Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 08/01/2023 - 10:58

FAKTA: Sådan sammensættets Folketingets udvalg

Alle folketingsmedlemmer undtagen ministrene er medlem af mindst ét og typisk tre til fem udvalg.

Af: /ritzau/

Efter at regeringen blev dannet midt i december, har Folketinget besluttet at nedsætte 30 stående udvalg. De blev formelt nedsat den 5. januar.

Læs mere om udvalgene her:

* Folketingets udvalg fører politisk kontrol med regeringen og behandler alle lov- og beslutningsforslag inden for deres område, før de eventuelt bliver vedtaget.

* De fleste udvalg har 29 medlemmer. Dog har Indfødsretsudvalget, Finansudvalget og Udvalget til Valgs Prøvelse 17 medlemmer, og Udvalget for Forretningsordenen og Epidemiudvalget har 21 medlemmer.

* Partierne er repræsenteret i udvalgene efter størrelse. Det er et krav ifølge grundloven, så udvalgene afspejler sammensætningen i Folketingssalen.

Men folketingsgrupperne går ofte sammen i valggrupper, når udvalgene skal sammensættes, og det betyder, at der kan tages hensyn til de mindre partier og til partiernes særlige ønsker, når pladserne i udvalgene skal fordeles.

* Alle folketingsmedlemmer undtagen ministrene er medlem af mindst ét og oftest tre til fem udvalg.

* Partierne har aftalt, at posterne som udvalgenes formænd og næstformænd – med enkelte undtagelser – også skal fordeles forholdsmæssigt.

Kilde: Folketinget.dk.

/ritzau/

København, 08/01/2023 - 10:55

Filmfotografen bag Exorcisten er død - 86 år

Mario Anzuoni/Reuters

Owen Roizman er død, 86 år. Allerede i 1997 blev han hædret for sit store bidrag til filmens verden.

Den amerikanske filmfotograf Owen Roizman, der er blevet nomineret til flere Oscars gennem sin karriere, er død. Han døde 6. januar og blev 86 år.

Det skriver de amerikanske medier Deadline og Variety.

En repræsentant for den amerikanske sammenslutning for filmfotografer har bekræftet dødsfaldet på Instagram.

- Vi er kede af at høre, at filmfotograf Owen Roizman er død 86 år gammel efter længere tids sygdom, skriver The American Society of Cinematographers (ASC) blandt andet.

Roizman, der blev født i Brooklyn, New York i september 1936, indledte sin karriere med at skyde tv-reklamer, før han fik sin filmdebut i 1970 med "Stop!".

Der gik ikke længe, før omverdenen for alvor fik øjnene op for Owen Roizmans evner bag et kamera, og han blev fem gange i sin karriere nomineret til en Oscar for sit arbejde.

Ingen af gangene var det dog ham, der kunne gå hjem fra den fornemme prisuddeling med statuetten.

Blandt de titler, han blev nomineret for, kan nævnes "The French Connection" fra 1971, "Eksorcisten" fra 1973 og "Tootsie" fra 1982.

Særligt hans arbejde i forbindelse med den prisbelønnede gyserfilm "Exorcisten" er blevet fremhævet af skuespiller Elizabeth Marvel som noget særligt.

- At skabe noget i den genre, som er så kunstnerisk og mytisk virkelig, det inspirerer mig til noget, der er større end historiefortælling.

- Det er myteskabelse, fordi når du kan skabe historier gennem en billedverden på den måde, er det noget, der er meget større end bare et menneske, sagde hun i 2017 i forbindelse med at Roizman fik en ærespris for sit arbejde.

Den seneste film, han er krediteret for at have filmet, er den romantiske komedie "French Kiss" fra 1995.

Der gik bare to år, før han blev hædret med en Lifetime Achievement Award fra filmfotografernes sammenslutning for sit bidrag til filmens verden. Den modtog han i 1997.

Samme år blev han præsident for ASC. Posten bestred han frem til 1998.

Også oscarakademiet ønskede at hylde Owen Roizman og hans evner inden for film. Det skete i 2017, hvor han modtog en Æres-Oscar.

Han efterlader sig hustruen Mona Lindholm og deres fælles søn, Eric Roizman.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 08/01/2023 - 09:54

Filmfotografen bag Exorcisten er død - 86 år

Owen Roizman er død, 86 år. Allerede i 1997 blev han hædret for sit store bidrag til filmens verden.

Den amerikanske filmfotograf Owen Roizman, der er blevet nomineret til flere Oscars gennem sin karriere, er død. Han døde 6. januar og blev 86 år.

Det skriver de amerikanske medier Deadline og Variety.

En repræsentant for den amerikanske sammenslutning for filmfotografer har bekræftet dødsfaldet på Instagram.

- Vi er kede af at høre, at filmfotograf Owen Roizman er død 86 år gammel efter længere tids sygdom, skriver The American Society of Cinematographers blandt andet.

Roizman blev ad flere omgange i sin karriere nomineret til en Oscar for sit arbejde. Han har blandt andet arbejdet på "The French Connection" fra 1971, "Eksorcisten" fra 1973 og "Tootsie" fra 1982.

I 2017 modtog han en Æres-Oscar for sit bidrag til filmens verden. Han er også blevet hædret med en Lifetime Achievement Award fra filmfotografernes sammenslutning. Den modtog han i 1997.

Han efterlader sig hustruen Mona Lindholm og deres fælles søn, Eric Roizman.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/01/2023 - 10:00

Det skal du holde øje med på din lønseddel

* Passer dit timeantal eller din månedsløn?

* Får du dine tillæg for overtid, weekendarbejde eller anciennitet?

* Indbetaler din arbejdsgiver den aftalte procentdel af din løn til pension?

* Optjener du det rigtige antal feriedage?

* Er der indbetalt til feriekonto, eller har du ferie med løn?

* Har du fået betaling for at arbejde på skæve tidspunkter og for overarbejde?

* Passer det samlede beløb til din løn, pension og skat?

Kilde: Fagbevægelsens Hovedorganisation og 3F Frederiksborg.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 07/01/2023 - 10:00

Hver anden lønseddel indeholder fejl: Har du kontrolleret din?

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Menneskelige fejl på din lønseddel kan betyde, at du ikke får den løn, som du har ret til. Derfor anbefaler fagorganisationer, at du holder øje med din løn.

Som mange andre har du nok også tillid til din arbejdsgiver, og du tænker måske, at du får udbetalt den rigtige løn hver måned.

Men hvis du ikke selv løbende har holdt øje med din løn, optjente ferie og betaling for overarbejde, er der stor sandsynlighed for, at der har været fejl på din lønseddel.

Faktisk viser undersøgelser fra Fagbevægelsens Hovedorganisation, at hver anden har oplevet fejl på en lønseddel.

Jo mere skiftende arbejdstider og varierende løn du har, desto større er risikoen for, at der er fejl, lyder det fra hovedorganisationen, der repræsenterer cirka 1,3 millioner lønmodtagere fordelt på 65 fagforbund.

Men der kan også være fejl på lønsedlen, hvis du er fastlønnet.

Gennem en stikprøvekontrol har Pædagogernes fagforbund BUPL for eksempel fundet frem til, at et bestemt tillæg ikke var blevet udbetalt til en pædagog i 13 år.

Tillægget forsvandt, efter at hun blev tilknyttet en ny skole. Og det lykkedes BUPL at sikre pædagogen efterbetaling for ti år.

Det er derfor en god idé at få undersøgt din egen lønseddel, og du kan typisk få din fagforening til at hjælpe dig.

- Det hjælper ikke noget, at man kun kigger på, hvad man har stående i banken. Man skal også sikre sig, at man har fået den rigtige løn, siger faglig medarbejder i 3F Frederiksborg Hanne Gram.

Hun anbefaler desuden, at du sikrer dig, at pengene, der er trukket til pension, også er blevet indbetalt til din pension. For lønnen bliver typisk beregnet manuelt, og derfor kan der ske menneskelige fejl.

- Man skal huske på, at fejl på en lønseddel ikke nødvendigvis er en bevidst fejl, siger hun.

- Og mange virksomheder vil gerne rette fejlene, så snart de bliver gjort opmærksom på dem.

Der er oftere fejl i bestemte brancher, og hvis man får elevløn, men helt generelt anbefaler Hanne Gram, at alle lønmodtagere med jævne mellemrum får kontrolleret, om lønsedlen stemmer.

- For mange lærlinge og elever er det deres første arbejdsplads, så de ved ikke, hvad de skal kigge efter, og hvilken overenskomst der gælder for dem. Så det er lidt op ad bakke for mange af dem, hvis de ikke får hjælp fra en fagforening, siger Hanne Gram.

Du kan ofte kræve at få rettet fejl og udbetalt manglende løn fem år tilbage i tiden. Og i nogle tilfælde kan du gøre krav gældende for ti år. Det gælder også for tidligere ansættelser.

Hanne Gram peger på, at mange ikke kan lide at rejse et krav mod arbejdsgiveren, mens de er ansat:

- Og de henvender sig så først, efter at de er blevet fyret eller selv har sagt op, fordi de synes, det har været ganske urimeligt.

Formand for 3F Frederiksborg, Daniel Leigther Dyhrberg, opfordrer også til, at man bruger sin fagforening til at få styr på sin lønseddel.

- Blandt vores medlemmer har jeg oplevet, at der har været fejl på otte ud af ti lønsedler, siger han og tilføjer:

- Jeg plejer at sige til mine medlemmer, at de er specialister inden for deres område. De kan være anlægs- eller betonfolk. Og jeg er så specialist i at se på lønsedler.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv