Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Bruxelles, 06/03/2023 - 10:54

FAKTA: Flere er sigtede i EU-korruptionsskandale

Flere EU-politikere mistænkes for at have modtaget penge fra blandt andet Qatar. Læs mere om sagen her.

Af: /ritzau/

Flere fremtrædende medlemmer af EU-Parlamentet er mistænkt i en korruptionssag, der trækker tråde til både oliestaten Qatar og det nordafrikanske land Marokko.

Sagen, der omtales som Qatargate, har trukket overskrifter i hele Europa og sat gang reformer af EU-Parlamentet, der skal sikre mere gennemsigtighed og uafhængighed.


Bliv klogere på sagens forløb her:

* 9. december 2022.

Belgisk politi ransager 16 adresser i hovedstaden Bruxelles. Der bliver beslaglagt 1,5 millioner euro, svarende til over 11 millioner kroner.

Heraf findes der 150.000 euro i næstformand for EU-Parlamentet Eva Kailis hjem. Politiet mener, at pengene kommer fra blandt andet Qatar, som på daværende tidspunkt er vært for VM i fodbold, i bytte for indflydelse og positiv omtale i parlamentet.

Den 44-årige græske politiker, der tilhører den socialdemokratiske gruppe i EU-Parlamentet, bliver anholdt. Det samme gør fem andre, herunder Kailis kæreste, italieneren Francesco Giorgi.

* 11. december 2022.

En belgisk dommer sigter fire af de seks anholdte, mens de to sidste løslades. Kilder i retsvæsnet siger til det franske nyhedsbureau AFP, at en af de sigtede er Eva Kaili.

Blandt andet belgiske medier skriver, at de tre andre sigtede er lobbyisten Pier Antonio Panzeri, Eva Kailis partner, Francesco Giorgi, og Niccolo Figa-Talamanca, som leder menneskerettighedsgruppen No Peace without Justice.

* 13. december 2022.

EU-Parlamentet beslutter med et stort flertal at fratage Eva Kailis rollen som næstformand i parlamentet.

* 18. december 2022.

Qatar nægter at have noget med sagen at gøre. I en erklæring fra landet hedder det, at det belgiske politis efterforskning vil kunne få en "negativ" effekt på de diplomatiske forbindelser. Qatar minder samtidig om, at det er "en vigtig leverandør af flydende gas til Belgien".

Siden afviser også Marokko at kende til sagen.

* 22. december 2022.

Eva Kaili, der nægter sig skyldig, beder om at blive løsladt fra sin varetægtsfængsling. Det afvises af en dommer, som beslutter, at hun skal blive i fængsel en måned mere.

* 16. januar 2023.

Roberta Metsola præsenterer en række tiltag, der skal øge EU-Parlamentets "integritet, uafhængighed og ansvarlighed".

* 17. januar 2023.

En af de sigtede i sagen - lobbyist og tidligere medlem af EU-Parlamentet Pier Antonio Panzeri - indgår en aftale med de belgiske myndigheder om at samarbejde mod til gengæld at få en nedsat straf.

* 19. januar 2023.

Varetægtsfængslingen af Eva Kaili forlænges endnu en gang. Anklagere i sagen frygter, at hun vil forsøge at stikke af eller ødelægge beviser, hvis hun er på fri fod.

* 2. februar 2023.

To medlemmer af EU-Parlamentet - italieneren Andrea Cozzolino og belgieren Marc Tarabella - får frataget deres parlamentariske immunitet efter mistanke om, at de er korrupte.

* 11. februar 2023.

Belgisk politi sigter Marc Tarabella og beder Italien om at udlevere Andrea Cozzolino.

3. marts 2023.

Eva Kailis varetægtsfængsling forlænges med yderligere to måneder.

Kilder: Ritzau, AFP og Reuters.

/ritzau/

København, 06/03/2023 - 10:38

Gnags-guitaristen Per Frost er død - 68 år

Thomas Rasmussen/Ritzau Scanpix

Guitaristen Per Christian Frost, som kom med i Gnags i 1974, er død, oplyser hans søn. Han blev 68 år.

Gnags-guitaristen Per Christian Frost er død.

Det oplyser hans familie på Facebook.

- Det er med et tungt hjerte, at jeg må meddele, at Per Frost, vores elskede mand, far og farfar er gået bort, skriver sønnen Carl i et opslag.

Per Christian Frost blev 68 år.

Sammen med frontfigur Peter A.G. Nielsen var Per Christian Frost det sidste originale medlem af Gnags, som han spillede med siden 1974.

Han forlod orkestret i en årrække, men vendte tilbage på gruppens Flashback-turné i 2015.

Per Christian Frost nåede at spille med et hav af danske musikere, herunder Sanne Salomonsen, Lis Sørensen, Thomas Helmig og Søs Fenger og medvirkede på utallige plader.

Han nåede også at udgive flere albummer i eget navn.

Per Christian Frost modtog flere priser, blandt andet Ken Gudman Prisen i 2005. Prisen er til minde om trommeslageren Ken Gudman og gives hvert år til en dansk musiker, der har ydet en særlig indsats.

Gnags har eksisteret siden 1966 og kunne dermed drage på bandets 50 års jubilæumsturné i 2016. Her var Frost også med.

Året efter medvirkede Per Christian Frost for første gang siden 1996 på et Gnags-album, da bandet udkom med sit 22. studiealbum.

I januar og februar i år var Per Christian Frost på turné med sit eget band, Per Chr. Frost & Band.

Af hans facebookprofil fremgår det, at der også var planlagt en turné med bandet Frimer & Frost til efteråret.

- Lige nu fylder sorgen alt, men så snart jeg har yderligere informationer om bisættelse, vil jeg dele dem med jer. Hvil i fred, far, skriver familiemedlemmerne Carl og Dorthe i facebookopslaget.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 06/03/2023 - 09:00

Linda P: Jeg skal bare te mig som en syg abe

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Komikeren Linda P er vant til at være sin egen chef. Men når hun debuterer i Tivolirevyen, nyder hun, at Lisbet Dahl napper dirigentstokken.

Oftest står Linda P helt alene på scenen.

Men når hun debuterer i Tivolirevyen til sommer, deler hun rampelyset med fem andre: Andreas Bo, James Price, Carsten Svendsen, Nicolai Jørgensen og ikke mindst revyveteranen Lisbet Dahl, som står i spidsen for showet.

- Det er altid mig, der er den skrappe kælling. Så det er dejligt, at det er Lisbet, der skal være det denne her gang, lyder det fra Linda P.

- Det er superfedt, at det er hende, der skal overtage og styre det. Jeg skal bare læne mig tilbage, tage en paryk på og te mig som en syg abe. Det bliver dejligt, siger den prisvindende komiker.

Linda P præsenterede sit første onemanshow, "Rommen er en tøjte", tilbage i 2009. Siden har hun blandt andet stået bag "Linda P's hovedpine" og senest "Sabotagehunger" fra 2021.

- Det er superhardcore at være sin egen chef, fordi det er kun mig, der er en nar, hvis det går galt, lyder det fra Linda P.

- Det er ret ømt, når jeg bliver anmeldt for standup, fordi det jo er en selv, man snakker om. Giver du fem stjerner for mit liv, eller giver du en stjerne? Så det er ret fedt at være et hold og være kolleger sammen.

Linda P er blevet headhuntet til Tivolirevyen af Lisbet Dahl.

Selv har Linda P været med til at skabe et fællesskab for andre.

Komikeren var med i opløbet til en statuette ved årets uddeling af Tvprisen, der fandt sted i Tivoli Hotel & Congress Center i København lørdag aften. Hun var nomineret i kategorien Bedste Factual Entertainment for sit program "Linda P og stjerneskuddene", der blev sendt i 2022.

Igennem en del år har Linda P modtaget mange betroede beskeder på de sociale medier fra børn og unge, der har det svært. Det fik hende en dag til at tænke, hvordan hun kunne nå ud til endnu flere. Og sådan startede idéen til programmet.

Hun har selv haft svære udfordringer, og humoren blev hendes måde at forsvinde væk fra det svære for en stund. Det gav hun videre til fem børn og udfordrede dem ved, at de skulle lave deres eget comedyshow i Glassalen i Tivoli.

Samme sted, som Tivolirevyen får premiere 1. juni i øvrigt.

Hun er stadig i kontakt med børnene.

- De er så søde og klarer sig så godt. Det er dejligt at vide, at det har gjort en form for forskel, at de er blevet hørt og set, fortæller Linda P stolt.

- Nu er jeg fra årgang '84, og man snakkede ikke så meget om tingene, da jeg var lille. Det er okay at sige: "Jeg har det ikke så godt". Det har åbnet en Pandoras æske for virkelig mange unge mennesker.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 06/03/2023 - 09:00

Alle bør overveje en fremtidsfuldmagt

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Ved du, hvad der skal ske, hvis du eller en af dine nærmeste på grund af sygdom eller ulykke mister evnen til at handle selv? Det bør du tage stilling til.

Afhængigt af hvor langt du er i livet, har du måske overvejet, hvem der skal varetage dine interesser og handle på dine vegne, hvis du en dag ikke selv er i stand til det.

Det har alle danskere kunnet beslutte siden 2017 med en såkaldt fremtidsfuldmagt. Indtil videre har mere end 225.000 danskere gjort brug af den mulighed.

Men det er ikke helt problemfrit. For op mod en tredjedel af fuldmagterne bliver helt eller delvist afvist, når fuldmagten skal aktiveres. Det skriver Politiken.

Du kan selv gøre noget for at mindske risikoen for, at en fremtidsfuldmagt bliver afvist.

Det siger jurist i Ældre Sagen Naya Juul Petersen.

- Jo før man får det klaret, desto bedre. Der har været flere sager, hvor en person har haft begyndende demens, da fuldmagten blev oprettet. Og det har givet problemer med ikraftsættelsen, siger hun.

Familieretshuset kan nemlig afvise fuldmagten med henvisning til, at personen allerede var dement ved oprettelsen. Det problem kan du komme uden om ved at oprette i god tid.

Hun forklarer, at ordningen er relevant for alle. For vi ved ikke, hvad morgendagen bringer. Og man skal have taget sine forholdsregler og oprettet en fuldmagt, før det er for sent.

Den generelle anbefaling fra Ældre Sagen er, at du søger juridisk rådgivning for at undgå fejl, der kan føre til, at fuldmagten bliver afvist.

Advokat Marianne Bale, der er indehaver af Bale Advokatfirma, peger på, at det kan være et problem, hvis flere har fuldmagt på samme tid.

- Et ægtepar kan for eksempel have besluttet at give fuldmagt til deres tre voksne børn i fællesskab. Det plejer jeg at fraråde, fordi børnene kan være uenige, siger hun og tilføjer:

- Så ender fuldmagten med ikke at have den tiltænkte værdi for den syge, fordi børnenes uenighed kan bremse for, at der kan træffes beslutninger. Hvis du vil indsætte flere fuldmægtige, bør du derfor gøre det i en prioriteret rækkefølge.

For de fleste vil rækkefølgen være ægtefælle eller samlever først og derefter børn og børnebørn. Sådan bør den også være.

- Jeg plejer at anbefale, at rækkefølgen bliver prioriteret på alder, så den første fuldmægtige også er den ældste. Personerne på listen skal altså blive yngre, jo længere man kommer ned på den, siger Marianne Bale.

Mange voksne herhjemme har ikke børn, som de kan eller vil skrive ind i en fremtidsfuldmagt. Men det er ikke en hindring, lyder det fra advokaten.

- De fleste har et andet menneske tæt på. Det kan være en god nabo, ven eller veninde.

Det vigtige er bare, at I har fået snakket om og afstemt forventningerne.

- Jeg kan godt lidt bramfrit i de situationer bringe på bane, om personen, der har været fuldmægtig, måske skal arve nogle penge som tak for ulejligheden, siger hun.

Gaver er en anden hyppig årsag til, at Familieretshuset afviser en fremtidsfuldmagt. De skal være tydeligt beskrevet i fuldmagten.

- Den, der har fået fuldmagten, kan kun bruge pengene til køb af ting, der vedrører den syge, siger Marianne Bale.

Gaver kan derfor kun gives, hvis det er utvetydigt og konkret beskrevet i fuldmagten, hvem der skal have gaver, og hvor store de skal være.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 06/03/2023 - 09:00

Værd at vide om fremtidsfuldmagter

* Du kan oprette en fremtidsfuldmagt, hvis du er fyldt 18 år og er i stand til at forstå og overskue konsekvenserne af at oprette fuldmagten.

* Som hovedregel skal den oprettes digitalt.

* Hvis du er fritaget for digital post, kan du få hjælp fra Familieretshusets ni afdelinger i landet.

* Du kan give fuldmagt til en eller flere. De skal også være over 18 år og kunne handle fornuftsmæssigt.

* Fremtidsfuldmagten kan ændres og annulleres før ikrafttrædelse.

Kilde: Familieretshuset.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv