Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 04/07/2023 - 10:59

Danskerne fastholder energivaner trods faldende priser

At danskerne stadig bruger mindre energi i forhold til normalen bidrager positivt til forsyningssikkerheden.

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

De høje priser under energikrisen fortsætter med at påvirke danskernes energiforbrug.

Trods faldende priser bruger vi således stadig mindre el og gas.

Det viser nye tal fra Energistyrelsen.

El- og gasforbruget i maj var henholdsvis otte og 33 procent lavere i forhold til normalen.

Martin Hansen, vicedirektør i Energistyrelsen, kalder udviklingen "godt nyt" for forsyningssikkerheden på både kort og lang sigt.

Hvis sommeren bliver præget af varmt og tørt vejr, vurderer han, at vi kan risikere at få udfordringer med nedkøling af kraftværker og transport af brændsler på grund af lave vandstande i europæiske floder.

- Danmark er en del af et fælles europæisk elmarked, hvor vi både importerer og eksporterer strøm til vores nabolande, siger han.

- Det betyder, at både elproduktionen og elforbruget i andre lande påvirker forsyningen i Danmark og omvendt.

Høje temperaturer over sommeren fører til et stort elforbrug til køling i særligt Sydeuropa, lyder det.

Ifølge styrelsen er det særligt vigtigt at fastholde sparevanerne på gas, så lagrene kan fyldes forud for næste fyringssæson.

Krig, tørke og vindstille vejr pressede elpriserne op på et rekordhøjt niveau i 2022.

Ifølge Forsyningstilsynet toppede gennemsnitsprisen på el i oktober sidste år. Prisen for én kilowatt-time inklusive moms og afgifter kostede dengang omkring fem kroner.

I marts var prisen faldet til omkring 3,5 kroner.

Da vi gik ind i årets anden sommermåned, blev det igen dyrere at bruge el.

I september sidste år besluttede et flertal i Folketinget at lave en vinterhjælpepakke.

Den fastsatte blandt andet, at afgiften på el skulle sænkes til EU's minimumssats i seks måneder fra 1. januar.

Lørdag morgen blev afgiften igen sat op fra 0,8 øre til 69,7 øre per kilowatt-time.

Ifølge beregninger fra brancheorganisationen Green Power Denmark vil det koste en gennemsnitsfamilie 1723 kroner mere på elregningen i resten af 2023, i forhold til hvis politikerne havde fastholdt den lave afgift.

/ritzau/

Roskilde, 03/07/2023 - 11:47

Kendisser: Dem vil vi se på Orange Scene i 2024

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Popstjerner og rockbands står højt på de kendte festivalgæsters ønsker over dem, de gerne ser på Roskilde Festivals ikoniske Orange Scene næste sommer.

Den sidste sang er sunget til årets Roskilde Festival, fadøllene er drukket, og soveposerne er rullet sammen.

Festivalen blev skudt i gang af bandet Blæst, som væltede Orange Scene, mens svanesangen blev sunget af Ukendt Kunstner på Arena.

Der er blevet kastet håndtegn til Kendrick Lamar, gjaldet med på Blur og danset til Lizzo, som var blandt bookingerne på årets Roskilde Festival.

Hvem skal Roskilde Festival gafle af artister næste år?

Det har en række af årets celebre festivalgængere forskellige ønsker til.

Tv-vært Sarah Grünewald:

- Depeche Mode vil jeg virkelig gerne se - men jeg tror slet ikke, at de spiller på festivaler. Og så vil jeg også godt se Mø på Roskilde Festival næste år, for jeg synes, hun er fuldstændig fabelagtig, lyder det fra Vild med dans-værten.

Reggaesanger Wafande:

- Damian Marley, Bob Marleys søn, eller noget stort og fedt som Céline Dion. Jeg har set Prince og Stevie Wonder og nogle af de der rigtigt store, og jeg føler, at det er sådan nogle artister, der skal være på Orange Scene, siger Wafande, som ikke selv drømmer om at stå på den ikoniske scene.

- Jeg vil hellere spille i teltene, hvor der er mere stemning. Orange Scene er for langt væk. Jeg kan godt lide at have publikum tæt på, lyder det fra reggaestjernen.

Tv-vært Ibi Støving:

- Jeg bliver nødt til at sige Harry Styles. Jeg ved godt, at det er megapoppet. Men jeg synes sateme, at han skriver nogle fede sange. Og så synes jeg, at han er et utroligt ydmygt menneske - ikke nogen nykker og meget taknemmelig. Det kan jeg godt lide, siger tv-værten om det britiske popikon.

Podcastvært Claus Elming:

- Der er nogle verdensklassebands, som man altid har lyst til at se, og som man altid håber på, at Roskilde eller nogle af de andre festivaler tager til sig. Det kunne være fedt at få Metallica til at komme og blæse en koncert af, lyder det fra Claus Elming.

Skuespiller Lærke Winther:

- Det er et svært spørgsmål ... Men så ville jeg gerne have, at Prince kommer tilbage. Jeg har engang været til den fantastiske koncert her på Roskilde (i 2010, red.). Jeg bliver ved med at savne ham, siger skuespillerinden, der til efteråret kan ses i efterfølgeren til biografbaskeren "Jagtsæson".

Komiker Natasha Brock:

- Lewis Capaldi, når han får det godt igen. Det kunne være skønt, siger hun om den skotske sanger, som for nylig har aflyst flere koncerter af helbredsmæssige årsager.

Roskilde Festival 2024 løber efter planen af stablen fra 29. juni til 6. juli.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/07/2023 - 10:23

Anmeldere hylder årets Roskilde Festival for musikalsk nybrud

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Roskilde Festival 2023 har ifølge to musikredaktører været banebrydende, når det gælder nye musikgenrer.

Den netop overståede Roskilde Festival har brudt med traditionerne og betegnes af flere musikanmeldere som et nybrud.

Det gælder blandt andre Berlingskes musikredaktør Nanna Balslev.

Hun hæfter sig ved, at ud af de 13 hovednavne, der spillede på festivalens største scene, var der kun et enkelt rockband.

- Det er som om, globale genrer som reggaeton, afropop, hiphop, r&b og amapiano helt har overtaget rockens dominans, skriver Nanna Balslev.

Hun hæfter sig især ved koncerten med den amerikanske rapper Lil Nas X torsdag på Orange Scene, som hun betegner "et excentrisk queerbrag".

Koncerten blev ifølge musikredaktøren et "farverigt frirum til alle seksuelle minoriteter og outsidere".

Politikens musikredaktør, Simon Lund, deler begejstringen for årets festival, der er nummer 51 i rækken.

Han kalder Roskilde Festival 2023 for et "paradigmeskift".

- Roskilde Festival fornyer sig lidt hvert år. Men i år tog den mere end 50 år gamle institution et kvantespring ind i fremtiden ved at skrive reglerne om.

- Efter at hiphop, pop og EDM har brugt årtier på at trænge ind på det orange symbol, var Roskilde anno 2023 banebrydende for diversiteten, lyder det fra musikredaktøren.

Ekstra Bladets anmelder, Thomas Treo, deler langtfra vurderingen fra de to kolleger.

Han mener, at årets festival var en blodfattig omgang.

- Dyrskuepladsen er som en savanne uden farlige dyr. Ingen bider. Alt er tandløst, skriver Thomas Treo.

Ud over Lil Nas X har navne som Blæst, Kendrick Lamar, Burna Boy og Blur optrådt på festivalen.

Dyrskuepladsen i Roskilde blev i år besøgt af 130.000 mennesker med orange armbånd.

Arrangørerne meddelte søndag, at man forventer et overskud på niveau med sidste år, da det landede på 15 millioner kroner.

Roskilde Festival er en non-profit-festival. Det betyder, at overskuddet doneres til almennyttigt og kulturelt arbejde til gavn for især børn og unge.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 04/07/2023 - 08:00

FAKTA: Blå Flag og Badepunkt

* 153 strande kan denne sommer hejse Blå Flag, mens 68 badesteder kan vise Badepunkt-flaget.

* Badepunkt er en nordisk mærkningsordning for badesteder.

* Blå Flag er en global miljømærkningsordning, der garanterer, at stranden arbejder for at sikre natur og miljø.

* Både ved Blå Flag og Badepunkt er badevandet rent, findes livrednings- og førstehjælpsudstyr, er der adgang til skraldespande og toiletter. Ved Blå Flag er der desuden natur- og miljøformidlingsaktiviteter.

* Blå Flag- og Badepunkt-sæsonen varer som udgangspunktet fra 1. juni til 1. september.

Kilde: Friluftsraadet.dk

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 04/07/2023 - 08:00

Gangbesværet eller sporty: De bedste badestrande til dit behov

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Vidder, sand og klitter, den børnevenlige og den, som inviterer til sport og leg eller giver adgang for gangbesværede. Her er tip til den helt rigtige strand.

Badesæson er i fuld gang, og over 200 danske strande har enten Blå Flag eller det hvide flag for Badepunkt, som begge betyder sikre badeforhold, rent badevand og livreddende udstyr.

De mange og lange strande tiltrækker ikke blot danskerne.

Mere end 60 procent af de udenlandske, overnattende turister i Danmark er tyskere, og det er særligt den unikke danske kystlinje, der trækker, fortæller VisitDenmarks markedschef i Tyskland, Mads Schreiner.

- Tyskerne søger plads, frihed og tryghed, og det findes specielt langs de danske kyster. De vil gerne være aktive i naturen og cykle, dyrke vandsport og gå lange ture.

- Det unikke ved de danske strande er, at der er plads til alt det her. Man støder ikke pludselig på en klippe eller et afspærret område, siger han.

Hvilken strand, der bedst kan danne ramme om din sommer, har konsulent ved Friluftsrådet Sune Møller Petersen en række bud på.

1) Den store og klassiske:

Store vidder og sand så langt øjet rækker er for mange indbegrebet af de vestjyske strande. Her fremhæver Sune Mølle Petersen Hvidbjerg Strand i Blåvand og Hvide Sande Strand.

- Hvidbjerg Strand er bilfri, har livreddere og en lang badebro, og der er mange turistattraktioner i nærheden, mens der ved Hvide Sande Strand er anlagt lagune og et område med store bølger.

Der er også muligt at opleve flotte, store sandstrande andre steder end i Vestjylland.

Hornbæk Strand Vest i Nordsjælland er nordkystens største og mest besøgte strand, mens Palmestranden i Frederikshavn med sine palmer sender tankerne mod sydligere himmelstrøg.

2) Den børnevenlige:

For at en strand kan betegnes som børnevenlig, kræver det et godt og bredt soppestykke, hvor der er langt ud til det dybe vand.

Her fremhæver Sune Møller Petersen Enø Strand ved Karrebæksminde i Næstved Kommune og Sillerslev Strand på Mors i Limfjorden.

- Enø Strand er lige blevet udvidet, og stranden oser af sommerstemning med isbutikker og minigolf tæt på.

- Sillerslev Strand ligger tæt på havnen og har både borde, bålplads og legeplads. Og så er det sikkert at bade på stranden hele året.

3) Til friluftsliv og vandsport:

Lakolk Strand på Rømø byder på mange vandsports- og friluftsaktiviteter.

- Det er en af Danmarks bredeste strande, og der er god mulighed for mange aktiviteter såsom windsurfing og dragefestival.

Ved et område syd for stranden er det også muligt at forsøge sig med Kitebuggy, som kan forklares som en blanding af windsurfing og gokart.

Selv om det ikke er en egentlig strand, fremhæver Sune Møller Petersen også Davinde Sø, der ligger i en tidligere grusgrav på Fyn.

- Der er mulighed for at leje kano, sove i shelter, og der er ridestier i området og en anden sø tæt på, hvor hestene kan bades.

4) Den handicapvenlige:

Over 60 af de danske badestrande er handicapvenlige. Sune Møller Petersen nævner to af dem, der udmærker sig ved deres forhold.

Ved Østerstrand i Fredericia er etableret det første badeanlæg i verden for folk med synshandicap. Derudover er det også muligt at låne badekørestole.

På Vallensbæk Strand blev i 2019 anlagt nyt strandtæppe og en ny badebro, der skaber lettere adgang til stranden og havet for kørestolsbrugere og gangbesværede.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv