Krystalblå swimmingpools og lange vandrutsjebaner der smyger sig gennem gaderne på den græske ferieø Santorini.
Det lyder næsten for godt til at være sandt. Og det er det også.
Billedet er nemlig AI-genereret, hvilket vil sige, at det er lavet med kunstig intelligens. Alligevel har det fået stor opmærksomhed på sociale medier.
- Der bliver brugt flere manipulerede billeder af forskellige feriedestinationer end tidligere. Det er en tendens, der tydeligt vinder frem, siger Jan Lockhart, der er landechef hos rejsearrangøren Sunweb.
- Problemet er, at stederne ikke findes i virkeligheden.
Derfor opfordrer han til, at man er opmærksom på de billeder, man især kan finde på sociale medier.
- Vi risikerer, at det bliver et problem, fordi vores kunders forventninger og drømme til ferien ikke stemmer overens med det, de kommer ned og oplever, siger Jan Lockhart.
Kasper Junge, der er AI-chef i virksomheden Dinero, er enig.
- Kunstig intelligens bliver hele tiden bedre og bedre. Det kan bruges til at skabe noget, der ser mere spektakulært ud, end det i virkeligheden er, siger han.
Derfor er det vigtigt at bruge sin fornuft, når man støder på et ekstraordinært billede på nettet.
1) Læg mærke til detaljer.
Selv om kunstig intelligens er nærmest ufejlbarlig, så har den alligevel nogle svagheder.
- Hvis der er mennesker på billedet, vil der ofte være et eller andet galt med hænderne og fingrene. Måske kan de også have et mærkeligt udtryk i ansigtet, siger Kasper Junge.
Han fremhæver også, at billederne ofte vil være lidt for farverige.
- Der er ligesom noget overpompøst ved billederne. Hvis man zoomer ind, vil der ofte være nogle ting, der ser lidt underlige ud, eller som ikke helt følger fysikkens love, siger han.
2) Brug Googles billedsøgning.
Du kan også bruge billedsøgningen på Google. I stedet for at søge med tekst, kan du uploade eller kopiere et link til det billede, du mistænker, er lavet med kunstig intelligens.
- Jeg har prøvet at gøre det med det AI-genererede billede af Santorini. Når man søger på det, kommer der artikler frem, der handler om, at billedet er fake. Temaet er ligesom AI-genererede billeder, siger Kasper Junge og fortsætter:
- Hvis man søger med et almindeligt billede af Santorini, så dukker der rejseannoncer op.
Du kan søge på billeder ved at åbne en Google-browser og klikke på det lille kameraikon i søgefeltet.
3) Lav et tjek.
- Det sunde baggrundstjek, som i virkeligheden har været en del af internetdannelsen fra start, skal man bare holde fast i, siger Kasper Junge og tilføjer:
- Man har længe været bevidst om svindel på nettet og fotoshop. AI-genererede billeder er bare en udvidelse af det, som jeg ser det.
Hvis man er i tvivl, anbefaler han, at man enten tjekker Trustpilot eller bruger street view-funktionen på Google Maps, hvor man frit kan se og bevæge sig gennem det meste af verden.
/ritzau fokus/