Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 29/05/2024 - 10:54

Antallet af henrettelser på verdensplan stiger fortsat

I 2023 blev mindst 1153 personer henrettet rundt om i verden. Det er det højeste antal siden 2015.

Af: /ritzau/

I 2023 blev mindst 1153 personer henrettet rundt om i verden.

Det er det højeste antal siden 2015 og 31 procent flere end i 2022.

Det viser Amnesty Internationals årlige rapport om brugen af dødsstraf på verdensplan.

Udviklingen er stærkt bekymrende, mener Vibe Klarup, der er generalsekretær i Amnesty International Danmark.

- Det er vigtigt, at forbrydelser straffes, men det skal ske gennem en fair retssag, de uafhængige domstole og en fair strafudmåling. Det er ikke kendetegnet ved de lande, der eksekverer dødsdom, siger hun.

I alt 16 lande udførte henrettelser i 2023. Det er det hidtil laveste antal, fortæller Vibe Klarup.

- Det er en lille isoleret gruppe, der holder ved dødsstraffen. Det er lovligt i 55 lande og fuldstændig afskaffet i 112 lande, mens det enten ved lov eller i praksis er afskaffet i samlet 144 lande, siger hun.

Ifølge Amnesty udfører Kina flest henrettelser, men da antallet er en statshemmelighed, kan det ikke verificeres.

Amnesty estimerer, at Kina henretter tusinder af mennesker hvert år. Antallet fremgår ikke af rapportens samlede antal henrettelser.

- Vi monitorerer det, så godt vi kan, og sammenholder vores oplysninger med omtalen i de kinesiske medier, hvor man taler om det, for at vise befolkningen at det er muligt at få dødsstraf, siger Vibe Klarup.

Fem andre lande - herunder Nordkorea og Afghanistan - offentliggør ligeledes ikke antallet af deres henrettelser.

Iran og Saudi-Arabien, der ligger nummer to og tre på Amnestys liste, udgør tilsammen 89 procent af rapportens samlede antal henrettelser.

Mindst 853 blev henrettede i Iran i 2023. Det er næsten dobbelt så mange som i 2022, hvor antallet var 576.

Fælles for landene, der står for størstedelen af henrettelserne, er ifølge Vibe Klarup, at de slår særligt ned på narkorelateret kriminalitet og kritik af styret.

I Iran er bevægelsen "Kvinde, Liv, Frihed", der kæmper mod styrets undertrykkelse af kvinder, blevet straffet hårdt.

- Den nu afdøde præsident Ebrahim Raisi skruede op for antallet af henrettelser. Så det er interessant, om der sker en forandring, siger Vibe Klarup.

Som det eneste land i Vesten er USA på Amnestys liste.

- Det er som om, landet føler en næsten chokerende forpligtelse til at holde fast i dødsstraf og investerer betydelig energi i at fastholde og udvikle metoder til at henrette, siger Vibe Klarup.

/ritzau/

, 29/05/2024 - 09:00

FAKTA: Lad roserne glæde bierne

* Ønsker du at tiltrække insekter med dine roser, skal du plante sorter med åbne blomsterhoveder, som svirrefluer og bier nemt kan flyve ind i.

* De åbne blomsterhoveder er kendetegnede ved, at du tydeligt kan se støvdragerne inde i midten af blomsten.

* Store klatreroser med massevis af bittesmå blomster er også et hit blandt insekterne.

* Plant eventuelt lavendler og storkenæb rundt om roserne for at tiltrække endnu flere insekter.

Kilde: rosenforædler Rosa Eskelund og Haveselskabets roseekspert Peter Ørum Scherg.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 29/05/2024 - 09:00

Regn og tørke udfordrer haven men dine roser er robuste

Uli Deck/Ritzau Scanpix

Frygt ej for, om sommerens vejr bliver for vådt eller for tørt for dine rosenbede. De skal nok klare sig, lyder det fra to eksperter.

Klimaforandringerne udfordrer i disse år landets haveejere, der både skal håndtere enorme mængder nedbør og perioder med knasende tørke.

Men du kan godt regne med, at dine rosenbede blomstrer næsten uanset hvad. Sådan lyder det fra Rosa Eskelund, der udvikler nye rosensorter i virksomheden Roses Forever på Sydfyn.

Hun har netop vundet en pris ved konkurrencen Grand Prix de la Rose for at have forædlet en rose, der kan gro og trives i hele syv forskellige klimazoner i Frankrig.

- Rosen er en meget stærk plante. Den gror på strandenge og i bjergområder. Men selvfølgelig afhænger dens styrke af sorten, fortæller Rosa Eskelund.

Ude i hendes egen have har roserne også vist sig at være særligt robuste. I efteråret blev haven oversvømmet i forbindelse med den historisk hårde stormflod, der ramte landets kyster, og en del af rosenbedene havnede under vand.

- Da vandet trak sig tilbage, lå der et halvanden meter dybt lag tang. Mine lavendler døde alle sammen, men roserne stod der bare, fortæller Rosa Eskelund.

Rosernes robusthed vækker genklang hos Peter Ørum Scherg, som er rosenekspert hos Haveselskabet.

- Roserne tager ikke skade af de ekstreme vejr. De ændrer bare på, hvornår de blomstrer, siger han.

I år har rosenbedene for eksempel fået meget vand i begyndelsen af året, hvilket giver dem gode betingelser for at komme i gang med at gro. Den seneste måneds tid har der omvendt været masser af sol, og det kan de populære blomster også godt lide.

- Fortsætter varmen, springer de ud noget før, end de plejer at gøre. Andre gange er det omvendt, og så udskydes blomstringen nogle uger, siger Peter Ørum Scherg.

Når det er meget tørt i vejret, opfordrer han til, at du løbende tjekker, om dine roser mangler vand. Det kan du gøre ved at grave fem til ti centimeter ned i jorden i bedene. Er jorden tør på den dybde, anbefaler han, at du vander.

Har du gamle veletablerede roser i haven, er det dog sjældent nødvendigt at vande, da de har dybe rødder, som kan nå vand langt nede i jorden.

Alle former for roser bliver dog glade, hvis du løbende klipper dem, lyder rådet fra Rosa Eskelund.

- Jo mere man klipper, jo mere sætter man gang i væksten - både nede ved rødderne og i toppen af planten. Så man kan bare klippe masser af buketter, siger hun og fortsætter:

- Jeg nænner det næsten ikke selv, for jeg kan bedst lide at gå rundt i haven og kigge på dem, men det er da fint, hvis man nu får gæster eller skal på besøg, at man kan plukke en fin buket fra haven.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek