Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Fredericia, 19/09/2024 - 10:58

Cyklist er død efter at være påkørt af flugtbilist i Fredericia

78-årig cyklist blev lørdag ramt af bil i Fredericia. Politiet søger nu vidner til ulykken.

Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

En 78-årig cyklist er afgået ved døden, efter at han lørdag blev påkørt en bilist, der efterfølgende flygtede fra stedet, i udkanten af Fredericia.

Det skriver Fredericia Dagblad.

Påkørslen skete omkring klokken 17.20 på Ydre Ringvej i Fredericia.

- Det er en cyklist, der krydser vejen, fordi han vurderer, at han godt kan nå over. Så kommer bilisten og rammer ham og flygter derfra, sagde vagtchef ved Sydøstjyllands Politi Rune Nielsen til Ritzau søndag.

Politiet søger nu vidner til ulykken, oplyses det i en pressemeddelelse torsdag.

Her er det særligt personer, der har set den røde personbil, der ramte cyklisten, skriver Sydøstjyllands Politi.

Føreren af den røde bil blev senere lørdag aften fundet af politiet, hvor han blev anholdt.

Den 23-årige mand blev herefter sigtet for uagtsom legemsbeskadigelse, at have kørt bil uden et gyldigt kørekort og at have efterladt den påkørte cyklist, skriver mediet.

På bilistens adresse fandt politiet også narkotika - herunder amfetamin, heroin og ecstasypiller - som manden også blev sigtet for besiddelse og salg af.

Efterfølgende blev den 23-årige løsladt, men han er fortsat sigtet i sagen, oplyser politiet i pressemeddelelsen torsdag.

Den 78-årige cyklist blev efter påkørslen indlagt på Aarhus Universitetshospital i Skejby i kritisk tilstand.

Umiddelbart efter ulykken lød meldingen, at han var i stabil tilstand, men tirsdag eftermiddag døde han af sine kvæstelser.

Det skriver Fredericia Dagblad, der har talt med mandens svigerdatter.

Hun har tidligere fortalt til mediet, at den 78-årige havde flere brud på ryggen samt et brækket lårben og flere brækkede ribben.

Søndag fortalte vagtchef Rune Nielsen, at politiet stadig var i gang med at undersøge, hvad der skete ved ulykken.

- Vi har en mistanke om, at bilisten har kørt for stærkt, men vi skal have en bilinspektør til at undersøge både bil og cykel, så vi kan klarlægge omstændighederne med det tekniske, sagde han til Ritzau.

En bilinspektørs opgave er at undersøge alvorlige trafikulykker. Bilinspektøren kan blandt andet vurdere, hvor hurtigt der er blevet kørt, og om der er foretaget opbremsning eller lignende.

/ritzau/

København, 19/09/2024 - 10:56

FAKTA: Der er stadig lang vej til en Oscar for dansk film

Det er et nåleøje, som "Pigen med nålen", det danske Oscar-bud, skal igennem, før den kan blive nomineret.

Den danske oscarkomité har offentliggjort, hvilken film der bliver Danmarks bud på en oscarkandidat i kategorien Bedste Internationale Film.

Valget er faldet på "Pigen med nålen" af Magnus Von Horn med Vic Carmen Sonne i hovedrollen og med Trine Dyrholm, meddeler Det Danske Filminstitut.

Der er stadig et stykke vej til den endelige nominering og en eventuel gylden statuette. Men filmen er allerede kommet ganske langt:

* Først frigav den danske oscarkomité en liste over tre film, som var med i opløbet om at blive Danmarks kandidat. Det skete med en såkaldt shortlist 22. august.

Ud over "Pigen med nålen" havde komitéen udpeget "Ekko af kærlighed" instrueret af Zara Zerny og "Vogter" af Gustav Möller.

* Torsdag udpegede komitéen, der består af repræsentanter fra filmbranchen og filminstituttet, "Pigen med nålen" som det bedste bud af de tre.

* Hvert land kan indstille en film til at komme i betragtning til en nominering i kategorien Bedste Internationale Film.

* 17. december annoncerer oscarakademiet i Los Angeles en shortlist på 15 internationale film. Det er fra den liste, at de fem nomineringer til Bedste Internationale Film skal findes.

* 17. januar 2025 bliver listen over oscarnominerede film offentliggjort, herunder også de fem nomineringer i Bedste Internationale Film.

* 2. marts 2025 finder oscaruddelingen sted for 97. gang i Los Angeles i Californien.

Kilder: Det Danske Filminstitut og oscaruddelingens regelsæt.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 19/09/2024 - 10:52

Filmen Pigen med nålen er indstillet som dansk oscarkandidat

Yara Nardi/Reuters

Filmen "Pigen med nålen" er valgt som det danske bud på en oscarnominering, oplyser Det Danske Filminstitut.

Den danske oscarkomité har valgt den danske film "Pigen med nålen" af svenske Magnus von Horn som det danske bud på en oscarnominering i kategorien Bedste Internationale Film.

Det oplyser Det Danske Filminstitut torsdag.

Det betyder dog ikke, at "Pigen med nålen" er endeligt nomineret.

Det bliver først offentliggjort 17. januar 2025, hvor alle oscarnomineringer, inklusive de fem film i kategorien Bedste Internationale Film, meldes ud.

Men filmen er altså Danmarks bud på den bedste oscarkandidat. Det er den danske oscarkomité, hvor Jacob Neiiendam er formand, der har valgt filmen.

- Komitéens opgave er at finde den film, der har den største mulighed for at opnå en nominering. I år var der ikke nogen tvivl om, at det er den film, siger han.

Filmen er instrueret af svenske Magnus von Horn og produceret af Malene Blenskov og Mariusz Wlodarski.

Filmen med skuespillerne Vic Carmen Sonne og Trine Dyrholm foregår i slutningen af Første Verdenskrig i København. Her kæmper den unge fabriksarbejder Karoline for at overleve i København.

Da hun bliver arbejdsløs, gravid og forladt, møder hun Dagmar, der driver et undergrundsadoptionsbureau.

Jacob Neiiendam peger på, at selv om filmen er i sort og hvid, er den "enormt tilgængelig".

- Det er en medrivende film, samtidig med at det er en film af høj kunstnerisk værdi, siger han.

Derudover fremhæver han filmens temaer - kvinders plads i samfundet og abort.

- Det er ikke uvæsentligt, at filmen omhandler kvinders ret til deres egen krop og abort og forskelligt andet i en tid, hvor den skal ud og møde et amerikansk publikum i slutningen af i år, siger han.

Filmen er inspireret af en virkelig historie om Dagmar Overbye, der i 1921 blev dømt for mord på ni spædbørn.

Dem havde hun i årene forinden adopteret mod betaling fra ofte enlige mødre.

Filmen, der tidligere på året blev udtaget til hovedkonkurrencen på Cannes-filmfestivalen, får dansk premiere 23. januar næste år.

Den Danske Oscarkomité består af ni repræsentanter fra filmbranchen og Det Danske Filminstitut.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 19/09/2024 - 10:00

FAKTA: Test din sæbe med tungen

* Hvis ikke sæbemassen er blendet grundigt nok, kan der være overskydende kaustisk soda (natriumhydroxid) i din færdige sæbe, hvilket kan forårsage en brændende eller stikkende fornemmelse på huden.

* Du kan teste, om der er kaustisk soda tilbage i sæben, ved at skære et lille stykke af sæben og placere det kortvarigt på tungen.

* Mærker du en stærk brændende eller stikkende fornemmelse på tungen, er det tegn på, at der stadig er rester af kaustisk soda i sæben, og så er den ikke egnet til at blive brugt på huden.

* Mærker du ingenting, bør din sæbe være klar til brug.

Kilde: Mikrosæberiet Aaparkens hjemmeside.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 19/09/2024 - 10:00

Skab skummende lykke med din helt egen hjemmelavede sæbe

Amanda Schwengel/Ritzau Scanpix

Det tager hverken lang tid eller kræver særligt udstyr at kreere hjemmelavet sæbe i dit køkken.

Med ganske få remedier fra køkkenskuffen kan du relativt hurtigt og nemt lave din helt egen sæbe. Et projekt, som både giver dig glæden ved at skabe noget, og samtidig gør gavn for miljøet.

Sådan lyder det samstemmende fra to sæbeentusiaster.

- Du ved rent faktisk, hvad det er for nogle stoffer, du putter på dig selv og i dit afløb, siger Eva Skov Andreasen, som laver sine egne sæber og deler opskrifter under navnet Mikrosæberiet Aaparken.

Niels Hvenegaard, der de seneste otte år har afholdt aftenskolekurser i såkaldt koldrørt sæbe, supplerer:

- Du skal ikke gøre det for at spare penge. For eksempel er olier vanvittigt dyre lige nu. Du skal gøre det, fordi du vil være ansvarlig for det produkt, du bruger på dig selv, og hvordan det påvirker dine omgivelser, siger han.

Og hvis du først bliver bidt af din nye hobby, kan du producere stort set alle slags sæber.

- Du kan lave sæbe til hånd-, hår-, krops-, gulv- og tøjvask. Du kan lave sæbe til alt - bortset fra opvaskemaskinen, lyder det begejstret fra Niels Hvenegaard.

Første skridt i din sæberejse er at finde en opskrift med helt nøjagtige mål for ingredienserne. Da du har at gøre med en kemisk proces, er det nemlig vigtigt, at du er præcis med de mængder, du blander sammen.

Eva Skov Andreasen foreslår, at du lægger ud med den nemmeste opskrift overhovedet.

Hendes version består af 135 gram vand, 66 gram natriumhydroxid, som kan være kaustisk soda, og 450 gram fast kokosolie. Hver ingrediens bør måles af på en vægt, så du er helt sikker på målene.

Med opskriften på plads er det tid til at iføre dig en sikker sæbeuniform. Når den kaustiske soda kommer i vand, bliver den nemlig ætsende. Derfor er det vigtigt, at du har sikkerhedsbriller, gummihandsker, lange bukser, lukkede sko og en langærmet bluse på.

- Jeg anbefaler, at man for en sikkerheds skyld hverken har små børn eller kæledyr i køkkenet, når man laver sæbe, siger Eva Skov Andreasen.

Tænd også for emhætten, da massen vil dampe op, når natriumhydroxiden tilsættes. Massen bliver meget varm, og derfor skal du være forsigtig med at røre rundt i den, til den er faldet i temperatur. Sørg for at bruge en skål, der kan tåle varme, men som ikke er af metal.

Kokosolien smeltes, mens den kaustiske soda drysses i vandet. Når begge dele er mellem 37 og 47 grader, blandes de. Hav gerne et termometer ved hånden, så du kan holde øje med temperaturen.

Når kokosolien og vandet med sodaen er rørt sammen, finder du stavblenderen frem. Blend nu massen, indtil den bliver tyk som kagecreme. Hæld den herefter i forme. En form kan være bunden af en rengjort mælkekarton eller en silikoneform til bagning.

- Man kan overveje at se en youtubevideo om, hvordan man laver sæbe for at få en idé om, hvordan sæbemassen ser ud, når den er blendet nok, lyder rådet fra Eva Skov Andreasen.

Processen fra sammenblanding til at hælde på formene bør ikke tage mere en halv times tid. Herefter sætter du formene til side, så sæben eller sæberne kan størkne. Det afhænger af den enkelte opskrift, hvor lang tid det tager.

- Med den nemmeste opskrift tager det mellem 18 og 24 timer. Med andre kan det godt tage flere døgn. De fleste sæber har dog godt af at modne i fire til seks uger, efter de er kommet ud af formene, siger Eva Skov Andreasen, som altid bliver fyldt af stolthed, når hun ser det endelige resultat.

- Det er ret fascinerende. Og så kan man jo med tiden eksperimentere med alle mulige forskellige farver. Man kan putte kaffegrums i eller te. Der er uanede muligheder, så længe det er noget hudvenligt, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek