Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 22/02/2023 - 10:42

Forsvaret transporterer tæpper og telte til jordskælvsområde

I begyndelsen af februar blev Tyrkiet ramt af flere jordskælv, som har kostet mindst 47.000 mennesker livet.

Af: /ritzau/

Et af Forsvarets store Hercules-fly letter onsdag fra Aalborg for at transportere mad, telte og tæpper til Tyrkiet, som i begyndelsen af februar blev ramt af flere voldsomme jordskælv.

Det skriver Forsvaret på sin hjemmeside.

Første læs nødhjælp skal afhentes i Tyskland.

De kommende dage kommer det store transportfly og dets besætning til at indgå i en større international aktion med det formål at sende nødhjælp til særligt den østlige del af landet.

Mindst 47.000 mennesker er omkommet som følge af jordskælvene, der ramte både Tyrkiet og Syrien. Langt størstedelen af de omkomne er fra Tyrkiet.

Det største af jordskælvene blev beregnet til at have en størrelse på omkring 7,8.

Det har efterladt begge lande med ødelagt infrastruktur og tusindvis af ødelagte bygninger. Derfor kan det være svært at få transporteret nødhjælpen fra lufthavnene i Tyrkiet og ud til de ramte områder.

- Derfor skal danske Flyvevåben hjælpe med at transportere nødhjælpen fra de store lufthavne og ud til de folk, som har behov for hjælpen, skriver Forsvaret.

Det danske Hercules-fly kan laste op til 20 tons gods per flyvning.

Flyet er derudover egnet til at lande og lette fra grove og korte landingsbaner.

- Normalt bliver egenskaberne brugt i Grønland, når flyet leverer brændstof og forsyninger til for eksempel Station Nord i det nordøstlige Grønland, lyder det videre.

Tidligere har flyet været brugt i forbindelse med transport af gods og personel i Afghanistan, Irak og Afrika.

/ritzau/

København, 22/02/2023 - 08:00

Bille August: Alle os andre tager kærligheden som noget givet

Jesús Hellín/Ritzau Scanpix

Tolerancen over for dem, der ikke lige præcis ligner et glansbillede, bliver mindre og mindre, mener den biografaktuelle filminstruktør Bille August.

Den skinbarlige sandhed eller den beskyttende nødløgn.

Det dilemma skildrer Bille August i sin nye film, "Kysset", der får biografpremiere den 23. februar.

- Det er en utrolig spændende og meget usædvanlig og kompleks kærlighedshistorie, om hvordan medlidenhed kan lede til kærlighed - eller om medlidenhed kan forveksles og snyde en, så man tror, at det er kærlighed, siger Bille August.

"Kysset" er frit baseret på den østrigske forfatter Stefan Zweigs roman "Ungeduld des Herzen" - på dansk "Hjertets utålmodighed" - som Bille August har omskrevet til danske forhold.

"Kysset" udspiller sig i 1913, hvor frygten for en verdenskrig ulmer. Soldaten Anton - spillet af Esben Smed - bliver en aften inviteret til bal hos den lokale baron i skikkelse af Lars Mikkelsen.

Intetanende byder Anton baronens lamme datter - spillet af Clara Rosager - op til dans og flygter fra festen over at have sat hende i forlegenhed. Da han brødebetynget tager tilbage for at undskylde, får han stor medlidenhed med hende.

Hans tilstedeværelse får hende til at lyse op. Men hans soldaterkammerater forstår ikke, hvorfor han tilbringer tid med krøblingen, som de kalder hende.

Selv om historien udspiller sig for mere end 100 år siden, er den nærmest mere aktuel end nogensinde før, mener Bille August.

- Filmen handler også om, at ens fordomme kan gøre, at man ikke er i stand til at vise kærlighed, siger instruktøren og fortsætter:

- Man skulle jo tro, at vi var blevet mere rummelige. Men når man ser på både mande- og kvindeidealet i dag, dyrker man stadig skønheden.

Bille August lå selv som helt ung under for det, da han forelskede sig i en pige, som havde en form for handicap.

- Jeg følte, at jeg ikke kunne vise det, fordi det ville være en skam over for omverdenen, at jeg blev forbundet med den person, fortæller han åbenhjertigt.

- Jeg havde ikke selvtilliden, og jeg kunne heller ikke overskue at stå inde for at elske et menneske, som måske ikke var 100 procent perfekt.

Jagten efter det perfekte er kun blevet forstærket af de sociale medier, mener den erfarne instruktør.

- Unge mennesker spejler sig i de idealer, der er. Især for hvordan en kvinde skal se ud. Det gør, at man fjerner tolerancen over for dem, der ikke lige præcis nærmer sig det idealbillede. Det synes jeg, er problematisk, siger Bille August.

- Derfor er historien i "Kysset" også et stort forsvar for de udsatte og de udstødte, som føler, at de skal gøre sig fortjent til kærlighed, hvor alle os andre tager kærligheden som noget givet.

I sit researcharbejde har Bille August blandt andet talt med Dansk Handicap Forbund.

- Det var vigtigt for mig at tale med nogle, som til daglig lever med de oplevelser, for at lave filmen så god og korrekt som muligt. Det er vigtigt for mig, at filmen fungerer for dem og er fortalt på deres præmisser, siger Bille August og fortsætter:

- De oplever hver dag, at folk kigger på dem med medfølelse og medlidende øjne. Men det er ikke det, de vil have. De vil bare respekteres for dem, de er. Det eneste de beder om, er at blive elsket, som de er.

Den Oscar-vindende instruktør giver minoriteter en stemme iblandt majoriteten. Det gennemsyrende i hans værker, fortæller han.

Og han har stadig mange historier på hjerte.

- Det giver så meget mening i mit liv at lave film. Det er min måde at forstå verden på. Det stammer, helt fra jeg var barn, hvor jeg begyndte at skrive historier, fortæller Bille August.

- Når jeg oplevede, at jeg satte forskellige begivenheder efter hinanden i et specielt forløb, kom jeg tættere på sandheden end ved ikke at gøre det. Så det har jeg gjort lige siden. Og det bliver jeg ved med, indtil jeg falder om.

"Kysset" får biografpremiere 23. februar.

/ritzau/

Læs Mere >>

London, 22/02/2023 - 05:11

J.K. Rowling går ikke op i sit eftermæle: Pyt med det

Joel C Ryan/Ritzau Scanpix

I en ny podcast forsøger tidligere medlem af kontroversiel menighed at forstå J.K. Rowlings "perspektiv".

Den storsælgende britiske "Harry Potter"-forfatter J.K. Rowling går ifølge eget udsagn ikke op i, hvordan hun vil blive husket.

Det siger hun i en ny podcast, som er udkommet tirsdag.

Den 57-årige forfatter har de seneste par år været genstand for kritik på grund af flere udtalelser om transkønnede personer.

- Jeg går ikke rundt i mit hus og tænker på mit eftermæle, siger Rowling i den første episode af podcasten "The Witch Trials of J.K. Rowling" ("J.K. Rowlings Hekseproces", red.).

- Det ville da være en opblæst måde at leve sit liv på. At gå rundt og tænke: "Hvordan kommer mit eftermæle til at være?" Pyt med det. Jeg kommer alligevel til at være død. Jeg går op i nuet. Jeg går op i de levende, tilføjer hun.

Podcasten, som udkommer i syv dele, består af samtaler mellem Rowling og Megan Phelps-Roper. Sidstnævnte var en del af menigheden Westboro Baptist Church, som er meget kontroversiel og kendt for sine ekstreme anti-LGTBQ-holdninger.

Phelps-Roper "forlod et liv med religiøs ekstremisme i 2012" og har siden taget afstand til kirkens udtalelser om homoseksuelle.

Det tidligere Westboro Baptist Church-medlem tog fat i Rowling med håb "om at forstå hendes perspektiv", hvad angår kontroverserne om hendes udtalelser om transseksuelle.

Rowling har flere gange afvist, at hun skulle være transfobisk. Men transaktivister og flere medvirkende i "Harry Potter"-filmene har taget afstand til hende.

/ritzau/dpa

Læs Mere >>

København, 22/02/2023 - 05:00

FAKTA: Børnehavebørn og tryghed i familien

* Børns Vilkår lavede i foråret 2022 en undersøgelse af børns hverdagsliv og oplevelse af tryghed i deres familier. Undersøgelsen tog udgangspunkt i et børnehavepanel bestående af 1153 børnehavebørn i alderen fem til seks år fra hele landet.

* De 1153 børn besvarede et børnevenligt spørgeskema, og derudover er der som supplement gennemført kvalitative interviews med 42 børn i alderen fire til seks år.

* Cirka lige mange drenge og piger deltog i spørgeskemaundersøgelsen. 85 procent af dem bor med begge forældre i samme husstand, mens 15 procent bor i en anden familietype.

* Undersøgelse er lavet som led i organisationens program "Tryghed for alle småbørn", som er finansieret af Stryhns Familieselskab.

Kilde: "Livet derhjemme: Små børns oplevelser af tryghed i familien", Børns Vilkår.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 22/02/2023 - 05:00

Over halvdelen af små børn får tit skældud af mor eller far

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

En stor gruppe børnehavebørn fortæller i en undersøgelse fra Børns Vilkår, at de hyppigt bliver råbt ad af mindst en af deres forældre.

Mere end halvdelen af børn i alderen fem til seks år oplever ofte, at far eller mor råber vredt ad dem.

Samtidig siger hvert tredje barn, at forældrene tit skændes, hvilket fremkalder de samme følelser hos barnet, som når det selv bliver skældt ud.

Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse, som Børns Vilkår har lavet med 1153 børnehavebørn fra hele landet.

Malene Angelo, der er psykolog hos Børns Vilkår, ser på resultaterne med en vis bekymring.

- Tryghed er helt afgørende for, at børnene kan trives og udvikle sig, og den trygge relation kan blive sat på spil, når de bliver råbt ad eller skældt ud på andre måder af forældrene, som de er dybt afhængige af, siger hun.

Som tillæg til spørgeskemaet har Børns Vilkår gennemført 42 kvalitative interview med børn.

Og her tegner besvarelserne et billede af, at børn ikke altid forstår, hvorfor de voksne bliver sure.

- I stedet forstår de, at de har gjort noget forkert, og så føler de sig forkerte. Det skaber spørgsmål i dem, som: "Kan du stadig lide mig? Kan du stadig passe på mig?", lyder det fra psykologen.

Som forælder skal du dog ikke få ondt i maven, hvis du af og til bliver frustreret og hæver stemmen.

- Man skal ikke være bange, hvis det sker enkelte gange. Men det er uhensigtsmæssigt, hvis det sker tit. For det giver erfaringer hos børnene, som de bygger videre på resten af tilværelsen, siger Malene Angelo.

Hvis dit temperament løber af med dig, kan du reparere situationen ved at stoppe dig selv og få ro på.

- Træk vejret, og sæt dig ned i øjenhøjde med barnet. Giv barnet tid til også at falde til ro, og prøv at lade være med at komme med for mange ord og forklaringer, råder hun og fortsætter:

- Når barnet kan mærke din ro, falder det også til ro, og så kan I snakke om, hvad der skete.

Det handler om at sætte sig ind i barnets perspektiv og vise forståelse for hendes eller hans følelser, forklarer Malene Angelo. Samtidig hjælper det at sige undskyld, så barnet lærer, at man godt kan blive gode venner igen, efter at man har været sur på hinanden.

Når I har en konflikt, virker det til gengæld ikke at sende barnet ind på sit værelse eller ud i gangen.

I Børns Vilkårs undersøgelse fortæller flere børn, at det at få en såkaldt timeout får dem til at føle sig utrygge, kede af det og forvirrede.

- Det skaber en oplevelse af at være forkert, når barnet ikke får hjælp til at håndtere de svære følelser. Mange af børnene fortæller, at de slet ikke ved, hvorfor de skulle sendes væk, og det lærer de ikke noget af, siger Malene Angelo.

Det betyder dog ikke, at forældre ikke må være bestemte og gribe ind, hvis børn laver ballade.

- Det er okay at sætte grænser, og så kan det hjælpe at give barnet anvisninger på, hvad det gerne må i stedet for, hvad det ikke må.

Ved at være tydelig og forudsigelig som voksen kan du i det hele taget forhindre, at situationer udvikler sig til raserianfald.

- Faste rutiner og rammer gør det nemmere for børn at samarbejde. Forberedelse er også vigtigt. Man kan venligt sige: "Lige om lidt, når Gurli Gris er slut, skal vi spise." Det kan forebygge en mulig konflikt, siger Malene Angelo.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv