Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

New York City, 24/07/2023 - 10:54

Blockbuster-par sælger billetter for over en milliard kroner i USA

Storfilmene "Barbie" og "Oppenheimer" har gjort weekenden til en af de bedste nogensinde for biografer i USA.

Chris Delmas/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Biografgængere har i denne weekend haft ikke bare én stor Hollywood-premierefilm men to: "Barbie" og "Oppenheimer".

Det har ifølge erhvervsmediet CNBC udløst heftig aktivitet i kasseapparaterne i de amerikanske biografer.

Det første estimat lyder, at de to såkaldte blockbusters solgte biografbilletter for 235 millioner dollar - svarende til over 1,5 milliarder kroner. De to film skal have solgt 18,5 millioner billetter til sammen.

Målt op imod hinanden viste det lyserøde univers i "Barbie" sig at tiltrække flere biografgængere med 12,8 millioner solgte billetter til en værdi af 155 millioner dollar.

Filmen foregår i et univers bygget op om den verdenskendte barbiedukke og har Margot Robbie og Ryan Gosling i hovedrollerne.

"Oppenheimer" estimeres at have solgt 5,8 millioner billetter og indbragt 80,5 millioner dollar.

Filmen er en biografisk film om den teoretiske fysiker J. Robert Oppenheimer, der blev kendt som atombombens fader for sin centrale rolle i udviklingen af våbnet.

Han blev senere centrum for den politiske jagt på kommunister i USA. Han spilles af Cillian Murphy.

Lidt uvant har de to store Hollywood-film ramt biograferne på samme weekend. Derfor har de to film tilsammen gjort weekenden til en af de største weekender for biografer nogensinde målt i dollar og cent.

Den fælles premieredato har udløst fænomenet "Barbenheimer", som er en sammentrækning af de to filmtitler.

Set over alle film i biograferne denne weekend ser den ud til at blive den fjerde mest indbringende weekend nogensinde. Der blev solgt billetter for 302 millioner dollar - svarende til to milliarder kroner - samlet set.

Den mest indbringende weekend var i april i 2019, da premieren på "Avengers: Endgame" trak det samlede billetsalg op på et beløb svarende til næsten 2,7 milliarder kroner.

Derudover var den weekend i april 2018, hvor "Avengers: Infinity Wars" fik premiere, og den weekend i december 2015, hvor "Star Wars: The Force Awakens" fik premiere.

De to weekender indbragte henholdsvis 313 og 314 millioner dollar. Det er i lejet omkring 2,1 milliarder kroner.

En endelig opgørelse kommer senere mandag amerikansk tid.

/ritzau/

København, 23/07/2023 - 08:00

Andreas Odbjerg: Vi gør ting i smug for at få en lykkefølelse

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Andreas Odbjerg skal for andet år stå på scenen til Grøn. Her skal han også optræde med nyt musik - blandt andet singlen "Smugryger".

Sangen "Smugryger" er den ene af Andreas Odbjergs nye singler i 2023. Teksten havde han nemt ved at få ned på papiret. Men tankerne bag sangen gik han med i noget tid, før ideen kom til ham en aften, hvor han var ude at spise med nogle venner i Tivoli i København.

For på restauranten var der en baggård, som ikke rigtigt så ud til at være et sted, hvor man måtte ryge. Men hvis man spurgte pænt, kunne man blive vist derud. Og så stod folk lidt i smug og fik en cigaret.

- Lige pludselig skulle der bare en bestemt situation til for at finde ordet, og så kom resten af sig selv. Og det var det med at gøre noget i smug, jeg fik inspirationen fra, fortæller Andreas Odbjerg.

Situationen brugte han til at sætte ord på en tankestrøm, han havde haft i lang tid, og som han syntes, der manglede en sang om.

- Jeg er meget optaget af, at vi på en eller anden måde har skabt et samfund, hvor vi stræber efter et liv, hvor der er mere kvantitet frem for kvalitet - vi skal stoppe med at spise slik, stoppe med at spise kød, begynde at løbe og så videre. Og det er godt at gøre.

- Men jeg tror, mennesket nogle gange har brug for at vide, at der godt kan ligge en kæmpe lykke eller tilfredshedsfølelse i at gøre noget, der måske ikke giver dem flere dage på jorden, siger Andreas Odbjerg.

Han skal blandt andet optræde med sangen "Smugryger" på Grøn, som turnerer rundt i landet i juli. Og det er anden gang, at den prisvindende sangskriver skal stå på den scene. For sidste år åbnede han Grøn, og folk strømmede til for at se ham.

- Det var meget naturligt for mig at sige ja til at optræde på Grøn igen. For det var vildt sjovt, og den her gang skal jeg prøve at spille lidt senere, når solen er gået mere ned. Og så får jeg en hel time på scenen, siger han.

- Så jeg skal også spille nogle nye numre, for jeg er i gang med at lave en ny plade, så det bliver interessant at teste på Grøn-publikummet, hvad der fungerer, fortæller Andreas Odbjerg.

Popsangeren ved godt, at sangen "Smugryger" har en lidt kontroversiel tekst, som måske ikke helt passer til det samfund, vi lever i i dag.

- Det er ikke så politisk korrekt at lave en sang, der handler om at ryge, men for mig er rygning bare et eksempel. Det kunne lige så godt have handlet om at spise chokolade eller gøre alle mulige andre ting i smug, der på papiret er usundt, men som giver noget livsglæde, siger han.

- Man kan nærmest ikke åbne nogle medier uden at blive tilbudt en kur eller en personlig træner. Og meget af videnskaben er jo sandt nok biologisk, men det er jo bare ikke ensbetydende med, at man har et lykkeligt liv, lyder det fra Andreas Odbjerg.

Ud over singlen "Smugryger" har Andreas Odbjerg også lavet nummeret "Jeg ka' rigtig godt li' dig" med Ida Laurberg.

Grøn begunder den 20. juli i Tårnby og slutter den 30. juli i Valby. Det er Tuborg og Muskelsvindfonden, der står bag begivenheden, og i år kan de fejre 40 år sammen med gæsterne.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/07/2023 - 08:00

Koncertaktuel L.O.C. er blevet far igen: Få ting kan matche det

Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Det er som nybagt far til tre børn, at rapperen L.O.C. nu drager landet rundt med Grøn. Og han genkender koncertkaravanens hippieværdier fra sit eget liv.

Rapperen L.O.C. har turneret landet tyndt med sange som "Frk. Escobar" og "Momentet".

Men når han i disse dage stiger om bord på koncertkaravanen Grøn, er det første gang, at han vinker farvel til hele tre børn på hjemmefronten.

Ud over seksårige Constantin, som han har sammen med tv-vært og iværksætter Christiane Schaumburg-Müller Åxman, er L.O.C. nemlig også blevet far til to små piger på henholdsvis ét år og bare to måneder med sin nuværende kæreste.

- Som jeg også oplevede, da jeg fik min søn, så fylder det enormt meget og er så unikt, at der er meget få ting, der kan matche det, siger den nybagte far, der ikke ønsker at uddybe yderligere om sit forhold til pigernes mor.

- Når man får et barn anden og tredje gang, bliver det i højere grad et spørgsmål om at få flokken til at fungere. Der er knap så meget tid til at sidde og kigge hinanden intensivt i øjnene, men det går, som det skal, siger L.O.C.

Men i disse dage må familien altså undvære farmand, mens han rejser rundt fra by til by med den famøse koncertturné.

Det er dog ikke kun berømte artister, som Grøn turnerer rundt med. Den har også visionen om et samfund med plads til forskelle, som blandt andet går ud på at nedbryde fordomme.

Selv kalder L.O.C, hvis borgerlige navn er Liam O'Connor, sloganet for en dejlig hippietilgang. Og han kan genkende den fra sit eget liv som søn af en irsk immigrant og ved at være vokset op i det nordvestlige Aarhus, hvor der var plads til forskellige kulturer.

- Jeg har forsøgt at finde nogle værdier i, hvad det betød for mig at have et halvt irsk ophav og have en stor familie i Dublin. Men jeg har ikke følt mig malplaceret, siger han og nævner den mangfoldighed, han oplevede i sin hjemstavn.

- Vi var flere i samme båd, og folk var meget omfavnende, siger han videre.

Hans halvirske ophav, som faren har givet ham, har også givet ham værdien om ikke at miste modet, selv når livet giver nogle knubs

Og det har medvirket til, at L.O.C, som også har oplevet enorme nedture - både privat og i sit virke som musiker - ikke har ladet sig slå omkuld.

- En specifik irsk værdi er at smile gennem modgang. Qua landets historik har det gjort, at enhver, der tager dertil, føler sig velkommen og mødt af mennesker, som historisk set ikke altid har haft det lige let, siger den 44-årige rapper.

- Så jeg tror, at det ligger indædt i mig at føle mig tilpas i både medgang og modgang.

Noget, der også har hjulpet Frk. Escobar-rapperen, er hans tankegang om det at være lykkelig.

- Jeg har ikke en eller anden idé om, at jeg skal gå rundt og være lykkelig hele tiden. Så alle de åndssvage ting skal også være der, for at jeg ved, hvornår jeg så er rigtig lykkelig, når det endelig sker, siger L.O.C. og griner.

Og hvornår har han så netop følt sig rigtig lykkelig? Her nævner han blandt andet det at se sine børn for første gang.

Til gengæld ramte han et lavpunkt, da han havde problemer med at styre, hvor meget alkohol der kom indenbords.

- Det medførte selvfølgelig enorme nedture, siger L.O.C.

Selv om han måtte tage et stort opgør med alkoholindtaget, og det har fyldt meget, identificerer han sig ikke med det tidligere problem.

- Jeg ser ikke mig selv som ædru alkoholiker, men mere som en person, der desværre ikke skal have noget at drikke, og sådan er det, siger L.O.C., der ikke har drukket alkohol i knap 20 år.

I disse dage skal han sørge for at give publikum en fest, når han optræder på Grøn, der også har navne som Mø og Andreas Odbjerg på plakaten.

Turnéen spiller frem til 30. juli og kommer forbi blandt andet Aalborg, Odense og Næstved.

Fakta: Blå Bog om L.O.C.:

* L.O.C, som lyder det borgerlige navn Liam O'Connor, er født den 10. juli 1979 og er opvokset i det nordvestlige Aarhus.

* Sin albumdebut fik han i 2001 med "Dominologi". Hans seneste album udkom i 2021 og hedder "Fuck L.O.C".

* Den populære rapper er kendt for numre som "Ti fod høj", "Momentet" og "Noget dumt".

* Han synger også med på en af versionerne af Nik og Jays hit "Lækker".

* I juni udgav han singlen "Hvassådair" sammen med kollegerne Marwan og USO.

* Han har tre børn - en søn og to piger. Sønnen Constantin har han med sin tidligere partner tv-vært og iværksætter Christiane Schaumburg-Müller Åxman. Sine to piger har han sammen med sin nuværende kæreste.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/07/2023 - 10:00

FAKTA: Sådan er vores betalingsvaner

* Godt otte ud af ti over 18 år har benyttet visa/dankort den seneste måned.

* De fleste foretrækker da også at betale med visa/dankort. Men i visse situationer er mobilbetaling foretrukket. Det er for eksempel ved betaling til rengøring, børnepasning, havearbejde og på festivaler og markeder.

* Hver tredje ved slet ikke, om der er særlige fordele knyttet til deres betalingskort.

* Og lidt over halvdelen har svaret, at de sjældent eller aldrig har kontanter på sig. I gennemsnit har danskerne 256 kroner i kontanter på sig.

Kilde: undersøgelse lavet af YouGov for Nordea.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/07/2023 - 10:00

Kend dine vilkår: Måden du betaler påvirker dine rettigheder

Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Udnyt mulighederne ved at bruge de forskellige betalingskort. Så er du bedre beskyttet som forbruger, hvis noget skulle gå galt.

Hvis du er usikker på, hvilke fordele der er tilknyttet dit betalingskort, er du langtfra den eneste.

Ifølge en ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Nordea, svarer hver tredje dansker nemlig, at det ved de ikke.

Men man bør sætte sig ind i fordele og ulemper ved de forskellige betalingsmetoder, lyder rådet fra forbrugerøkonom i Nordea Ida Marie Moesby.

- Det kan nemlig få betydning for, hvor godt man er stillet som forbruger, siger hun.

Hvis du har et mastercard, kan det have fordele, som kan være en hjælp, når du skal på ferie. Flere mastercard har en rejseforsikring inkluderet.

Og så kan der være udvidet reklamationsret på hårde hvidevarer og elektronik, hvis du køber dem med dit mastercard. Derudover kan der være afbestillingsforsikring på koncert- og teaterbilletter.

For at kende dine fordele og muligheder bør du læse vilkårene eller spørge i din bank.

- Man vil få både vilkår og pris tilsendt, når man bestiller et betalingskort gennem sin bank, siger forbrugerøkonomen.

Der vil også være situationer, hvor det er mindre vigtigt at tænke over, hvordan du betaler.

Når du køber dagligvarer i supermarkeder, er behovet for beskyttelse mindre, forklarer hun.

- Men hvis man køber ind online, har visa for eksempel en køberbeskyttelse, der giver banken mulighed for at lave en såkaldt chargeback. Man kan altså få sine penge tilbage, hvis man ikke modtager varen eller har været udsat for svindel, siger hun.

Den mulighed har man ikke med et dankort, tilføjer hun. Når du selv overfører penge eller betaler med kontanter, er der heller ikke en køberbeskyttelse.

Hvis du køber en vare i en butik, vil du selvfølgelig altid have to års reklamationsret. Men et visakort eller mastercard tilbyder typisk en beskyttelse ud over den.

- Som køber er man mindst beskyttet, når man betaler med kontanter. En overførsel gennem MobilePay vil være bedre end kontanter, hvis man køber noget på Den Blå Avis. Så kan man nemlig anmelde modtageren til MobilePay i tilfælde af svindel, siger Ida Marie Moesby.

Hun understreger, at svindel altid bør blive anmeldt til politiet.

Undersøgelsen viser også, at danskerne foretrækker at bruge et visa/dankort som betalingsmiddel.

Når du bruger et visa/dankort i fysiske butikker i Danmark, vil betalingsterminalen som udgangspunkt altid bruge dankortet.

Der er dog særligt en undtagelse, siger Jacob Ruben Hansen, der er økonom i Forbrugerrådet Tænk.

Mange danskere har taget muligheden for at tilføje et betalingskort i mobilen til sig og bruger mobiltelefonen til at betale i butikkerne.

Men bortset fra én bank understøtter de danske banker ikke dankort, hvis man betaler med Apple Pay eller Google Pay.

- Og det kan blive et problem på sigt, da det er dyrere for butikkerne at tage imod betaling med visa og mastercard, siger han og tilføjer:

- Hvis dankort ikke bliver mere udbredt i Apple Pay og Google Pay, kan det være, at butikkerne bliver nødt til at hæve deres priser for at imødegå den dyrere udgift.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv