Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Kølvrå, 16/06/2021 - 10:57

Fredag graves mink op i Kølvrå - varmen kan give luftgener

7000 ton mink skal graves op i Midtjylland. Det kan ikke afvises, at varmt vejr giver gener, oplyser styrelse.

Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Onsdag er arbejdet med at opgrave døde mink færdigt i Nørre Felding syd for Holstebro, og turen er nu kommet til minkgraven ved Kølvrå tæt på Karup.

Det er dog ikke sikkert, at borgerne i Kølvrå er lige så heldige som beboerne i Nørre Felding, når der kommer til lugten efter arbejdet.

På grund af det varme vejr kan Fødevarestyrelsens indsatschef Kasper Klintø ikke garantere, at luftgenerne ikke bliver værre denne gang.

Ifølge DMI bliver der torsdag op mod 30 grader i Kølvrå, mens det fredag, lørdag og søndag bliver op til mellem 22 og 25 grader.

- Vi gør, hvad vi kan for at minimere generne, og entreprenøren graver ikke flere mink op ad gangen, end vognmanden kan køre væk stort set med det samme, siger han i en pressemeddelelse.

Blandt andet bliver lastbiler vasket, hvis der er behov for det, og containerne er overdækkede, når de køres til forbrændingsanlæggene.

I slutningen af sidste år blev der begravet omkring 13.000 ton mink, efter at regeringen besluttede, at alle danske mink skulle aflives.

Cirka 15,4 millioner mink blev aflivet på grund af frygt for, at et muteret coronavirus, der blev set i mink, kunne udgøre en trussel mod vaccinerne mod covid-19, som var ved at blive udviklet.

Nogle mink blev brændt, mens andre blev begravet, da der manglede kapacitet til afbrænding.

Det vakte dog stor modstand i nærområderne, og i december blev det besluttet, at minkene skulle graves op igen.

I maj begyndte arbejdet så i Nørre Felding, og fredag begynder arbejdet ved det andet begravelsessted - den midtjyske by Kølvrå. Her forventes arbejdet at være færdigt i midten af juli.

Minkene blev brændt af på affaldsanlæg flere steder i landet.

Fødevareministeriet har tidligere anslået, at det ville koste 80 millioner kroner at løse opgaven. For en sikkerheds skyld blev Folketinget dog bedt om en beløbsramme på 150 millioner kroner til opgaven.

/ritzau/

Nyhedsarkiv