Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Strasbourg, 06/12/2022 - 10:54

FAKTA: Domstol vogter Europas menneskerettigheder

Borgere kan klage over stater, hvis de mener, at deres rettigheder bliver trådt under fode.

Af: /ritzau/

En dansk kvinde har tirsdag tabt en sag om adoption ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Hun ønskede ret til at adoptere sin mands biologiske tvillinger, der er født af ukrainsk rugemor. Det har det danske retssystem afvist med henvisning til, at parret har betalt penge til rugemoren.

Kvinden fik ikke medhold i sin klage til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Det danske nej til adoption var ikke i strid med hendes krav på privat- og familieliv efter den europæiske menneskerettighedskonventions artikel 8, slår domstolen fast.

Til gengæld mener et snævert flertal på fire ud af syv dommere, at børnenes ret til privatliv er blevet overtrådt. Derfor skal de hver have en erstatning på 5000 euro. Det svarer til omkring 37.000 kroner.

Her kan du læse om Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

* Efter Anden Verdenskrig blev Europas lande enige om en række menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder. De er nedfældet i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

* Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol behandler sager, hvor et af de lande, der har tilsluttet sig konventionen, påstås at have overtrådt den.

* Menneskerettighedsdomstolen i dens nuværende form har eksisteret siden 1998, hvor den daværende Menneskerettighedskommission og Menneskerettighedsdomstol blev slået sammen til én institution.

* Enkeltpersoner kan klage direkte til Menneskerettighedsdomstolen over en medlemsstat. Det kræver, at man er personligt påvirket af det, man vil klage over. Og alle nationale klage- og ankemuligheder skal være udtømt.

* En af de mest omtalte artikler i Menneskerettighedskonventionen er artikel 8. Den fastslår blandt andet, at enhver har ret til respekt for sit privatliv og familieliv.

* Europarådet består af 47 medlemslande, der har tiltrådt Menneskerettighedskonventionen.

* Europarådets Ministerkomité holder øje med, om landene efterlever domstolens afgørelser.

Kilde: Justitsministeriet.

/ritzau/

København, 06/12/2022 - 08:00

Tinka-stjerne: Det er fedt at kunne spille lidt mere moden

14-årige Rosita Nellie Holse Gjurup har været en del af Tinka siden 2017 i rollen som Astrid. - Når hun er blevet mere moden, er jeg også blevet mere moden.

Hun er vokset op foran kameraet, og står det til Rosita Nellie Holse Gjurup, må hendes fremtid også gerne udfolde sig her.

- Jeg kan mærke, jeg får mere lyst til skuespil, jo ældre jeg bliver, siger den 14-årige skuespiller, der lige nu kan opleves i TV 2's julekalender, "Tinka og sjælens spejl".

Her spiller hun den juleglade lillesøster Astrid. En karakter, som Rosita Nellie Holse Gjurup har fulgtes ad med siden den første fortælling fra Tinka-universet, der blev sendt i december 2017.

- Så når hun er blevet mere moden, er jeg også blevet mere moden. Det har været rigtig sjovt, og det har passet perfekt. Det er fedt for mig at kunne spille lidt mere moden, fortæller hun.

Og den udvikling må gerne fortsætte, understreger den unge stjerne.

- Jeg gad godt at få en hovedrolle. Nu har jeg spillet en birolle i "Tinka", hvor jeg har været lidt i baggrunden, så jeg gad godt selv prøve at være i fokus.

Samtidig har det unge talent heller ikke travlt. Der skal nemlig også være tid til at være en helt almindelig 8. klasses elev.

- Jeg vil gerne fokusere rigtig meget på mine venner. Men hvis der kommer noget arbejde, og jeg synes, det lyder fedt, vil jeg aldrig afvise det, siger Rosita Nellie Holse Gjurup og fortsætter:

- Jeg gider ikke det der med skuffelse, hvis man ikke får en rolle. Men jeg vil også gerne kæmpe for den, hvis det er noget, jeg rigtig gerne vil.

Dog ved hun, at hun ikke har lyst til teater.

- Man kan tage scenen om på et filmset. Men med teater er det nu og her, og folk sidder og kigger på, og så er det bare nu, man skal gøre det perfekt. Det er et rimeligt stort pres, siger hun.

Det pres mærker hun ikke på samme måde foran et kamera.

- Jeg føler mig tryg der, hvor jeg er med "Tinka", fordi det er min anden familie, og jeg er vokset op med dem, og man kan tage scenen om igen.

"Tinka og sjælens spejl" er den tredje i rækken af Tinka-serien. Den kan ses hver dag frem til den 24. december på TV 2 og TV 2 Play.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 06/12/2022 - 06:00

Lene Beier løser kærlighedsdilemmaer i ny podcast

I podcasten "Kærlighedsklubben" vil tv-vært Lene Beier og journalist Mette Beck Lisberg hver uge svare på kærlighedsspørgsmål fra lytterne.

Hvad gør man, hvis man er forelsket i sin bedste ven? Eller hvis man har mistet gnisten i sit parforhold?

I en ny podcast på podcastplatformen Podimo modtager tv-vært Lene Beier og journalist Mette Beck Lisberg kærlighedsdilemmaer fra lytterne og forsøger at løse dem.

Det skriver Podimo i en pressemeddelelse. Lene Beier får mange henvendelser fra folk på sociale medier om netop dette emne.

- Jeg oplever en stor interesse for at folk gerne vil snakke om kærlighed og have gode råd til kærlighedslivet, siger Lene Beier i pressemeddelelsen.

Siden 2015 har hun indtaget rollen som vært i datingprogrammet "Landmand søger kærlighed" på TV 2, hvor singlelandmænd skal finde kærligheden.

Også privat har hun gode erfaringer med kærligheden. I 20 år har den 45-årige vært dannet par med sin mand, Anders Beier, som hun er blevet gift med hele to gange: først i København og så i Las Vegas i USA.

- Derfor vil jeg sammen med min veninde lave et rum, hvor man kan tale om alle de her kærlighedsting, som er svære, og som vi alle sammen oplever, siger Lene Beier i pressemeddelelsen.

Hun er oprindelig uddannet skolelærer, men har lavet fjernsyn siden 2013, hvor hun debuterede som vært på TV 2 Fri.

Mette Beck Lisberg er redaktionschef på "Landmand søger kærlighed", som Lene Beier har været vært på, siden programmet startede. De to har derfor arbejdet tæt sammen i en årrække.

De er desuden venner privat, hvilket podcasten også vil bære præg af.

Værterne er ikke eksperter på kærlighed, men hjælper lytterne ud fra deres egne erfaringer.

- De vil være veninder i ørerne, og i klubben er alle kærlighedsspørgsmål velkommen, lyder det i pressemeddelelsen.

"Kærlighedsklubben" kan høres på podcasttjenesten Podimo fra tirsdag og vil udkomme hver uge.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 06/12/2022 - 08:00

FAKTA: Undgå at tanke op på motorvejen

* Overvej, om du kan lade bilen stå. På korte strækninger kan du spare penge ved at tage cyklen eller offentlig transport.

* Undgå at tanke op på motorvejen. Vælg i stedet ubemandede tankstationer, der typisk er 10 øre billigere end de bemandede.

* Undersøg, om du kan få et rabatkort, som gør det billigere for dig at tanke op.

* Hvis du har en elbil, kan du ofte spare penge ved at udnytte muligheden for at oplade om natten, når elprisen typisk er lavest.

Kilde: FDM

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 06/12/2022 - 08:00

Forhøjet kørselsfradrag batter ikke nok: Sådan kan du spare mere

Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Ved at køre mere økonomisk kan du minimere udgifter til brændstof med op til 20 procent. FDM giver råd til, hvordan du kan spare penge på brændstof.

Kørselsfradraget stiger fra næste år, men der er tale om så lille en stigning, at den ikke vil gøre den store forskel for bilisterne. Det siger forbrugerøkonom i FDM Ilyas Dogru.

Han anbefaler, at man prøver at spare penge ved at køre mere økonomisk:

- Bilen bruger mere brændstof i vinterhalvåret, så det er et godt tidspunkt at følge et par råd til at køre længere på literen.

Kørselsfradraget stiger i 2023 med 3 øre til 2,19 kroner per kilometer mellem 25 og 120 kilometer. Kørsel over 120 kilometer per dag stiger med 2 øre til 1,10 kroner per kilometer. Man får ikke fradrag for de første 24 kilometer per dag.

Hvis man får fradrag for 6.000 kilometer på et år, svarer den stigning til, at man får 46,1 kroner mere årligt. Får man fradrag for 15.000 kilometer, er det 115,2 kroner mere.

Det viser beregninger, som FDM har lavet for Ritzau.

Ilyas Dogru siger, at man skal huske tanke bilen, hvis man ser lave priser på brændstof. Og man skal vænne sig til at bruge ubemandede tankstationer, hvor brændstof typisk vil koste 10 øre mindre per liter.

Man kan også spare penge på brændstof ved at følge fem gode råd, så man kører mere økonomisk.

1) Kør klogt og glid gennem trafikken.

Du skal undgå at bremse for meget ned. Aflæs trafikken forude og rul hen til rødt lys eller et sving, så du undgår opbremsning.

- Følg med trafikken og undgå at accelerere for meget, siger Ilyas Dogru.

2) Tøm bilen.

En tungere bil bruger mere brændstof. Du bør derfor tømme bilen for tunge ting, som du ikke har brug for.

Afmonter også tagbokse og lignende, som kan give vindmodstand.

3) Sænk farten.

Din bil bruger mere brændstof, når den arbejder hårdere. Test foretaget af FDM har vist, at man som bilist nemt og hurtigt kan spare op til 20 procent i brændstof ved at sænke farten på motorvejen fra 130 til 110 kilometer i timen.

Det er en besparelse på næsten 3 kroner per liter, hvis én liter benzin koster 14 kroner.

4) Spar på energien.

Du kan spare brændstof ved at slukke for aircondition, radio og sædevarmer, når du ikke har brug for dem. Husk også at slukke bilen helt, når du venter. Tomgang koster brændstof.

Bilens dæktryk har også betydning for dit brændstof. Sørg altid for at have det anbefalede dæktryk

5) Kig på bilens brændstoføkonomi.

Hvis du overvejer at købe en ny bil, så husk at undersøge bilens brændstoføkonomi. Det er ligesom et energimærke.

- En mindre bil vil typisk være mere brændstoføkonomisk, siger Ilyas Dogru.

Det er blevet dyrere at køre i egen bil i 2022. Prisen er dog nedadgående på det seneste sammenlignet med i sommer, hvor både benzin- og dieselprisen blev rekordhøj.

En benzinbil, der kører 16 kilometer per liter og årligt kører 10.000 kilometer, koster stadig 750 kroner mere i brændstof i november 2022 i forhold til starten af året. Det viser beregninger fra FDM.

Den tilsvarende ekstra udgift er 1.389 kroner for en dieselbil, der kører 18 kilometer per liter.

Ilyas Dogru anbefaler, at man tidligt sikrer sig, at kørselsfradrag er udfyldt korrekt i forskudsopgørelsen, så man undgår at betale for meget eller for lidt i skat.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv