Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 02/12/2023 - 10:55

Fynsk boligforening har givet over 2000 ulovlige udlån til lejere

Mere end 2000 gange har boligforening på Fyn ulovligt lånt penge til lejere til forbedringer af deres boliger.

Af: /ritzau/

Gennem 18 år har lejerne i boligforeningen Kristiansdal på Fyn haft mulighed for at låne penge af foreningen for at lave forbedringer af deres boliger.

Men nu viser det sig, at udlånsmodellen er ulovlig.

Det skriver TV 2 Fyn.

I samarbejde med Odense Kommune har boligforeningen sat en stopper for låneordningen, som ifølge mediet er blevet benyttet 2117 gange siden 2005.

Der er fortsat 699 aktive udlån med en samlet restgæld på 23,7 millioner kroner, lyder det.

Det er revisionsfirmaet BDO og advokatfirmaet Kromann Reumert, som efter opfordring fra kommunen har vurderet, at modellen er ulovlig.

Ifølge mediet har ordningen fungeret på den måde, at en lejer har kunnet låne penge til en meget lav rente og betale beløbet tilbage gennem huslejen i en periode på ti år.

Kontorchef i Odense Kommune Lars-Bo Lund Johansen fortæller til TV 2 Fyn, at kommunen endnu ikke er færdig med at undersøge ordningen.

Af den grund er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at fastslå, hvilke konsekvenser det kan få, lyder det.

/ritzau/

København, 02/12/2023 - 08:00

Kirke og en smule kaos er faste dele i Christophers perfekte jul

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Selv om Christopher får en travl december måned med en turné i den store verden, glæder han sig til at fejre jul i Danmark med alle traditioner, der hører til.

Der er få ting som jul og juletraditioner, der kan samle familien - men også kan dele vandene.

Hos sangeren Christopher, som hedder Nissen til efternavn, er der også visse ting, der skal være på plads, før roen kan sænke sig og julefreden indfinde sig i det lille hjem.

Julen er i det hele taget begyndt at betyde mere for Christopher, efter at han selv har fået børn. Han er far til to piger, Isabelle på syv måneder og snart treårige Noelle - noël betyder i øvrigt betyder jul på fransk - som han har med sin hustru, model og influencer Cecilie Haugaard.

I år glæder han sig særligt til at lære sin ældste datter, Noelle, mere om julens traditioner.

Her fortæller sangeren, der er aktuel med titelsangen til TV 2-julekalenderen "Valdes jul", mere om, hvad opskriften på en god jul i familien Nissens hjem består af.

Hvordan skal du fejre jul i år?

- Jeg skal være i Danmark og forhåbentlig fejre den, som vi har gjort de sidste mange år. Min og Cecilies familie går sammen og holder én stor juleaften. Det er noget med både and og flæskesteg, en lang gåtur og ild i pejsen, siger Christopher.

Hvornår er det rigtig jul for dig?

- Hvis jeg skal være helt ærlig, så har det de sidste mange år først ramt mig juleaften, når den brune sovs kommer på bordet, og man tænker: "Okay, wow, et lækkert måltid, vi skal til at have".

- Så sidder man bare i sofaen i to timer bagefter og ser folk flyve rundt og åbne gaver og har det helt underligt. Men det er jul for mig.

Hvad er dit bedste juleminde?

- Det var faktisk virkelig specielt sidste år at kunne holde jul for første gang med Noelle, min ældste datter. Jeg kunne mærke, at hun forstod den magi med at danse om juletræet og det hele.

- Alt det, hun skal lære omkring traditioner og jul, er jo noget, vi skal lære hende. Det er ret magisk, siger Christopher og fortsætter:

- Det er så fedt at se glæden i hendes øjne. Jeg kan ikke vente med at bilde hende alle mulige ting ind om julemanden, nisser og grød på loftet.

Hvad er din mest mislykkede jul?

- Jeg havde en jul, lige da jeg havde mødt Cecilie, hvor jeg holdt jul i København, og hun holdt med sin familie i Odense. Der sagde jeg farvel til min egen familie og kørte til Odense julenat for at være der klokken to om natten.

- Efter at have kørt i sne i to timer kunne jeg godt se, at det var lidt en skodplan - altså i stedet for bare at sidde med sin egen familie sluttede jeg juleaften af med at køre i to timer til Odense. Det var dumt, griner sangeren.

Hvad er din rolle i julen?

- Jeg er ham, der køber gode gaver. Og det er næsten, som om at jo tættere vi kommer på den 23., desto bedre bliver gaverne, fortæller han.

Derfor ved sangeren endnu ikke, hvad der kommer til at ligge under juletræet med til og fra-kort fra ham i år.

- Men jeg kunne godt forestille mig, at det bliver nogle lidt eksotiske gaver i år, for man skal jo have noget med hjem fra Sydamerika eller Kina eller USA, siger sangeren, der den seneste tid har turneret kloden rundt med musikken fra Netflix-filmen "A Beautiful Life", som han har hovedrollen i.

Hvad gør I til jul, som overrasker andre?

- Jeg går i kirke og beder en lille julebøn og synger en lille julesalme. Det er den eneste gang på året. Men det er det, som kirken også er for mig, fortæller Christopher.

- Nu er jeg ikke sådan supertroende. Men jeg forbinder juledag med en tur i kirken. Der er noget magisk i det rum. Man behøver ikke at være troende for at kunne mærke og forstå, hvorfor folk stadig den dag i dag finder mening, svar og tryghed ved religion, mener Christopher.

- Det er ikke noget, jeg selv har dyrket supermeget. Men lige juleaften får den altså en over troen, griner han.

Hvad er den bedste gave, du har fået?

- Jeg husker tydeligt, at jeg fik et par ski, da jeg var 10-11 år. Jeg glemmer det aldrig, fordi min mor og far lavede den klassiske: "Så er der ikke flere gaver tilbage". Jeg var lidt skuffet over den høst, jeg havde haft den aften.

- Men så sagde min far, at jeg skulle prøve at komme med ned i kælderen, og der stod de her ski. Vi skulle nemlig på skiferie et par uger efter. Jeg havde det bare sådan, at det var det fedeste.

Hvilken julegave har fået dig til at græde?

- Jeg har ikke grædt over gaver på noget tidspunkt i mit liv, tror jeg. Men jeg har næsten været mere rørt af at se folk åbne gaver, som jeg har givet, og blive rørt, siger Christopher og fortsætter:

- Det er jo klart federe at give gaver, end det er at åbne gaver. Og jeg har givet et par gaver, hvor jeg har sådan ægte glædet mig til at se, hvordan personen reagerer. Specielt hvis det har været til min bror, mor, far eller Cecilie.

Hvad håber du, der ligger under juletræet i år?

- Ikke bløde pakker i hvert fald. Jeg kan ikke mere tøj.

Christopher griner, inden han trækker lidt i land:

- Så skal det være sokker eller underbukser. Det er jo en klassiker. Den står ligesom på ønskelisten hvert år. Parfumer er også altid godt.

Christopher har fødselsdag en måneds tid efter jul, så ønskesedlen er ikke så lang.

- Jeg er dårlig til gaver, det må jeg bare sige. Hvis der er noget, jeg har brug for, så køber jeg det. Og hvis der noget, som jeg virkelig ønsker mig, så kan jeg næsten ikke lide at bede om det, særligt hvis det er nogle store ting.

- Nu er jeg jo ved at være så voksen, så måske jeg bare skulle ønske mig en fed køkkenkniv, griner sangeren.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/12/2023 - 16:26

Søren Østergaard Parkinsons-opereret: I topform til jubilæumsturné

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Parkinsons sygdommen eller operationen, som mindsker symptomerne, begrænser ikke Søren Østergaards ambitioner for Zirkus Nemos 25-års jubilæumsshow.

Søren Østergaard, indehaver af Zirkus Nemo, har fået foretaget et indgreb mod Parkinsons sygdom, som medicin hidtil har kunnet holde i ro.

- Operationen er nu lykkeligt overstået og 100 procent vellykket, understreger hans hustru, Lisbet Lundquist, i en pressemeddelelse til Ritzau forud for den kommende TV 2-dokumentar "Søren Østergaard - da min hånd begyndte at ryste", som foruden hans virke som entertainer kommer omkring diagnosen.

Søren Østergaard fik konstateret Parkinsons sygdom for en række år siden og har nu fået foretaget den symptomlindrende operation dyb hjernestimulation (DBS), som mindsker rysten og stivhed.

Parkinsons sygdom skyldes tab af nerveceller i hjernen. Det går særligt ud over de celler, som udskiller signalstoffet dopamin. Mangel på dopamin kan give langsomme og træge bevægelser, stivhed i arme og ben og rysten.

Selv om Parkinsons sygdom ikke kan helbredes, kan medicin og behandlinger lindre symptomerne og bremse udviklingen.

Med det foretaget er Søren Østergaard mere end spændt på sit sølvjubilæum næste år. Her fejrer den 66-årige entertainer 25 år i manegen med Zirkus Nemo.

År efter år er ambitionen at overgå sig selv, og sølvjubilæet bliver ifølge Zirkus-direktøren spektakulært.

Parkinsons sygdommen begrænser ikke ambitionerne og showet eller påvirker hans præstation, understreger Lisbet Lundquist.

I den seneste forestilling satte Søren Østergaard rekord i, hvor mange af hans velkendte karakterer som var i manegen. Der var blandt andre gensyn med Målermanden, Marianne, Bager Jørgen, Kim Tim og Smadremanden - bare for at nævne et udpluk.

Og Søren Østergaard tør godt at love, at jubilæumsshowet bliver større, vildere og sjovere end nogensinde.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 02/12/2023 - 08:00

FAKTA: Danskerne tænder lys i december

* Tre ud af fire danskere regner med at bruge levende lys i deres bolig i julen 2023.

* 80 procent af dem, der regner med at bruge levende lys, vil bruge kalenderlys.

* 43 procent af dem, der regner med at bruge levende lys i julen 2023, har ikke planlagt
eller talt om, hvad de gør, hvis der opstår en mindre brand i deres bolig på grund af
levende lys.

* 47 procent af danskere bruger levende lys i et lidt eller væsentligt mindre omfang i julen
end for fem år siden.

* 12 procent er stoppet med at bruge levende lys.

Kilde: rapporten "Danskernes brug af levende lys i julen" af TrygFonden og Beredskabsstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 02/12/2023 - 08:00

FAKTA: Hold brandfaren nede i juletiden

* Gå aldrig fra levende lys, og stil dem ikke i træk.

* Lav din juledekoration, så lysene ikke kommer tæt på brændbare materialer.

* Stil ikke juledekorationen tæt på noget, der kan brænde.

* Hav altid vand og/eller en vandforstøver i nærheden, når du har levende lys tændt.

* Installér røgalarmer i hjemmet, og test dem jævnligt.

Kilde: Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv