Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 09/09/2022 - 10:42

FAKTA: EU-Kommission foreslår fem indgreb mod høje energipriser

Et prisloft på russisk gas og loft over virksomheders indtjening på el, olie og gas skal få prisen ned.

Af: /ritzau/

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, fremlagde onsdag fem forslag, som skal medvirke til at sænke prisen på energi i EU.

De fem forslag adresserer samlet set priserne på el, olie og gas.

Forslagene diskuteres med EU-landenes energiministre på et møde fredag:

* Prisloft på russisk gas: EU-Kommissionen foreslår et loft over, hvad EU vil betale for russisk gas. Det skal både ramme Ruslands indtjening og sænke prisen på gas i EU. Ruslands præsident, Vladimir Putin, har dog truet med at svare igen ved at lukke for gassen til EU, hvis der indføres et prisloft.

* Loft over indtjeningen for virksomheder, der billigt producerer elektricitet: Nogle virksomheder tjener ifølge von der Leyen enorme summer på, at prisen på el er steget, selv om deres omkostninger ikke er. Derfor foreslår EU-Kommissionen, at disse virksomheder skal aflevere en del af deres overskud til EU-landene, som så kan fordele dem til udsatte borgere og virksomheder.

* Loft over indtjeningen for virksomheder, der billigt producerer olie og gas: Grundlæggende det samme forslag som for producenter af elektricitet. De skal også betale et "solidaritetsbidrag", foreslår EU-Kommissionen.

* Lavere elforbrug i dyre timer: EU-Kommissionen i samarbejde med EU-landene finde veje til "smart saving" af elektricitet. Det vil ifølge von der Leyen sige, at EU-landene reducerer brugen af elektricitet i de timer, hvor el er dyrest. Her foreslår EU-Kommissionen obligatoriske kvoter for, hvor meget EU-landene skal spare på energien i de dyreste timer.

* Likviditet til energivirksomheder: For at sikre stabiliteten på det fremtidige energimarked ønsker EU-Kommissionen i samarbejde med EU-landene at stille likviditet til rådighed for energiselskaber. Det skal ifølge von der Leyen hjælpe selskaber, som er presset af ustabiliteten på energimarkederne.

Kilder: Pressemøde med EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

/ritzau/

Nyhedsarkiv