Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 07/03/2023 - 10:51

Flertal er igen samlet om finansiering af fængsler og personale

Bredt flertal i Folketinget er nået til enighed om ny aftale om Kriminalforsorgens økonomi til og med 2025.

Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

SVM-regeringen er sammen med SF, De Konservative og Dansk Folkeparti blevet enige om en ny flerårsaftale for Kriminalforsorgens økonomi, der skal løse problemerne med mangel på fængselspladser og personale.

- Det er meget vigtigt, fordi Kriminalforsorgen og vores fængselsvæsen står i en meget alvorlig situation, hvor der er et overbelæg i fængslerne.

- Vi har en kæmpe opgave med at sørge for, at fængselsbetjentene får endnu flere dygtige og engagerede kolleger, siger justitsminister Peter Hummelgaard (S).

De Konservative og Dansk Folkeparti udgjorde sammen med den daværende S-regering og SF flertallet bag den oprindelige aftale i december 2021. Sidste år trak De Konservative og Dansk Folkeparti sig fra aftalen på grund af finansieringen.

Den nye aftale er en videreførelse af initiativerne i aftalen fra 2021, som også omhandlede økonomien fra 2022 til 2025.

Regeringspartiet Venstre var ikke med i den oprindelige aftale. Det var Moderaterne heller ikke, da partiet ikke var en del af Folketinget.

Med aftalen blev der afsat cirka fire milliarder kroner til nye initiativer.

Omkring 200 millioner kroner fra 2023 og frem blev hentet ved at lægge moms på salg af tv-abonnementer.

Skatteministeriet har argumenteret for, at det er nødvendigt at pålægge kulturlivet moms, når kunsten ikke formidles af kunstneren selv, for at bringe dansk lovgivning i overensstemmelse med regler i EU.

Men det såede en redegørelse, som Folketingets skatteudvalg havde bestilt fra advokathuset Gorrissen Federspiel, tvivl om. Og derfor ville De Konservative og Dansk Folkeparti ikke være med alligevel.

Det har betydet, at der har manglet finansiering, og i alt fire initiativer fra flerårsaftalen har været sat i bero.

Flertalsregeringen vil nu genfremsætte lovforslaget om en kulturmoms, men vil forinden spørge EU-Kommissionen, om den er enig i Skatteministeriets fortolkning.

Og det er afgørende for De Konservative:

- Konservative har hele tiden været modstandere af at lægge moms på kunstnerisk virksomhed, derfor er jeg tilfreds med, at EU-Kommissionen nu skal vurdere, hvad der er op og ned i sagen – med udgangspunkt i Gorrissen Federspiels vurdering, udtaler De Konservatives Mai Mercado i pressemeddelelsen.

Når den sidste finansiering er på plads, kan de fire initiativer, som har været sat i bero, komme i gang igen.

Det omfatter blandt andet to nye udslusningsfængsler og flere skærpede sikkerhedspladser til de farligste indsatte.

Den store overskrift, da aftalen blev præsenteret første gang, var, at partierne var enige om at leje 300 fængselspladser i Kosovo til udvisningsdømte udlændinge.

Det var oprindeligt meningen, at pladserne kunne være taget i brug i 2023. Men den tidsplan er skredet.

Årsagen er blandt andet, at traktaten mellem Danmark og Kosovo endnu ikke er endeligt ratificeret, og at ombygningen af fængslet tager længere tid end forventet.

- Vurderingen fra Kriminalforsorgen er, at det vil tage omkring 21 til 26 måneder at få ombygget fængslet dernede til at kunne huse de danske fanger, fra det tidspunkt, hvor Kosovo har ratificeret traktaten, siger Peter Hummelgaard.

- Det er lige på trapperne, at Kosovo gør det. Vi håber, at lige så snart det kosovariske parlament har ratificeret traktaten, kan vi begynde at sætte spaden i jorden og påbegynde ombygningen, siger han.

Aftalepartierne er enige om at afsætte 785 millioner kroner i 2023, 1040 millioner kroner i 2024 og 1368 millioner kroner i 2025.

Størstedelen af finansieringen er afsat på finansloven.

/ritzau/

København, 07/03/2023 - 10:46

Her er værterne til Årets Reumert

Unge skuespiltalenter styrer slagets gang, når dette års Reumert-priser bliver uddelt ved et stort show i Odense.

Talenterne stjæler spotlyset ved Årets Reumert, der finder sted den 11. juni.

Værterne for teaterprisuddelingen bliver nemlig de to unge skuespillere Anne Laybourn og Nicolai Duckert Perrild.

Det skriver HAVE Kommunikation i en pressemeddelelse.

Anne Laybourn blev uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i Aarhus i 2020, mens Nicolai Duckert Perrild dimitterede fra scenekunstskolen i Odense sidste år.

- Alt skal kunne ske. Vi har valgt to helt unge og nyuddannede værter til at styre showet, mens vi fylder scenen med gæster og indslag, der fejrer og favner hele dansk teater, lyder det fra instruktør Niels Erling, der sammen med dramatiker Nanna Cecilie Bang har sat årets show sammen.

De prestigefyldte priser vil for tredje år i træk blive uddelt i Odenses største musik- og teaterhus, ODEON.

Hovedarrangørerne er Dansk Teater og CPH Stage, og vinderne afgøres af en jury på ti medlemmer.

Årets nominerede bliver afsløret den 27. april.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/03/2023 - 09:00

Grøn Koncert vender tilbage og kan fejre 40 år med musik

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Over otte dage i juli afholdes endagsfestivalen Grøn forskellige steder i landet. Første stop er Tårnby.

Den populære koncertturné Grøn Koncert vender til sommer tilbage, og det bliver samtidig med fejringen af endagsfestivalens 40 år.

Det oplyser arrangørerne bag Grøn - Tuborg og Muskelsvindfonden - i en pressemeddelelse.

Tirsdag er datoerne og byerne for årets koncerter offentliggjort, og igen i år kommer koncertturnéen rundt omkring i landet.

Siden begyndelsen af 1983 har Grøn eksisteret, og det har siden vokset sig større og større.

Sidste år lagde 166.000 gæster vejen forbi endagsfestivalen, og fire ud af de i alt otte koncerter blev udsolgt.

I år bliver det fra den 20. juli til den 30. juli. Grøn kommer i alt forbi otte byer.

Første stop er i Tårnby ved København den 20. juli. Dernæst kommer Kolding den 21. juli, Aarhus den 22. juli, Aalborg den 23. juli og Esbjerg den 27. juli.

Festivalen tager tilbage mod Sjælland med stop i Odense den 28. juli, Næstved den 29. juli, inden Grøn slutter festen i Valby i København den 30. juli.

Arrangørerne glæder sig til at afholde endnu en Grøn Koncert.

- Fra at være en lille koncertbegivenhed i 1983, har vi vokset os rigtig stor og igennem årene været med til at understøtte nogle af de artistnavne, der i dag er stærke på den danske koncertscene, siger Nikolai Milman, der er projektleder i Muskelsvindfonden.

Han tilføjer, at årets jubilæum markeres 15. september, hvor rapgruppen Suspekt vil afholde en koncert i Parken.

- Suspekt og Grøn har været tætte igennem flere år og deler samme værdier. Efter deres succes på Grøn i 2022 er de klar til at indtage Parken, siger projektlederen.

Grøn Koncert kom for første gang på tegnebrættet, da Tuborg i 1982 gav en gratis koncert til Dyrehavsbakken.

Det skete i anledning af forlystelsesparkens 400 års fødselsdag.

Året efter - nu under navnet Grøn Koncert - blev koncertrækken sendt på landevejen. Formålet var at skabe et overskud, der skulle gå til foreningen Muskelsvindfonden, som også i praksis håndterede koncerterne.

Med coronaepidemien måtte Grøn dog aflyse koncerterne i både 2020 og 2021, indtil de sidste år vendte tilbage.

At Grøn har vokset sig større, kan også ses i antallet af frivillige.

I 1983 var der i alt 40 frivillige med rundt på den dengang seks dage lange koncertturné. I 2022 var der 750 frivillige med festivalen.

Overskuddet fra Grøn går fortsat til Muskelsvindfonden og understøtter fondens arbejde for mennesker med handicap og skabe plads til forskelle i samfundet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/03/2023 - 07:00

FAKTA: Planlæg din pension i god tid

* Du skal lægge grundlaget for en god pensionsopsparing gennem hele livet. Og jo tidligere du starter med at spare op, jo flere penge kan du nå at lægge til side.

* Lav en pensionsplan i god tid, og stil dig selv et par relevante spørgsmål:

- Hvornår vil du forlade arbejdsmarkedet? Jo længere tid du arbejder, desto større bliver din opsparing.

- Hvor længe forventer du at leve, og er der penge nok til hele din pensionstilværelse?

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 07/03/2023 - 07:00

Mænd har stadig større pensionsformuer: Det kan du gøre som kvinde

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

En god pensionsopsparing kræver planlægning og opmærksomhed gennem hele livet. Kvinder har stadig mindre pensionsformuer end mænd, men gabet kan gøres mindre.

Det er stadig mænd, der i gennemsnit har den største pensionsformue.

Men kvinderne er med små skridt begyndt at hale ind på mændene. Det viser de seneste tal fra brancheorganisationen Forsikring & Pension.

I 2021 var mændenes gennemsnitlige pensionsformue 24 procent højere end kvindernes for de 25- til 29-årige. Men for de 30- til 39-årige var forskellen godt ni procentpoint mindre.

Derfra øges mændenes formuer igen med alderen.

- Der er altså stadig et stort gab. Mænd og kvinders lønforskelle bliver selvfølgelig også afspejlet i formuerne, siger Karina Ransby, der er underdirektør i Forsikring & Pension.

- Vi anbefaler, at man skal have omkring 70-80 procent af sin løn i pension. Med en lavere løn skal man derfor typisk også spare det mindre op i pension i kroner og øre for at opretholde den samme levestandard.

Der sker ændringer i vores samfund som for eksempel øremærket barsel, der gør, at mændenes og kvindernes økonomi på sigt vil nærme sig hinanden mere.

Store bevægelser i uddannelsesmønstrene vil på sigt også give større pensionsformuer for kvinderne.

Men som kvinde kan du selv gøre yderligere nu og her for at sikre, at din pensionsformue ikke kommer for langt bagud.

- Det første, man skal gøre, er at logge ind på pensionsinfo.dk for at se, hvor meget man kan forvente at få udbetalt som pensionist. Der er en prognose. Og så kan man vurdere, om beløbet er tilstrækkeligt i forhold til ens løn, siger hun.

Du bør tænke over, hvilket liv du gerne vil have, når du går på pension.

Hvis du gerne vil rejse meget i dine første år som pensionist, kan det være, at du skal spare flere penge op, som du kan bruge til rejser og oplevelser.

Det kan også være, at du gerne vil trække dig før tid. Så skal du bruge penge i længere tid, og du indbetaler i kortere tid.

- Det er dyrt at trække sig før tid, så det skal man have planlagt, siger Karina Ransby.

Viser det sig, at du ikke har sparet nok op i forhold til anbefalingen på de 70-80 procent og dine egne ønsker, så har du forskellige muligheder.

En af dem er at overveje, om du skal indbetale mere til din pension.

- Hvis man for eksempel arbejder deltid eller er selvstændig, skal man være ekstra meget opmærksom på sin pension, siger Karina Ransby.

Det er bedst at begynde med at indbetale til pension så tidligt som muligt, fordi man så kan få glæde af renters rente-effekten.

En anden mulighed er at tænke over sin risikoprofil, siger privatøkonom i PFA Camilla Schjølin Poulsen.

- Det har selvfølgelig betydning, hvor meget man indbetaler til sin pension, men en anden vigtig faktor er, hvordan pengene bliver investeret undervejs, siger hun.

Hun understreger, at man kun skal vælge en højere risikoprofil, hvis man kan holde ro i maven, når investeringerne går den anden vej.

- Men især når investeringen er langsigtet, skal man også kende konsekvenserne ved at vælge en lavere risikoprofil, siger hun.

Og hvis du er gift, foreslår hun, at I aftaler i en ægtepagt, at I også skal dele pensionsformuer ved en eventuel skilsmisse.

- Der er alligevel en del danskere, som i løbet af deres liv gennemgår en skilsmisse. Og udgangspunktet er altså, at pensionsformuer ikke bliver delt, siger Camilla Schjølin Poulsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv