Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 11/02/2023 - 10:55

Danmark skal være grøn rådgiver for G20-værten Indien

Danmark skal deltage i rådgivningsarbejde, der gerne skal munde ud i konkrete anbefalinger på klimaområdet.

Af: /ritzau/

Danmark får en rolle som rådgiver i forbindelse med et topmøde for verdens største økonomier i september.

Helt konkret er Danmark blevet inviteret til at deltage i G20-arbejdsgruppen for klima og miljø.

Gruppen skal mødes jævnligt fra nu og frem til topmødet og skal gerne resultere i konkrete anbefalinger, der skal diskuteres på topmødet.

- Hvis vi kan få nogle anbefalinger igennem, der kan blive truffet beslutning om af meget store økonomier med meget store udledninger, så vil det være en måde for Danmark at få en indflydelse på ting, vi normalt ikke har indflydelse på, siger Dan Jørgensen, der er minister for global klimapolitik og udviklingssamarbejde.

Han besøger i disse dage Indien, hvor han har mødtes med Indiens premierminister, Narendra Modi, samt klimaminister Bhupender Yadav.

Han har også haft møde med chefkoordinatoren for Indiens G20 formandskab, Harsh Vardhan Shringla.

- Vi håber, at det bliver konkret. Forstået på den måde at der bliver truffet nogle beslutninger, som måske kan være influeret af Danmark, siger Dan Jørgensen.

Han forklarer videre, at det er beslutninger om vedvarende energi, energieffektivitet og hvordan fossile brændstoffer udfases og erstattes med bæredygtige alternativer.

Om det lykkes, vil man finde ud af, når G20 landene samles til september, siger ministeren.

/ritzau/

København, 11/02/2023 - 08:00

Bodil Jørgensen har en mission: Jeg skal bare lige tage mig mod til

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

For at falde til et sted må du lukke munden og lytte, lyder det fra skuespiller Bodil Jørgensen, der er aktuel i den nye komedie "Meter i sekundet".

Vil du vinde de lokales kærlighed, skal du give dem en forlomme i køen til kassen.

Det gør Bodil Jørgensen i hvert fald altid, når hun handler i Brugsen i Ulstrup på Røsnæs, hvor hun og familien har sommerhus.

- Nogle gange er der nogle, der siger: "Ej, du skal først". Og så kan vi stå lidt og sludre om det, fortæller den 61-årige skuespiller.

Om du er feriegæst eller tilflytter, så kræver det en indsats at blive en del af fællesskabet i de små samfund ude på landet.

Det tema udfolder Stine Pilgaards roman "Meter i sekundet", som nu er blevet til en spillefilm med Hella Joof i instruktørstolen og blandt andre Bodil Jørgensen på rollelisten.

Hun spiller dagplejemoren Maj-Britt, der bor i den vestjyske landsby Velling omgivet af snurrende møllevinger og Vesterhavet brusende bag horisonten.

Hovedpersonen, Marie, er ny på de kanter og kæmper med at falde til. Især hendes ukontrollerbare talestrøm skaber udfordringer, når den flyder ud over den rolige Maj-Britt.

- Marie har det sådan, at alt, der kommer ind i hovedet på hende, også kommer ud af munden. Hvor det jo er lige omvendt derude på landet, siger Bodil Jørgensen.

Hvis du skal blive en del af et nyt sted, bør du bruge ørerne mere end mundtøjet, mener hun.

- I første omgang skal man lytte til andre end sig selv. Der ligger en kæmpe øvelse i det. Det handler også om at lytte til naturen, så den får lov til at fylde.

Det gør Bodil Jørgensen selv, når hun er på Røsnæs.

- Jeg kan gå nogle ture deroppe, som jeg ikke kan andre steder. Jeg møder ikke et øje, for der er langt imellem menneskene, og det kan også noget, siger hun og fortsætter:

- Så får man et forhold til havet, træerne og vinden og alt det der, som jeg holder mere og mere af. Og så er det rart, at jeg ikke behøver at spejle mig i nogle andre hele tiden.

For at komme nærmere de andre halvøbeboere er hun gået i gang med at stable en kulturdag på benene, der begynder i kirken og bevæger sig over i forsamlingshuset med musik og mad.

- Jeg glæder mig til, at mødes dér og have de der snakke: "Nå, det er dig, der bor dér" og sådan, lyder det fra skuespilleren.

Men det stopper ikke med kulturdagen.

- Mit næste store projekt er at finde smugkroen og gå ind der. Det er der, at alle får alt at vide om udstykninger og brænde, der bliver stjålet.

Bodil Jørgensen tror godt, hun ved, hvor smugkroen er, men:

- Der bliver nok lidt stille, når jeg kommer ind, så jeg skal lige tage mig mod til.

"Meter i sekundet" kan ses i biograferne netop nu.

/ritzau/

Læs Mere >>

Næstved, 11/02/2023 - 06:00

FAKTA: Årets artister i det danske melodigrandprix

Scanpix Sweden/Reuters

Seerne og en fagjury skal finde buddet på en Eurovision-vinder, når det danske melodigrandprix afholdes.

Otte artister skal synge om at skrive sig ind i historien efter Grethe & Jørgen Ingmann, Brødrene Olsen og Emmelie de Forest, når årets danske melodigrandprix afholdes lørdag aften og sendes direkte på DR1.

Feltet i år består af en rocksang i den ene ende og en stille jazzballade i den anden ende og seks forskellige popsange i midten.

Vinderen findes i Arena Næstved med DR-værten Tina Müller og komikeren Heino Hansen som værter.

Vinderen skal repræsentere Danmark ved det internationale melodigrandprix, Eurovision, som afholdes i engelske Liverpool på vegne af sidste års vindernation, Ukraine.

Se oversigten over de otte artister i Dansk Melodi Grand Prix her:

* maia maia: "Beautiful Bullshit".

Sangskrivere: Joy Deb og Niclas Lundin.

* Søren Torpegaard Lund: "Lige her".

Tekstforfattere: Tim Schou, Martin Palme Skriver og Lasse Storm Olsen.

* Mariyah LeBerg: "Human".

Sangskrivere: Chief 1, Moon Mariyah Ellise Traasdahl og Nermin Harambasic.

* Nicklas Sonne: "Freedom".

Producer, komponist og tekstforfatter: Nicklas Sonne.

* Frederik Leopold: "Stuck on You".

Sangskriver: Lasse Lindorff og Frederik Jyll.

* Eyjaa: "I Was Gonna Marry Him".

Sangskrivere: Anders Hansen, Rasmus Olsen, Thomas Buttenschøn og Maria Broberg.

* Reiley: "Breaking my Heart".

Sangskrivere: Sivert Hjeltnes Hagtvet, Hilda Stenmalm, Bård Mathias Bonsaksen og Rani Petersen.

* Micky Skeel: "Glansbillede".

Komponist og tekstforfatter: Micky Skeel og Martin Per Bjelke.

Kilde: DR.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 11/02/2023 - 10:00

Undgå at købe en stjålet cykel

* Hvis du køber en cykel, og det senere viser sig, at den er stjålet, kan du miste den uden at få erstatning.

* Du har flere muligheder for at kontrollere, om en cykel er stjålet.

* Bed sælgeren om både låsebevis og kvittering, og tjek, om stelnummer og låsenummer er de samme som på cyklen.

* Hvis du ikke kan få udleveret låsebevis, eller låsen er gammel, bør du købe en ny forsikringsgodkendt lås.

* Husk at slå stelnummeret op på politiets hjemmeside.

Kilde: Forsikring & Pension.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 11/02/2023 - 10:00

Køb brugt og spar penge: Sådan finder du en god cykel

Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

En brugt cykel behøver ikke være i tiptop stand, for du kan bruge mangler og fejl til at prutte prisen yderligere ned og selv få dem udbedret.

Inden længe banker foråret på, og så kan det være, at du skal overveje at anskaffe dig en cykel til at transportere dig rundt.

Der kan være mange penge at spare, hvis du vælger at købe en brugt cykel. Du skal dog passe på, at du ikke ender med at købe katten i sækken.

Du kan for eksempel søge efter og finde brugte cykler på Den Blå Avis, DBA. Den generelle anbefaling fra DBA er, at du holder øje med, om sælgeren er valideret med NemID eller MitID. Det er som regel bedst, hvis profilen ikke er nyoprettet.

- Når du har fundet en cykel, du finder interessant, skal du som det første kontrollere cyklens stelnummer. På den måde kan du sikre dig, at cyklen ikke er stjålet, siger Julie Schoen, der er DBA's talsperson.

Det kan du gøre, når du mødes med sælger, eller du kan bede sælgeren oplyse cyklens stelnummer på forhånd. Og så kan du kontrollere, at stelnummer stemmer, når du mødes med sælger.

Du kan slå stelnummeret op på politi.dk under service og tilladelser. Politiets hjemmeside kræver, at du slår alle cookies til, før du får lov til at indtaste stelnummeret.

Alle cykler i Danmark skal have et unikt stelnummer, og du finder det typisk under kranken, som er det sted, hvor pedalarmene er monteret.

Og lige præcis kranken er faktisk vigtig at få kontrolleret på cyklen, for den er en af de dyreste dele at få repareret. Derfor bør du sikre dig, at den kører helt gnidningsfrit.

Sådan lyder det første råd til køb af en brugt cykel i DBA's guide, som er lavet i samarbejde med Cyklistforbundet.

- Når du skal afhente cyklen, skal du prøve at dreje pedalerne rundt. De skal dreje ubesværet uden at larme og støje, siger Julie Schoen med henvisning til guiden.

Hun anbefaler også, at du prøver at cykle en tur, hvor du træder til. Prøv også bremserne af og skift til alle gearene.

Rust er ikke nødvendigvis et problem, fordi en cykel skal kunne holde til lidt rust. Men stellet må ikke have for meget rust. Du bør derfor løfte eller vende cyklen, så du kan undersøge stellet hele vejen rundt.

- Reservedele med rust kan man nemt udskifte. Det kunne for eksempel være kæden, siger hun og tilføjer:

- Nogle gange kan det faktisk være en fordel, hvis cyklen fejler noget, som du selv kan få fikset, fordi du kan bruge det til at prutte prisen ned.

Hos Cyklistforbundet, der arbejder på at gøre det sikkert og attraktivt at cykle her i landet, anbefaler vicedirektør Jane Kofod også, at du sørger for at kontrollere cyklen, før du køber den.

- Tag dig den tid, der er brug for. Du kan eventuelt forventningsafstemme med sælgeren på forhånd, at du gerne vil kontrollere cyklens stand, siger hun.

Hun peger også på krank, bremser og gear som de vigtigste dele at teste på cyklen.

Du bør også sikre dig, at styret er solidt monteret. Forhjulet skal kunne dreje uden besvær.

- Og så skal du tage et kig på dækkene. Er der synlige revner, og kan du se ned til vævningen under gummiet? Så er dækkene nedslidte, og det kan blive dyrt at skifte dem, siger Jane Kofod og tilføjer:

- Hvis du kan se, at cyklen ser ud til at være i god stand, er det bestemt en god mulighed at købe brugt. Lad os endelig få brugt de gode ting, vi har, indtil de er slidt helt op.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv