek har lavet radio, stort set siden hun i 8. klasse kom i erhvervspraktik på en lokal radiostation, har hun tidligere fortalt i et interview med ungdomsmagasinet Vi Unge.

Som 21-årig kom hun til Bauer Media, hvor hun først blev vært på Nova-kanalen og siden på The Voice, hvor den i dag 26-årige vært havde sin sidste udsendelse i slutningen af maj.

Nu venter Ekstra Bladet. Men Julie Rahbek kan endnu ikke sige mere om, hvad hun skal lave af podcasts til mediet.

- Jeg kan godt mærke, at det, at det ikke er liveradio, synes jeg, er ret specielt. Men det er nok også en af grundene til, at jeg er klar til at tage springet og lave skiftet, siger hun til sin nye arbejdsgiver.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 02/06/2024 - 08:00

Sommerdahl-stjerne gør status over sit liv

Skuespiller Mathias Käki Jørgensen fylder snart 30 år. Det har sat gang i en masse tanker omkring, hvem han egentlig er - og hvem han ikke er.

Skuespiller Mathias Käki Jørgensen har gennem fem sæsoner spillet politimanden Benjamin i TV 2 Charlie-serien "Sommerdahl".

Men Benjamins satte liv som nybagt far med kæreste og fast job er helt anderledes end Mathias Käki Jørgensens eget.

- Jeg er sådan en, der svæver lidt gennem universet for at finde ud af, hvor jeg skal hen, siger Mathias Käki Jørgensen.

Den autodidakte skuespiller fik sit gennembrud i TV 2-serien "Norskov" i en alder af 21 år.

Han spillede ishockey i 1. division for holdet White Hawks fra Frederikshavn, og det var derigennem, han pludselig sprang ud som skuespiller, da TV 2 ledte efter en, der kunne spille ishockey.

Det er efterhånden ti år siden, og til august fylder Mathias Käki Jørgensen 30 år.

- Flere af mine kammerater har gået og stresset over at blive 30, og der har jeg altid bare sagt, at de skulle holde op, og at alder er en social konstruktion: Who gives a shit?, siger han og fortsætter:

- Men nu er jeg selv kommet tæt på, og jeg kan godt mærke, at jeg ikke lige synes, at det er så fedt. På en måde kommer man til at gøre status over sit liv: "Hvor langt er man nået, og er man der, hvor man havde regnet med at være?", siger han og tilføjer:

- Man forestillede sig, at det skulle være noget med egen lejlighed, og at man ligesom var på plads.

Selv om Mathias Käki Jørgensen endnu ikke er fuldstændig etableret, har han gennem sine 20'ere fundet ud af, hvem han er, og hvem han i hvert fald ikke er.

- Nu har jeg prøvet ting, testet ting og fucket op, så nu handler det om at dedikere min tid til det, jeg har fundet ud af, at jeg har lyst til.

En af de ting, han vil fortsætte med at bruge sin tid på, er skuespil.

Men faktisk bruger han kun omkring fire måneder om året på at være skuespiller, når optagelserne til "Sommerdahl" kører. Resten af tiden går til hans produktionsselskab, hvor han blandt andet producerer reklamefilm.

- Det kan godt være at skuespillet ikke er min første ting, og at det er lidt mere en side-hustle (sidegesjæft, red.) for mig, men det er stadig noget af det sjoveste at bruge sin tid på, siger Mathias Käki Jørgensen og tilføjer:

- Jeg har ikke det med, at lykken er at lave én ting.

Om sommeren går en stor del af hans tid med at filme "Sommerdahl" i Helsingør. Det falder altid sammen med mylder og travlhed i hans produktionsselskab.

- Det er nogle måneder, der godt kan trække tænder ud. Det er højsæson for alt, jeg laver. Alle skal have produceret noget, og samtidig er jeg i Helsingør ti timer om dagen, siger han.

Sommeren er travl, men Mathias Käki Jørgensen kan ikke forestille sig at bruge sin tid på andet.

- Jeg nyder, hvordan tingene er lige nu, og så må vi se, hvor længe det varer, siger han.

Han er meget bevidst om, at han som tiden går kan ende med at skifte livsbane.

- Jeg er et andet menneske i dag, end jeg var for ti år siden og fem år siden. Bare siden sidste år har jeg ændret mig. Så jeg regner heller ikke med, at jeg synes, at det samme er interessant om ti år, siger han og tilføjer:

- Det er selvfølgelig fedt, hvis jeg gør. Men jeg tror også, at det er vigtigt, at man mærker efter, hvis man vil prøve noget andet.

"Sommerdahl" kan ses hver søndag på TV 2 Charlie og på TV 2 Play.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/06/2024 - 10:00

Vand med omtanke

* Vand er en kostbar ressource, og flere kommuner udsteder vandingsforbud i tørre perioder en gang imellem for at sikre kommunens drikkevand.

* Vær derfor opmærksom på, om der er sådan et forbud, inden du begynder at vande haven.

* Forbud mod vanding findes på de enkelte kommuners hjemmesider. Flere vandværker sender også en besked ud via mobil eller e-mail om et forbud.

Kilde: Videncentret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 03/06/2024 - 10:00

Vand haven klogt i varmen

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er ikke kun haveejerne, som tørster under solens skarpe stråler. Det samme gælder havens planter. Sådan vander du dem rigtigt.

Når sommersolen begynder at skinne over de danske haver, er der nok at tage fat i.

Og her er et af de helt store temaer, at vi skal vande haven, lyder det fra Louise Møller, der er fagredaktør hos Haveselskabet.

Selv om det måske lyder som en banal opgave, er der alligevel lidt at holde øje med.

- Vand kun, hvor det er nødvendigt. Det er steder som køkkenhaven, i krukker, i drivhuset og ved nye planter, som du har plantet inden for det seneste halve år, siger Louise Møller og fortsætter:

- Vand også kun, hvis vi har en tør periode, og ikke, hvis regnen kommer regelmæssigt. Nogle gange kan jorden godt se tør ud på overfladen, men egentlig være fugtig under.

Er du i tvivl, kan du grave 10-15 centimeter ned i jorden for at mærke efter, om jorden er våd.

Finder du ud af, at jorden og dermed planterne godt kunne trænge til lidt vand, er det ikke helt lige meget, hvornår du vander.

- Du får mest ud af at vande om morgenen eller om aftenen, hvor fordampningen er lav, siger Louise Møller.

Det kan også være, at du ikke vil bruge så meget af din fritid på at stå og vande hele haven.

Heldigvis er der noget, du kan gøre for at nedsætte havens vandingsbehov, lyder det fra Berit Rørbøl, der er haveekspert hos Videncentret Bolius.

- Rent plantemæssigt kan man sørge for, at der ikke er meget bar jord. For er der meget bar jord, fordamper vandet hurtigere, når solen skinner ned. En tør køkkenhave er typisk, fordi der er bar jord og langt mellem planterne, siger hun og tilføjer:

- Kan du ikke plante tæt, kan du dække jorden til med andre ting. Det kan være kompost eller flis. I køkkenhaven kan du også smide græsafklip. Bare læg det i et par centimeters tykkelse. Mere behøves ikke for at holde på fugten.

Ifølge Berit Rørbøl kan du også tænke i skygger, hvilket også gør, at vandet fordamper i mindre grad.

I bund og grund handler det om at plante efter de forhold, som du har i din have, lyder det fra Berit Rørbøl.

- Har du sandet jord, skal du ikke vælge tørstige planter. De vil suge en masse vand, og sandet jord er mere tør, siger hun.

Er du ude i at skulle vande, anbefaler haveeksperten, at du vander langsomt og sørger for at lave en gennemvanding.

- En vandspreder er ikke så god. Den er sjov at lege med, men den vander også en masse, der ikke har brug for at blive vandet, påpeger hun.

I stedet kan du lægge en siveslange ud. Her løber vandet langsommere, og jorden når at suge det.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek