Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 01/12/2022 - 10:51

FAKTA: Sådan kommer boligområder på liste over parallelsamfund

Kriminalitet, beskæftigelse og uddannelse er blandt kriterierne for, om boligområder havner på liste.

Tim K. Jensen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Der er fortsat færre boligområder, som regeringen definerer som parallelsamfund.

Ifølge den liste, som Indenrigs- og Boligministeriet offentliggjorde torsdag, er antallet af parallelsamfund faldet fra 12 sidste år til ti i år.

Listen bliver i henhold til almenboligloven offentliggjort hvert år den 1. december.

Her kan du læse, hvordan et boligområde kommer på listen over parallelsamfund:

* Regeringen betegner et boligområde som et parallelsamfund, hvis det har mindst 1000 beboere i området, og mindst to af tre kriterier om uddannelses- og indkomstniveau, tilknytning til arbejdsmarkedet samt kriminalitetsniveau er opfyldt, og hvor andelen af indvandrere eller efterkommere fra ikkevestlige lande overstiger 50 procent.

* Boligområder, der har været på parallelsamfundslisten i fem år, bliver i lovgivningen defineret som et omdannelsesområde. Boligområder, som udgår af denne liste skal fortsat gennemføre den udviklingsplan, der er vedtaget.

* Et udsat boligområde betegnes som et alment boligområde, hvis der bor mindst 1000 beboere, og hvor minimum to ud af fire følgende kriterier er opfyldt:

- Andelen af beboere, som er i alderen 18 til 64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 procent. Det er opgjort som et gennemsnit over de seneste to år.

- Andelen af beboere, der er dømt for at overtræde straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer, udgør mindst tre gange landsgennemsnittet, hvilket er opgjort som gennemsnit over de seneste to år.

- Andelen af beboere i aldersgruppen 30 til 59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 procent af alle beboere i samme aldersgruppe.

- Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15 til 64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet.

/ritzau/

København, 01/12/2022 - 10:41

Dansk stjerne venter datter med Hollywood-skuespiller

Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Det er et længe ventet ønske, der går i opfyldelse for Danica Curcic, når hun og kæresten Darren Pettie snart bliver forældre. Det siger hun i Alt for damerne.

Skuespillerinden Danica Curcic venter sig sit livs julegave.

I december har hun termin med sit og kæresten Darren Petties første barn, en lille pige.

Det afslører den vordende mor i et interview med Alt for damerne.

Familieforøgelsen er et stort ønske. Sidste år var Danica Curcic også gravid, men gennemlevede en ufrivillig abort i 10. uge.

Den 37-årige danske skuespillerinde mødte sin 52-årige amerikanske kæreste under filmatiseringen af Stephen Kings gysernovelle "The Mist" i 2016.

Darren Pettie er vokset op i sydstaterne og har boet i Los Angeles. Den baggrund gør ham til et meget sammensat menneske, fortæller Danica Curcic i interviewet.

- Det har givet ham en dyb forståelse og dyb empatisk sans for mennesker fra alle samfundets lag. Det er en utrolig vigtig værdi at give videre, siger hun til Alt for damerne og tilføjer, at han er ved at flytte til Danmark.

Selv er Danica Curcic født i Serbien og kom til Danmark som etårig med sin familie, da hendes far fik job.

- Jeg er stolt af, at min datter også får muligheden for at vokse op med flere kulturer. Jeg ved, hvor vigtigt det har været for min egen forståelse af verden, siger Danica Curcic til Alt for damerne.

Den prisvindende er snart biografaktuel i det psykologiske drama "Ønskebarn". Her spiller hun en fertilitetslæge, som privat selv kæmper med ufrivillig barnløshed.

Filmen får premiere den 8. december - tæt på Danica Curcics egen terminsdato.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/12/2022 - 08:19

Rasted og Breinholt er tilbage: Det er verdens dårligste idé

Anders Breinholts berusende julekalender med kammesjukken Søren Rasted blænder op igen. Det er befriende ærligt tv, lyder det fra d'herrer.

For femte år i streg skåler tv-vært Anders Breinholt og musiker Søren Rasted julen ind flankeret af ølekspert Carsten Berthelsen, når de smager sig gennem 24 øl.

En for hver dag op til juleaften - og så lige en snaps hver advent. Alt sammen optaget i et hug.

- Da jeg stoppede på "Natholdet", lå det også lidt i kortene, at "Natholdets julekalender" skulle stoppe. Men folk har efterspurgt den, siger Anders Breinholt og fortsætter:

- Med fare for at det bliver ananas-i-egen-juice, er det blevet en tradition. Og så blev vi simpelthen enige om at gøre det igen, siger den 50-årige tv-vært.

De har været mange overvejelser igennem, tilføjer Søren Rasted:

- Efter vi lavede den første julekalender, tænkte vi: "Vi kan godt lige gøre det én gang til". Men da vi lavede den tredje, tænkte jeg, at det vist også var ved at være dét for mit vedkommende. For det er jo verdens dårligste idé. Sådan helt grundlæggende, siger den 53-årige Aqua-stjerne og griner.

- Men vi blev ved og ved med at snakke om det, og så besluttede vi at prøve en gang til. For det er jo vildt sjovt at lave. Og en fed tradition.

Julekalenderen har fået nyt navn og udkommer på en ny kanal.

"Breinholts julekalender" er rykket over på streamingtjenesten Viaplay efter de fire første sæsoner på TV 2 som en spinoff på "Natholdet", som Anders Breinholt frem til julen 2021 var vært på.

Derfor var det under alle omstændigheder slut med "Natholdets julekalender".

- Når nu julekalenderen skulle prøve noget nyt, var det måske også meget godt at rykke den et nyt sted hen. Det er ene og alene derfor, siger Anders Breinholt og fortsætter:

- Det gav os også lidt ny kolorit at lave den med nogle nye mennesker og udvide, hvad der sker i studiet.

I år smager både lyd- og kameramanden med.

Det samme gør Dak Wichangoen, tidligere køkkenchef på Michelin-restauranten Kiin Kiin, der undervejs kokkerer retter til holdet med sin bror, Ksuan, som assistent.

Undervejs overrasker en række kendte ansigter - herunder Robinson-værten Jakob Kjeldbjerg, P3-profilen Maria Fantino og kagekendissen Rosa Kildahl - Anders Breinholt og Søren Rasted i studiet.

Et par velkendte ansigter vender dog også retur. Sidste sæsons husorkester spiller endnu en gang op og smager med på de samme øl og snapse, Anders Breinholt og Søren Rasted får serveret.

- Vi går ind i studiet med mange gode intentioner - i hvert fald de otte første udsendelser, siger Søren Rasted og skraldgriner.

- Jeg synes, det er angstprovokerende at se udsendelserne. Da vi fik programmerne til gennemsyn det allerførste år, vi lavede det, havde jeg skrevet næsten en A4-side med rettelser til de første otte afsnit, jeg gerne ville have ud, fortæller Søren Rasted.

- Så ringede jeg og Anders sammen, og Anders siger bare: "Jeg ved ikke, hvor jeg skal starte... Jeg tænker bare: Skal vi ikke bare køre, som det er?". Så åd jeg lige 12-13 kameler og svarede: "Jo, så gør vi det".

- Der er mange virkelig dumme bemærkninger, jeg kan ærgre mig over. Men sådan er det i festligt lag, og vores børn synes da også, det er meget sjovt, siger Søren Rasted og griner.

Som regel er tv planlagt ned i de mindste detaljer. Men i "Breinholts julekalender" kan alt ske.

- Jeg tror også, det er det, julekalenderen kan, funderer Anders Breinholt.

- Den er befriende ærlig, forstået på den måde at meget af det, du ellers ser i fjernsynet, er fintpoleret og korrekt. Nogle gange skal man jo tænke, før man taler. Det gør man ikke nødvendigvis den 18. december. Men det hele kommer fra et godt sted.

Selv om Søren Rasted beskriver det som "verdens dårligste idé", har konceptet spredt sig til andre lande.

Norge har lavet en udgave af julekalenderen, og under optagelserne i år så et hollandsk produktionshold med for at fornemme konceptet.

Uden at forstå en bjælde dansk morede de sig kosteligt over eskapaderne. De endte endda på bar sammen efter optagelserne.

- Jeg kender ikke nogen andre idéer, som ligner denne. Det er så dumt, at det er sjovt. Det er virkelig originalt, siger Søren Rasted og bliver suppleret af Anders Breinholt:

- Folk har virkelig forstået vores motiver. Vi er bare nogle voksne mænd, som står helt barnligt glade i et studie og smager nogle øl og har en fed stemning, siger han og fortsætter:

- Det er den præmis, folk køber ind i, og den tror jeg simpelthen ikke dør. Alt kommer fra et oprigtigt, glædeligt sted. Vi er ikke provokerende eller ondskabsfulde - så skulle det lige være over for Carsten – og hans kone, kære Susanne – men det er en del af jargonen, siger han og får Søren Rasted til at sprutte af grin.

Om traditionen fortsætter næste år, må være op til egen lyst og andres efterspørgsel, lyder svaret kryptisk.

- Jeg synes i hvert fald, vi har lavet en skidegod julekalender i år. Der er utroligt godt humør og god energi fra start til slut, siger Søren Rasted med et smil.

"Breinholts julekalender" kan ses fra 1. december til 24. december på Viaplay.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/12/2022 - 10:00

FAKTA: Sådan sparer du penge på tøjtørringen

* Skal du absolut bruge tørretumbleren, kan du med fordel undersøge, hvornår strømmen er billigst på døgnet, og så sætte tøjet over i den tidsperiode. Du kan følge timepriserne på el hos flere energiselskaber og på flere mobilapps.

* Det kan være en god idé at overveje, hvor ofte tøjet egentlig skal vaskes for at minimere mængden af vasketøj. Eksempelvis er det ikke altid nødvendigt at vaske jeans, hver gang du har brugt dem.

* Byg et halvtag til dit tørrestativ, eller stil det et sted, hvor det ikke kan rammes af nedbør. Så kan tøjet tørre udenfor i længere tid.

Kilde: Videnscentret Bolius

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 01/12/2022 - 10:00

Undgå skimmelsvamp og høje elregninger: Sådan tørrer du tøj til vinter

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Må man hænge sit våde vasketøj til tørre udenfor i frostvejr? Og hvilket rum er det bedst at stille tøjstativet indenfor? Få eksperternes tips og råd her.

Der er ikke noget som duften af rent vasketøj, der hænger til tørre i haven en solrig sommerdag.

Men her til vinter kan tørringen være en langsommelig proces, og du kan endda komme ud for, at frostgraderne får dine underhylere og håndklæder til at blive stive som et bræt.

Og ikke nok med at tørretumbleren er dyr i drift, så er det heller ikke en god idé at tørre tøjet inde i stuen, da det kan fremme væksten af skimmelsvamp. Så hvad gør man så?

Ifølge Tue Patursson, der er ekspert i byggeteknik, klima og energi hos Videnscentret Bolius, er svaret simpelt:

- Du hænger det ud alligevel. Tøjet tørrer også i frostgrader. Er der meget luftfugtighed, så tager det bare meget lang tid, siger han.

- Et godt sted at starte er under et halvtag eller i en garage, så tøjet ikke bliver påvirket af regn og nedbør.

Men hvis du ikke kan vente på, at tøjet bliver tørt i kulden, så kan du også stille det indenfor. Det er bare ikke helt lige meget hvor.

- Jeg tørrer selv tøjet så meget som muligt udenfor. Men hvis det tager for lang tid, rykker jeg det ind i mit bryggers for at tørre det sidste, fortæller Tue Patursson.

Hvis du bor i et hus eller en lejlighed uden bryggers, kan du også bruge dit badeværelse, da begge rum er bygget til, at der skal kunne være fugt i dem.

- Vi vil gerne have vasketøj så langt væk fra opholdsrum som soveværelser og stuer som muligt for at undgå fremkomst af skimmelsvamp, siger han.

Tørrer du dit tøj på badeværelset eller i bryggerset, er det dog vigtigt at sørge for at lufte kraftigt ud efter, så du slipper af med alt fugten.

Alternativt kan du også færdiggøre tørringen i tørretumbleren og derved spare lidt fremfor blot at tumble det hele, mener Tue Patursson.

- Men tørretumbleren bruger også en masse strøm, så det er hverken bæredygtigt eller økonomisk fornuftigt, siger han.

Charlotte Fischer, der er seniorkonsulent hos Teknologisk Institut og ekspert i tekstiler, mener også der er god grund til at lade tøjet tørre ude om vinteren.

- Nogle gange kan det faktisk gå hurtigere med at få det tørt, hvis det nu blæser, for så fordamper vandet hurtigere.

- Og så skader det ikke tøjet, hvis det bliver frossent, fortæller hun.

Ifølge Charlotte Fischer er det vigtigt at hænge tøjet op med god afstand, så luften kan komme imellem tøjet og give noget cirkulation.

- Hvis der er meget fugtigt i vejret, så tørrer tøjet langsommere. Men mange gange, når der er frostgrader, er luftfugtigheden ikke ret høj, så det kan være en fordel.

- På en fugtig vinterdag vil jeg nok tage tøjet ud i lidt tid, men så sætte det ind igen, for ellers bliver det aldrig tørt, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv