Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/05/2023 - 10:55

Finansforbundet skal finde ny topledelse efter 19 år

Erfaren duo stopper i toppen af Finansforbundet. Politisk ledelse ønsker fornyelse, oplyser hovedbestyrelse.

Bjarke ørsted/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Efter knap to årtier er der udskiftning på vej i topledelsen hos Finansforbundet.

Det oplyser forbundet, som er faglig organisation for ansatte i den finansielle sektor, tirsdag i en pressemeddelelse.

Formand Kent Petersen og næstformand Michael Budolfsen har siddet sammen i formandskabet i 19 år. De genopstiller ikke til september ved forbundets landsmøde.

Hovedbestyrelsen oplyser, at der har været samtaler om behovet for fornyelse i forbundet.

- Som samlet politisk ledelse er vi over for medlemmerne forpligtet til at kigge fremad, og i vores samtaler om succession og fornyelse er vi i fællesskab nået frem til, at det er tid til nye kræfter på pladserne, skriver bestyrelsen i pressemeddelelsen.

Det oplyses ikke mere konkret, hvorfor de sammen er nået frem til, at den eksisterende formandsduo ikke skal stå i spidsen for den fornyelse.

Hovedbestyrelsen anbefaler, at Dorrit Groth Brandt vælges som formand, og at Steen Lund Olsen og Jakob Thorgaard vælges som næstformænd ved landsmødet.

Kent Petersen siger, at det har været "en ære" at arbejde for medarbejderes vilkår i den finansielle sektor.

- Det er nu besluttet, at nye kræfter skal stå i spidsen for Finansforbundet efter det kommende landsmøde, siger Petersen i pressemeddelelsen.

- Et politisk mandat er altid kun til låns, og det er sundt at ryste posen af og til – også selv om jeg selvfølgelig kommer til at savne Finansforbundet og dets medlemmer utrolig meget.

Næstformand Michael Budolfsen har fået tilbudt en stilling i sekretariatet. Den har han sagt ja til.

/ritzau/

Cannes, 16/05/2023 - 05:30

Filmfestivalen i Cannes er klar til stjerner og protester

Patricia Moreira/Ritzau Scanpix

En film med dansk islæt er repræsenteret ved årets filmfestival i Cannes, der kan rammes af demonstrationer.

Når Filmfestivalen i Cannes tirsdag ruller den røde løber ud, er det med en vis portion af bekymringer om protester bag scenen.

Det ventes, at 35.000 personer deltager i festivalen, der finder sted ved den franske riviera frem til 27. maj.

Åbningsfilmen har allerede skabt debat, da den byder på et comeback på filmlærredet for den amerikanske skuespiller Johnny Depp i filmen "Jeanne du Barry".

Han var sidste år centrum for en meget omtalt civil retssag, der involverede beskyldninger om vold mod hans ekskone Amber Heard.

Direktøren for festivalen, Thierry Frémaux, siger på et pressemøde, at han ikke er bekymret over 59-årige Depps rygte.

- Hvis der er nogen i verden, der ikke er interesserede i denne meget mediedækkede retssag, så er det mig. Jeg ved ikke, hvad det handler om. Jeg er interesseret i Depp som skuespiller, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Men utilfredshed med Depp er ikke det eneste, som festivalarrangørerne har af bekymringer.

For protester over Frankrigs præsident Emmanuel Macrons nylige pensionsreform kan nemlig også komme til at forstyrre festlighederne.

Alle demonstrationer er forbudt omkring festivalen, oplyser myndighederne til AFP og tilføjer, at det også har været sådan tidligere år.

Men den franske fagforening CGT har svoret, at deres tilstedeværelse kommer til at blive bemærket. I april truede fagforeningen eksempelvis med at slukke for strømmen under festivalen.

Ifølge Reuters siger Fremaux, at han har en positiv dialog med CTG.

Direktøren erklærer sig også åben for, at klimaaktivister kan få plads på den røde løber ved festivalen.

- Vi taler med Cyril Dion, den franske filmskaber og klimaaktivist, fordi der er arrangeret en stor klimadag næste mandag, siger Fremaux til Reuters.

- Det er ikke umuligt, at vi vil byde dem velkommen for enden af trappen, så de kan udtrykke sig.

Dansk filmkunst er i år repræsenteret med én film til festivalen.

Det er filmen "Norwegian Offspring", der får premiere på festivalen, og som er udtaget i sideprogrammet La Cinef, der er dedikeret til nye, unge filmtalenter.

"Norwegian Offspring" er en afgangsfilm på 45 minutter fra Den Danske Filmskole og er instrueret af norske Marlene Emilie Lyngstad, skrevet af danske Emilie Koefoed Larsen og produceret af Carl Osbæck Adelkilde.

/ritzau/Reuters



Læs Mere >>

Oslo, 15/05/2023 - 16:46

Kong Harald udskrevet fra hospitalet - er fortsat sygemeldt

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det skal vurderes, om Norges konge kan deltage i landets nationaldag onsdag som planlagt, meddeler kongehus.

Norske kong Harald er blevet udskrevet fra hospitalet, efter at han blev indlagt med en infektion.

Det oplyser det norske kongehus mandag i en pressemeddelelse.

- Hans Majestæt Kongen er nu udskrevet fra Rikshospitalet. Kongen er stadig sygemeldt.

- Tirsdag 16. maj vil der blive foretaget en endelig vurdering af, om Hans Majestæt Kongen er erklæret egnet til at gennemføre den 17. maj som planlagt, skriver kongehuset.

17. maj er den norske nationaldag.

Kongehuset meddelte 8. maj, at kongen var blevet indlagt, men at hans tilstand var stabil.

- Det går heldigvis meget godt, og nu er han på vej hjem, siger hans hustru, dronning Sonja, mandag til NRK.

Den 86-årige konge var også indlagt med en infektion i december sidste år.

Generelt har han de seneste år flere gange været forbi hospitalet.

I begyndelsen af 2020 blev han indlagt på Rikshospitalet for svimmelhed. Han blev raskmeldt og udskrevet et par uger senere.

Senere på året blev han indlagt på ny. Her gennemgik han en vellykket hjerteoperation, hvor han fik indsat en ny hjerteklap.

Han blev senest opereret i 2021 for en seneskade over højre knæ. Den operation var vellykket, og kongen blev senere erklæret i fin form.

Det er planen, at det norske kongepar kommer på officielt besøg i Danmark 15.-16. juni.

Kongeparret ankommer efter planen med det norske kongeskib, "Norge", om morgenen 15. juni. Her bliver de modtaget af dronning Margrethe, oplyste både det danske og norske kongehus 8. maj.

- Deres Kongelige Højheder Kronprinsen og Kronprinsessen deltager herefter sammen med Kongeparret og den norske erhvervsdelegation ved en konference i Dansk Industri.

- Samme aften er Hendes Majestæt vært ved en festmiddag på Amalienborg med deltagelse af repræsentanter fra dansk og norsk erhvervsliv, skrev det danske kongehus.

Om aftenen vil det norske kongepar igen gå om bord i "Norge", mens kronprins Frederik og kronprinsesse Mary går om bord på det danske kongeskib, "Dannebrog".

Begge skibe sætter kursen mod Aarhus, hvor der vil være fælles ankomst fredag 16. juni. Det endelige program for besøget offentliggøres senere.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 16/05/2023 - 08:00

FAKTA: Papirstynde kærlighedskoder

* Blomsterpres hedder oshibana på japansk. Oshibana stammer fra 1500-tallet og blev oprindelig anvendt som en terapiform for mænd til at opnå tålmodighed og koncentration.

* Traditionen spredte sig med tiden fra Japan til Europa og blev blandt andet et hit blandt borgerskabet i victoriatidens England.

* Her blev de pressede blomster brugt til at sende hemmelige beskeder, hvor blomsternes art og farve formede kærlighedserklæringer og andet, man ikke turde sige højt.

Kilde: "Poppykalas og de magiske blomster" af Thilde Maria Haukohl Kristensen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 16/05/2023 - 08:00

Blomsterpres: Forevig forårets morgenfruer og forglemmigej

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Blomsterdesigner og billedkunstner giver sine bedste tips til, hvordan du og børnene kan lave fine blomsterpres.

Lad forårets flor vække dit indre barn, og spring ud i blomsterpresningens kunst.

Den ældgamle disciplin er ikke kun en hyggelig familieaktivitet men også en øvelse i nærvær.

Det mener i hvert fald Thilde Maria Haukohl Kristensen, der også er kendt under navnet Poppykalas.

Hun er blomsterdesigner og billedkunstner og aktuel med bogen "Poppykalas og de magiske blomster".

- For mig er det at lave blomsterkreationer en pause fra, hvad jeg ellers foretager mig af kontorarbejde og scrolling på en skærm. Man kan ikke være to steder på samme tid, når man er sammen med blomsterne, siger hun og fortsætter:

- Jeg plejer at sige, at man bliver som et barn, fordi man får den der følelse af, at man ikke rigtig kender klokken. Man har al tid i verden. Det er et intenst nærvær, hvor sanserne bliver vakt.

Børn ned til fem år kan ifølge Thilde Maria Haukohl Kristensen sagtens være med til at presse blomster.

- Det er en total børnevenlig aktivitet, fordi det er så spændende at se, hvordan de transformerer sig, lyder det fra blomsterdesigneren.

De fleste blomster kan presses, men flade blomster med en lille knop som morgenfruer, forglemmigej og stedmorblomster er nemmest.

- Stedmorblomster er taknemmelige at arbejde med. Dem kan man kun få optur over, og de fås i alle mulige forskellige farver, siger Thilde Maria Haukohl Kristensen

Med stedmorblomster kan hele blomsterhovedet lægges i pres, mens løgplanter som tulipaner indeholder meget væske, hvilket øger risikoen for at de rådner i stedet for at tørre.

Derfor anbefaler blomsterdesigneren, at du i stedet frigør kronbladene og presser dem enkeltvis.

- Det bliver vildt flot, siger hun.

Selve presningen foregår ved, at du tager noget avispapir og nogle store, tunge bøger. Placer forsigtigt hver blomst i et foldet stykke avispapir, og læg dem nænsomt ind mellem siderne i bøgerne.

- Så skal man lade tyngdekraften arbejde i et par uger, for at forvandlingen kan finde sted. Det er så magisk, hvordan både form og farve bliver transformeret. Der kan komme et helt andet udtryk frem, siger Thilde Maria Haukohl Kristensen.

Når ugerne er gået, åbner du bøgerne og tager forsigtigt de nu papirtynde blomster ud fra siderne. Nogle af dem vil have bibeholdt deres oprindelige farve, mens andre vil være mere patinerede.

Nu kan de bruges til lige akkurat det, fantasien formår at finde på. Lim dem for eksempel på et stykke karton, og ram det ind.

- De kan bruges på bordkort eller invitationer til en fest. De kan også puttes ind i et gennemsigtigt cover til telefonen. Det er ret fint faktisk, siger Thilde Maria Haukohl Kristensen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv