I din have og andre steder kan du støde på den plettede voldsnegl, der i de seneste år har været en hovedpine for danske haveejere.
Sneglen spiser levende planter og blomster, men du kan faktisk også selv spise sneglen, hvis du er til det, lyder det fra Louise Møller, der er faglig redaktør hos nonprofit organisationen Haveselskabet.
- Den plettede voldsnegl blev importeret hertil som spisesnegl, hvor den blev sat ud på Christianshavns Vold og har efterfølgende spredt sig, siger hun og uddyber:
- Så hvis du er til det og har mange af dem i din have, kan du i princippet bruge dem i madretter, siger hun og peger på, at hun ikke selv er den helt store sneglespiser.
Men det er franskmanden Nathan Cirer Methel, der er køkkenchef i spisebaren Plancha og Gratiné, som drives af Ma Poule, i København.
Ifølge ham er snegle lidt ligesom østers. Du ved ikke, om du kan lide det, før du har smagt det.
- Sneglene har for nogen en underlig konsistens. De er lidt seje, men helt fantastiske at spise, siger han og understreger, at det slet ikke er særlig svært at tilberede en lækker traditionel fransk snegleret. Det tager bare lidt tid.
Efter du har samlet sneglene i din have, er det ifølge Nathan Cirer Methel vigtigt, at du ikke bare smider dem i gryden eller på panden med det samme.
- De skal faste i et par dage, så de tømmer deres tarme for eventuelle giftige planter, de har spist, siger han.
Efter de har fordøjet det hele, afliver du dem i kogende vand. Læg dem herefter i en skål med vand, salt og eddike i en time eller to.
Imens du venter, tager du smør ud af køleskabet, så det når at blive blødt nok til at lave hvidløgssmør. Sæt ovnen på 200 grader celsius.
- Nu skal vi bruge rigtig meget hvidløg og snegletallerkner, som har sådan nogle fordybninger i sig, hvor sneglene kan ligge. Du kan også bruge en skål, hvor sneglene fylder bunden ud, siger Nathan Cirer Methel.
Hak hvidløg, skalotteløg og persille så tyndt som muligt. Bland det sammen, så smørret bliver grønt.
Vask sneglene i koldt vand, og læg sneglene i en skål eller på en snegletallerken.
Tilføj smørret, så det dækker sneglene, og drys så med brødkrummer. Bag det i ovnen i ti minutter, indtil smørret koger og bobler. Servér med croutoner eller brød.
Til en ret med 60 snegle skal du bruge 150 gram blødt smør, ét skalotteløg, fire fed hvidløg og 40 gram persille.
/ritzau fokus/