Strasbourg, 06/12/2022 - 10:54
FAKTA: Domstol vogter Europas menneskerettigheder
Borgere kan klage over stater, hvis de mener, at deres rettigheder bliver trådt under fode.
Af: /ritzau/
En dansk kvinde har tirsdag tabt en sag om adoption ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.
Hun ønskede ret til at adoptere sin mands biologiske tvillinger, der er født af ukrainsk rugemor. Det har det danske retssystem afvist med henvisning til, at parret har betalt penge til rugemoren.
Kvinden fik ikke medhold i sin klage til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Det danske nej til adoption var ikke i strid med hendes krav på privat- og familieliv efter den europæiske menneskerettighedskonventions artikel 8, slår domstolen fast.
Til gengæld mener et snævert flertal på fire ud af syv dommere, at børnenes ret til privatliv er blevet overtrådt. Derfor skal de hver have en erstatning på 5000 euro. Det svarer til omkring 37.000 kroner.
Her kan du læse om Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.
* Efter Anden Verdenskrig blev Europas lande enige om en række menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder. De er nedfældet i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.
* Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol behandler sager, hvor et af de lande, der har tilsluttet sig konventionen, påstås at have overtrådt den.
* Menneskerettighedsdomstolen i dens nuværende form har eksisteret siden 1998, hvor den daværende Menneskerettighedskommission og Menneskerettighedsdomstol blev slået sammen til én institution.
* Enkeltpersoner kan klage direkte til Menneskerettighedsdomstolen over en medlemsstat. Det kræver, at man er personligt påvirket af det, man vil klage over. Og alle nationale klage- og ankemuligheder skal være udtømt.
* En af de mest omtalte artikler i Menneskerettighedskonventionen er artikel 8. Den fastslår blandt andet, at enhver har ret til respekt for sit privatliv og familieliv.
* Europarådet består af 47 medlemslande, der har tiltrådt Menneskerettighedskonventionen.
* Europarådets Ministerkomité holder øje med, om landene efterlever domstolens afgørelser.
Kilde: Justitsministeriet.
/ritzau/