Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Athen, 03/02/2024 - 10:52

Bombe eksploderer ved ministerium i Athen

Græsk avis fik anonymt opkald om bombe. Avisen advarede politiet, som nåede at spærre af. Ingen kom til skade.

Angelos Tzortzinis/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/dpa

En bombe er natten til lørdag eksploderet i det centrale Athen foran det græske beskæftigelsesministerium.

Det skriver græske medier, herunder tv-stationen ERT News.

Ingen mennesker er kommet til skade, men bomben har forårsaget en del materiel skade, siger en talsperson for politiet.

Også en bank, der ligger ved siden af ministeriet, har fået facaden ødelagt.

Inden bomben eksploderede klokken 01.29, fik den græske avis Efimerida ton Syntakton et anonymt opkald, der advarede om, at en bombe ville eksplodere ved ministeriet 40 minutter senere.

Derfor kunne politiet nå at afspærre området, oplyser politiet i Athen.

Den mand, der ringede til avisen, sagde, at han er medlem af en gruppe, der kalder sig Den Revolutionære Klasses Selvforsvar. Det er en hidtil ukendt gruppe.

I de seneste årtier har anarkistiske grupper og personer på den yderste venstrefløj ind imellem foretaget lignende angreb.

Disse angreb er ofte rettet mod offentlige bygninger, banker og diplomatiske repræsentationer.

Politiets antiterrorenhed er nu ved at efterforske det natlige bombeangreb.

- Vi er bekymrede over angrebet, og vi har tillid til politiet, siger en talsmand for den græske regering ifølge AFP.

/ritzau/dpa

København, 03/02/2024 - 08:00

Søren Malling: Jeg har aldrig lagt mig ned på ryggen

Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Søren Malling flyttede hjemmefra som 16-årig, og siden har han ikke set sig tilbage. Den 3. februar fylder den kendte og anerkendte skuespiller 60 år.

Godt nok var Søren Malling fløjet om på den anden side af jorden, men det føltes, som om han var landet på månen.

Rejsen havde selvsagt været lang, og filmholdet, der var i Japan for at promovere "Kapringen" på en festival i Tokyo, ville bare gerne have noget i skrutten og så i seng.

- Vi spurgte receptionen, om de kunne rekommandere en restaurant i nærheden: "Yes, vi har 24 på hotellet". Are you fucking kidding me?, genfortæller Søren Malling.

- Det var så, fordi der kunne bo 20.000 mennesker. Der var ti etager op og ti ned. Altså ned i grunden. Det var vildt, siger han.

- På lidt plads kan de gøre masser af ting. Der er sindssygt mange mennesker, men der er ikke nogen, der støder ind i hinanden. Det er meget særligt. Men der er også skyggesider.

Holdet havde en guide med. En torsdag aften tog de på bar. Guiden fortalte om firmaer, som tog derind, drak hjernen ud og herefter stod i kø for at svine chefen til.

- Alt skal bare ud, yada, yada, yada, yada. Så får de luft og møder på arbejde igen næste dag. Det var sådan, man gjorde, fortæller Søren Malling.

- Det var en konsekvens, som tiltalte mig på en eller anden måde, siger han.

- Der er en vilje til at lære og en forståelse for, at ting skal hænge sammen, hvor vi er lidt mere kaffe og wienerbrød i Danmark. I den japanske kultur er der noget disciplin og en mentalitet, der er læring i. Der er det den enkeltes ansvar. Du skal skabe dit eget liv.

Søren Malling gad godt hive en måned ud og tage sin hustru og tre børn med for at opleve landet.

Ellers har han ikke rigtigt noget, han ønsker sig, når han fylder 60 år den 3. februar.

- Hvis jeg bliver 80 år - det siger videnskaben, jeg i gennemsnit bliver - så har jeg en fjerdedel tilbage. Det er sgu da meget godt, konstaterer Søren Malling.

- Den livserfaring, der følger med, er vanvittig fantastisk. Jeg er stærkt privilegeret. Jeg er begavet med at have oplevet så mange gode ting, og mit held er, at jeg også har brugt det til noget godt. Så jeg er afslappet, rolig og ikke så bekymret.

Det, der egentlig cirkulerer mest op til den runde dag, er, hvis han bliver overrasket med en stor fest.

- Jeg vil gerne ud og spise med min kone. Jeg vil også godt invitere mine børn hjem. Men sådan en stor fejring har jeg simpelthen ikke lyst til. Det er sikkert meget barnagtigt.

- Så hellere holde det dagen efter eller en eller anden fredag, jeg har lyst til at invitere ti venner: "Skal vi ikke spise en ordentlig middag og drikke os pissestive?". Jeg har ikke brug for opmærksomhed. Jeg bryder mig ikke om det. Det kan være, fordi jeg får det i det, jeg laver, funderer han.

- Jeg har i hvert fald ikke noget behov for at iscenesætte mig selv. Ikke lige der. Så hellere på tennisbanen eller på jagt. Det er jo også en form for opmærksomhed, siger han og bemærker:

- Ikke udefra, men indefra.

Søren Malling kom til verden i 1964 og voksede op i Kjellerup. En midtjysk flække, hvor man lærte at tage fat.

I skolen var der drama på skemaet. Selv om det fængede ham, var han mere disponeret for håndværk, som han siger det.

Alligevel begyndte han i gymnasiet. Studentereksamen skulle man have, hvis man ville være jurist, som Søren Mallings far mente, var godt.

Men gymnasiet var ikke godt.

Han kedede sig ad helvedes til og blev kaldt ned til rektor.

- Søren, har jeg ikke ret i, at du ikke skal være her?, lød det. Velmenende.

Søren Malling hæver armene i vejret og udbryder et lettet "yes", mens han genfortæller episoden.

- Så gik jeg direkte hen til den lokale vvs'er og spurgte, om jeg kunne komme i lære. Jeg flyttede hjemmefra umiddelbart efter. Der var et eller andet, der drev mig væk.

- Jeg var 16 år og smuttede ud i verden. Siden har jeg stort set ikke vendt mig om, siger han.

Søren Malling fik færdighederne, men aldrig et svendebrev. Han flyttede til Aarhus, flakkede rundt med andre unge, flyttede siden til Fyn, hvor han og en flok frihedssøgende købte en gård, men hurtigt gik bofællesskabet rabundus.

Med ét - eller snarere efter ni måneder - ændredes den flagrende tilværelse. Søren Malling og hans daværende kæreste fik en søn.

På samme tidspunkt var et frø fra skoletiden ved at spire.

- Jeg har aldrig på den måde gerne villet være skuespiller. Men der var et eller andet, der boblede, fortæller Søren Malling.

- Jeg havde lyst til at søge ind på de der teaterskoler. Men jeg vidste ikke helt, hvad det var for noget, og så kunne jeg mærke, jeg blev bange. Og så tænkte jeg: "Det skal kraftedeme ikke hedde sig!".

Søren Malling kom ind i Odense.

Det var en enorm omvæltning fra at have været håndværker til nu selv at være værktøjet.

Det tog et års tid at finde sig til rette.

- Jeg blev jo far som 19-årig. Det gjorde selvfølgelig, at jeg havde en mere stabil tilværelse, og der var noget andet end bare mig selv. Det er jo det, børn kan - fjerne fokus fra en selv, siger han.

På teaterskolen mødte Søren Malling sin hustru, Petrine Agger, som han har sine to døtre med.

De har tilbragt mere end halvdelen af deres liv sammen.

- Det er crazy... Crazy, gentager Søren Malling.

- Det er moren til mine døtre. Alene det er fantastisk. Det er min allerbedste ven, min livsledsager, siger han og fortsætter:

- Der er en stor frihed i at kende hinanden så godt. Vi behøver ikke rigtigt at sige noget altid. Det er ret vildt. Man kan bare ligesom være. Men jeg vil også sige: Vi kæmper.

- Vi har haft nogle ture: Skal vi fortsætte? Skal vi bo hver for sig? Men vi er stadig sammen. Bor sammen. Sover sammen. Er sammen. Det er jeg ret stolt af - der er min kone, hun kan holde mig ud og er glad.

- Skuespillere kan være fantastiske. Men også røvbesværlige. Vi kan være så selvcentrerede i forhold til vores arbejde nogle gange.

Allerede inden Søren Malling blev færdiguddannet skuespiller i 1992, fik han kontrakt på Odense Teater. Men kort efter sagde han det lukrative job op.

- Der er noget forstemmende over det. Det er tit tilbageskuende, og jeg keder mig sgu lidt for at være ærlig. Dermed ikke sagt, at alt, der bliver sprøjtet ud af tv og film, er pissegodt. Men jeg trivedes ikke på teatret, fortæller Søren Malling.

- Jeg var en sur, gammel kælling, og så var jeg nødt til at sige "timeout".

Han ernærede sig som arbejdsmand, murede og lagde gulve, fik småroller og lavede reklamer - for køkkener, kødpålæg og et teleselskab - og blev radiovært på Nova.

Han tog til de castings, der dukkede op - blandt andet i begyndelsen af karrieren på "Nattevagten", som dog gik til en ung gut ved navn Nikolaj Coster-Waldau.

Når man er sin egen vare, føles fravalget - især i begyndelsen, hvor man stadig er ved at lære gamet - personligt, og Søren Malling har mærket skuffelsen og misundelsen.

Det kan man også blive en sur gammel kælling af, som Søren Malling udtrykker det. Og mest af alt ked.

Branchen er benhård. Men det har ikke afskrækket hans døtre. Men det har affødt ængstelighed i ham, der udspringer af omsorg.

- Det er en fars bekymring for: "Fuck, det bliver svært". Jeg håber, de er udstyret med noget af det, jeg har nu: ikke at lade sig slå ud. Det er en stor del af være skuespiller. Desværre. Men så er jeg der.

Ikke som filmstjerne, men som far - jævnfør kritikken om såkaldte nepobabyer, altså børn af berømtheder, der får karrierer, der ligner forældrenes.

- Jeg har sagt til dem: "Jeg støtter og bakker jer op. Men har I brug for hjælp, skal I gå et andet sted hen". Jeg vil ikke være ham, der skal stå til ansvar for, om det lykkes eller ej. Det var svært for dem i starten - de blev skidesure, siger Søren Malling nøgternt og fortsætter så:

- For mig handler det måske også om den måde, jeg selv lever. Jeg har aldrig lagt mig ned på ryggen: "Jeg kan ikke finde ud af det, hjælp mig!". Det håber jeg også, at de har lært... Eller det kan jeg se, de har. De er nogle søde børn. De er gode, pissegode, og har benene på jorden.

- Jeg er stolt. Stolt over, at de har stamina. Det er bare ikke det samme som at sige, at det lykkes. Nogle gange så skal der et eller andet til...

Søren Malling knipser.

- ... så havner man lige dér i dén rolle i dén sammenhæng på dét tidspunkt.

Søren Malling er det, man kalder en "late bloomer".

Han var i begyndelsen af 40'erne, da han fik sin store gennembrud i "Forbrydelsen" som makker til Sofie Gråbøls vicekriminalkommissær, Sarah Lund, der skulle opklare, hvem der havde myrdet Nanna Birk Larsen.

Siden fulgte DR-dramaet "Borgen", den oscarnominerede film "En kongelig affære", og så fik han sin første hovedrolle i "Kapringen".

Med den fik han karrierens første Robert-pris. Samme år blev han tildelt Lauritzen-Prisen, en af branchens ældste hædersbevisninger.

Karrierens anden Robert-pris fik han i 2017 for dramaet "Forældre", der også indbragte ham en Bodil-statuette. Den anden modtog han året efter for "Den bedste mand".

Netop nu er Søren Malling biografaktuel i den sjette filmatisering af Jussi Adler-Olsens krimiserie om Afdeling Q, "Den grænseløse", og så har han en af de bærende roller i den kommende TV2-serie "Graverne".

- I dag siger jeg ikke ja til alle castings. Det skal sige mig noget. Men det er også et privilegie, jeg har opnået. For 20-30 år siden havde jeg nok sagt ja til det hele. Det handler om tid, siger Søren Malling.

- Jeg har haft et fantastisk arbejdsliv. Nu lyder det, som om jeg er ved at gå af, så jeg vil i stedet sige: Jeg har haft, jeg har stadig, og jeg ser frem mod mere.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 03/02/2024 - 00:32

Skuespiller Carl Weathers fra Rocky-filmserien er død - 76 år

Richard Shotwell/Ritzau Scanpix

Carl Weathers døde torsdag som 76-årig. Han har blandt andet medvirket i "Rocky"-filmserien.

Den amerikanske skuespiller Carl Weathers, som er kendt for at have spillet bokseren Apollo Creed i filmserien "Rocky", er død i en alder af 76 år.

Det oplyser hans familie fredag ifølge AFP.

- Carl var et exceptionelt menneske, der levede et ekstraordinært liv. Gennem sine bidrag til film, tv, kunst og sport har han sat et uudsletteligt præg og er anerkendt verden over og på tværs af generationer.

Familien oplyser ikke dødsårsagen, men fortæller, at Weathers døde fredeligt torsdag, mens han sov.

Weathers medvirkede i de første fire "Rocky"-film, som udkom i 1970'erne og 1980'erne.

Han har også medvirket i "Predator" fra 1987 med Arnold Schwarzenegger i hovedrollen.

Senest har han fra 2019 spillet karakteren Greef Karga i serien "The Mandalorian", som foregår i "Star Wars"-universet.

I 2021 blev han nomineret til en Emmy for sin medvirken i den populære Disney+-serie.

Weathers' karriere strakte sig over fem årtier. Ifølge AFP har han været med i 75 film og serier.

Han har desuden lagt stemme til lagt stemme til karakteren Combat Carl i film "Toy Story 4", som udkom i 2019 og vandt en Oscar for bedste animationsfilm.

På det sociale medie X bliver Weathers beskrevet som "en legende" af sin tidligere "Rocky"-kollega Schwarzenegger.

- En ekstraordinær atlet, en fantastisk skuespiller og en fantastisk person. Vi kunne ikke have skabt "Predator" uden ham, og vi ville i hvert fald ikke have haft sådan en vidunderlig tid, da vi lavede den.

Også skuespilleren Adam Sandler har reageret på Weathers' dødsfald. De to spillede sammen i komediefilmen "Happy Gilmore" fra 1996.

- Alle elskede ham. Min kone og jeg havde de bedste tider med ham, hver gang vi så ham. Kærlighed til hele hans familie, og Carl vil altid være kendt som en sand legende, skriver Sandler på X.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/02/2024 - 08:00

FAKTA: Ændringer i priser for danske turister

Her er en oversigt over prisændringerne det seneste år på en række vinterferiemål.

* I Schweiz er priserne steget med 7,3 procent. 

* I Østrig er priserne steget med 4,9 procent.

* I Frankrig er priserne steget med 3,3 procent.

* I Tjekkiet et priserne steget med 5,8 procent.

* I Norge er priserne faldet med 2,2 procent.

* I Sverige er priserne steget med 1,9 procent.

* I Italien er priserne steget med 0,1 procent.

Kilde: Spar Nord.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 03/02/2024 - 08:00

Skiferie om hjørnet: Her vil du bruge flere og færre penge i år

Romain Lafabregue/Ritzau Scanpix

Prisstigninger i butikkerne og ændringer i valutakursen påvirker, hvor mange penge du kommer til at spendere på skiferien.

Som dansk turist bliver det i år dyrere at hive dankortet op af lommen på en række populære vinterferiedestinationer.

Prisniveauet i landene Frankrig, Østrig, Schweiz og Tjekkiet er nemlig steget siden sidste vinter. Det viser udviklingen i inflationen og valutakurserne, fortæller Jens Nyholm, der er cheføkonom i Spar Nord.

- Østrig har haft en relativt høj inflation, så der er priserne faktisk steget rigtig meget. De er ikke steget så meget i Schweiz, men der er valutaen til gengæld styrket rigtig meget i forhold til den danske krone. Derfor skiller de to lande sig ud, siger han.

Der har også været kraftige prisstigninger i Tjekkiet det seneste år, men siden det generelt set er et billigt land at spendere danske kroner i, går det knap så meget ud over din pengepung.

- Det er blevet dyrere at tage til Tjekkiet på ferie, men landet har absolut et lavere prisniveau. Det skal man huske på, siger Jens Nyholm.

Modsat Tjekkiet er Norge et relativt dyrt land for danskere at feriere i. Men lige nu er det en smule billigere, fordi den norske krone er faldet mere, end inflationen er steget.

- Det er blevet billigere for en dansker at bruge sit kreditkort i Norge, fordi den norske krone er svækket. Men det er stadig dyrere at bruge penge i Norge, end det er i Sverige, lyder det fra cheføkonomen, der uddyber:

- Så skulle man vælge mellem de to lande ud fra det absolutte prisniveau, vil jeg sige, at det er Sverige, man skal kigge over mod, selv om det er blevet relativt billigere at tage til Norge sammenlignet med sidste år.

Ifølge Morten Bruun Pedersen, der er cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk, kan der være penge at spare ved at skele til valutakurser og inflationstal i de lande, du overvejer at rejse til.

Men det er også vigtigt at medregne en række andre aspekter, som kan gøre turen dyrere eller billigere, påpeger han.

- Man skal prøve at regne det hele med. Dels er der rejseudgifter at tage højde for, og hvor meget tid man er villig til at bruge på rejsen, siger Morten Bruun Pedersen og fortsætter:

- Det kan være, man har mulighed for at tage mad med hjemmefra, hvis nu man skal op i en norsk hytte, hvor man kan lave mad selv.

Samtidig skal du huske på, at de mest populære skisportssteder tager højere priser for eksempelvis skileje.

- Der er forskel på at tage til et højfjeldshotel i Schweiz, hvor det er rigtig dyrt at leje ski, fordi det er et attraktivt sted. Der kan man måske få de samme vilkår til en lavere pris i Norge, siger Morten Bruun Pedersen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek