København, 04/01/2023 - 10:52
FAKTA: Kriminelle satte danske hjemmesider ud af spil
En række af Forsvarets hjemmesider blev udsat for et DDoS-angreb i december. Læs om den form for angreb her.
Af: /ritzau/
Det tog 11 timer at stoppe et cyberangreb mod danske myndigheders hjemmesider, der var nede i en periode mellem den 8. og den 9. december.
Det var et cyberangreb, der ramte blandt andet Forsvarsministeriets hjemmeside og hjemmesiderne tilhørende Forsvarets Efterretningstjeneste og Center for Cybersikkerhed.
Læs mere om DDoS-angreb her:
* DDoS er en form for hackerangreb, og forkortelsen står for Distributed Denial of Service. Det er et målrettet overbelastningsangreb, hvor gerningsmænd oversvømmer eksempelvis en server med forespørgsler.
* Kriminelle kan ofte få tusindvis af computere til igen og igen at forsøge at komme ind på den samme hjemmeside. Når det svimlende antal forespørgsler tikker ind på serveren, kan den ikke følge med, og måske bryder den sammen. Det gør det umuligt at komme ind på hjemmesiden for en periode.
* Ud over internetservere kan eksempelvis mailservere, firewalls og routere være målet for et DDoS-angreb.
* Cyberangrebet kan vare både timer og dage.
* Et sådant angreb er sjældent skadeligt på længere sigt, men det kan for en periode være meget forstyrrende for driften af den virksomhed eller myndighed, der bliver ramt.
* Det kan være svært at undgå at blive ramt af et DDoS-angreb, men sker det, kan man eksempelvis have en nødforside til hjemmesiden, hvor borgere kan se, hvordan de kan komme i kontakt med den pågældende virksomhed eller myndighed.
* Det er muligt at kontakte ens internetudbyder for at høre, hvilke muligheder den tilbyder i tilfælde af et overbelastningsangreb. Det kan eksempelvis være en ekstra internetadgang, man kan bruge, hvis den primære blokeres.
* DDoS-angreb og lignende angreb er ulovlige i Danmark, og gerningsmænd kan straffes med en bøde, samfundstjeneste eller fængsel.
* I den seneste årsrapport fra Center for Cybersikkerhed (CFCS) konkluderes det, at truslen fra cyberspionage og -kriminalitet er meget høj. Truslen fra cyberaktivisme blev i maj 2022 hævet fra lav til middel.
* Truslen fra destruktive cyberangreb blev angivet til fortsat at være lav, mens det angives, at der ingen truslen er fra cyberterror.
Kilder: Politiet, Sikkerdigital.dk, Center for Cybersikkerhed.
/ritzau/