Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

London, 06/06/2022 - 10:55

FAKTA: Festskandale får taburetten under Johnson til at vakle

Boris Johnsons eget parti skal mandag aften stemme om tillid til ham efter måneders uro om partygate.

Daniel Leal/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

En række britiske parlamentsmedlemmer fra premierminister Boris Johnsons eget parti har krævet en tillidsafstemning mod ham.

Det sker efter måneders uro, der især er udløst af en sag om fester i regeringskontoret i Downing Street under coronanedlukningen.

Læs mere om sagen, der er blevet døbt partygate:

* De første historier om festerne i Downing Street kom i slutningen af november 2021. De vakte stor opmærksomhed i medierne og medførte hård kritik af Boris Johnson.

* I slutningen af januar 2022 blev tolv begivenheder undersøgt af politiet i London. Mindst tre af dem havde Johnson selv deltaget i.

* Politiet har efterfølgende udstedt 126 bøder til unavngivne personer, som ifølge politiet havde brudt de gældende coronaregler.

* Bøderne er givet i forbindelse med otte separate begivenheder mellem 20. maj 2020 og 16. april 2021.

* Det er dog kendt, at blandt dem, der har fået bøder, er blandt andre Boris Johnson selv, hans kone, Carrie Johnson, og finansminister Rishi Sunak. Det skete, da de deltog i en fødselsdagsfest i Downing Street i juni 2020. De undskyldte og betalte bøderne.

* I slutningen af maj afleverede den britiske topembedskvinde Sue Gray en rapport om arrangementerne. Mange af begivenhederne skulle ikke have været tilladt at finde sted, skriver hun i rapporten. Det lød også, at "det øverste lederskab - både politisk og på embedsniveau - skal påtage sig ansvaret for denne kultur".

* Boris Johnson påtog sig efterfølgende "det fulde ansvar" for partygate. Han sagde desuden, at han er "ydmyg" og "har lært sin lektie".

* Keir Starmer, der er leder af det britiske oppositionsparti Labour, og resten af hans parti har lagt pres på Johnson for at få ham til at trække sig. Det har Johnson dog nægtet.

* Mandag aften skal det konservative parti afgøre en tillidsafstemning om Johnson. Det sker mellem klokken 19 og 21 dansk tid.

Kilder: NTB, Ritzau, BBC, Reuters.

/ritzau/

Nyhedsarkiv