Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 02/04/2022 - 10:57

En procent af minkavlere søger om penge til at genoptage erhverv

Tæt på alle ansøgninger, Fødevarestyrelsen har fået om minkavl, har været fra avlere, som vil lukke.

Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Kun 13 minkavlere har søgt om penge til at kunne holde deres virksomhed i dvale - og så fortsætte driften, hvis minkavl igen bliver tilladt i Danmark.

Det svarer til omkring en procent af det samlede antal minkavlere.

1246 minkavlere har modsat ansøgt om erstatning, fordi de forventer at lukke deres avl af mink.

Det viser tal fra Fødevarestyrelsen.

Ved midnat natten til lørdag udløb fristen for, hvornår danske minkavlere kunne søge om det, styrelsen kalder dvalekompensation eller nedlukningserstatning.

Det vides ikke, om alle minkavlere i Danmark har søgt. Men Fødevarestyrelsen skriver på sin hjemmeside, at den forventede at modtage ansøgninger fra omkring 1200 minkvirksomheder.

Det er midlertidigt forbudt at opdrætte mink og har været det, siden millioner af mink blev slået ned i efteråret og vinteren 2020. Det var en politisk beslutning, som blev taget af frygt for nye mutationer af coronavirus.

I den forbindelse blev der i januar 2021 indgået en politisk aftale om erstatning til minkavlerne og de berørte følgeerhverv.

Den samlede pris for minkerstatningen kan blive op mod 19 milliarder kroner.

Efter planen skal minkavl igen være muligt fra næste år. Men fødevareminister Rasmus Prehn (S) har tidligere oplyst, at Statens Serum Institut (SSI) 2. maj vil komme med en vurdering af, om det kan ske.

I forbindelse med den seneste vurdering fra juni sidste år lød det blandt andet fra SSI, at hold af mink i Danmark "kan medføre en sundhedsrisiko for mennesker af ukendt størrelse".

Og "folkesundheden kommer i første række", sagde Rasmus Prehn under et samråd i december sidste år.

Det er, ifølge Fødevareministeriet, seks uafhængige kommissioner, som skal vurdere og fastsætte, hvor meget hver minkavler - og følgeerhverv - skal have udbetalt.

Pengene bliver udbetalt, i takt med at sagerne behandles.

De sidste minkavlere kan komme til at vente frem til 2025.

/ritzau/

Nyhedsarkiv