Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

London, 11/07/2020 - 10:46

Fodboldlegenden Jack Charlton er død

Jack Charlton spillede hele sin karriere i Leeds og var med til at gøre England til verdensmester i 1966.

Paul Ellis/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Den tidligere engelske fodboldlandsholdsspiller, VM-helt og mangeårige landstræner for Irland Jack Charlton er død i en alder af 85.

Det skriver engelske medier.

Jack Charlton var del af det engelske landshold, der i 1966 vandt VM for første og hidtil eneste gang.

Den lange stopper spillede samtlige Englands seks kampe i turneringen som forsvarsmakker til den legendariske anfører Bobby Moore.

Med på holdet dengang var også Jack Charltons yngre og endnu mere berømte bror, Bobby Charlton.

På klubplan repræsenterede Jack Charlton udelukkende Leeds United, hvor han i løbet af 23 sæsoner opnåede i alt 773 officielle kampe og var med i klubbens storhedstid under manager Don Revie.

Med Charlton på holdet vandt klubben det engelske mesterskab i 1969 og FA Cuppen tre år senere foruden to europæiske triumfer i Inter-Cities Fairs Cup, der var forløberen for Uefa Cuppen.

Efter at han stoppede som spiller i 1973, indledte han en mere end 20 år lang karriere som manager.

Han var tilknyttet flere forskellige klubber, men er formentlig mest kendt for sine knap ti år i spidsen for det irske landshold.

Da Charlton tiltrådte i 1986, havde irerne aldrig kvalificeret sig til en slutrunde, men det fik den store englænder hurtigt ændret på.

Han skaffede Irland til EM i 1988, hvor holdet i øvrigt debuterede ved at besejre Charltons hjemland, England.

Efterfølgende kom Irland også til VM i både 1990 og 1994 under hans ledelse.

I det sidste tilfælde skete det i øvrigt, efter at irerne havde slået blandt andre Danmarks regerende europamestre ud af kvalifikationen.

Charltons tid på Den Grønne Ø sluttede, da det ikke lykkedes at føre Irland til EM i 1996. Efterfølgende blev han udnævnt til æresborger i landet.

Jack Charlton døde fredag 10. juli.

- Vi kan ikke sætte ord på, hvor stolte vi er over det ekstraordinære liv, han levede, og den glæde han bragte til så mange mennesker i forskellige lande og samfundslag, skriver hans familie i en meddelelse.

/ritzau/

Nyhedsarkiv