Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Dette indhold er sponsoreret

Tanker og reflektioners vedr. toiletter i det offentlige rum

Tanker og reflektioners vedr. toiletter i det offentlige rum

Det multifunktionelle rum

Et offentligt toilet har mange funktioner. Det er ikke kun et toilet, hvor du kan tisse, hvis du f.eks. er trængende på togstationer, i storcenteret eller ved stranden. De offentlige toiletter er multifunktionelle rum. De kan f.eks. fungere som et omklædningsrum, hvis du skal til fest, og har brug for at skifte fra det praktiske rejsetøj til festtøjet. Det kan også være et rum, hvor du låser dig inde for at tage en smertestillende pille eller dagens vitaminpille. Måske har du brug for ro og fred til at amme eller måske skal baby have en tør ble. Men rummet fungerer også som et privat sted, du kan gå ind, hvis du f.eks. har brug for at snakke fortroligt med en veninde.

Adgang til offentlige toiletter er lig med adgang til fællesskabet

Det er vigtigt, at de offentlige toiletter findes, at der er mange af dem, og at de også er nemme at finde. Nogle mennesker planlægger deres rejser og ture efter, hvor der er adgang til offentlige toiletter. Er du f.eks. gravid skal du sandsynligvis oftere på toilettet. Børnefamilier har også behov for toiletbesøg, både når børnene skal tisse, og når der skal skiftes ble. Ældre mennesker har måske hyppigere brug for at skulle finde et offentligt toilet. Nogle mennesker holder ligefrem igen med at spise og drikke, hvis de ved, at det ikke er muligt at komme på toilettet, eller at der ikke findes et toilet, der passer til deres behov. I det hele taget er muligheden for at kunne komme på et offentligt toilet også lig med større adgang til fællesskabet- og til verden i det hele taget.

En borgerlig ret

Desværre har nedskæringer og privatisering ført til nedlæggelse og lukning af mange offentlige toiletter. Jeg synes, at det bør være en selvfølgelighed for borgerne at have ret til at gå gratis på toilettet i det offentlige rum. De offentlige rum kan f.eks. være storcentre, strande, stationer eller parker.

Det er uhyre vigtigt, at handicappede har mulighed for at komme på offentlige toiletter. Der skal være gode adgangsveje for kørestole og rollatorer. Adgangsvejene skal være godt oplyste, og der skal være ramper og gelændere. Og så må der gerne være bænke på handicaptoiletterne, så man kan tage et hvil eller lægge sit overtøj.

Rengøring på offentlige toiletter

Nogle ville måske mene, at frit tilgængelige toiletter ofte er kedelige og kliniske. Men der er en mening med, at de er enkle og spartansk indrettet. På den måde er de nemlig hurtige at rengøre, og det er nemmere at holde dem ryddelige.

Fantasifulde toiletskilte på cafeer og restauranter

Men toiletter på cafeer og restauranter er som regel stilfuldt og kreativt indrettet. De er hyggelige og de udstråler varme og gæstfrihed. Der er måske tændt levende lys. Der er lækre sæber, duftpinde, håndsprit og bløde engangsservietter. Du finder nemt toilettet, da fine toiletskilte som regel viser dig vej.

Der findes mange forskellige toiletskilte. Nogle skilte er enkle og simple, - ja nogle ville måske sige fantasiløse. Andre er sjove, og passer ind i miljøet og cafeens stil. Skiltene kan være på engelsk, for at imødekomme udenlandske gæster. Skiltene kan også være med en humoristisk tekst eller et specielt design, blot for at understrege stedets brand. Alt sammen noget, der giver gæsterne et lille smil på læben under deres besøg på toilettet.

En tydelig og klar skiltning til toiletterne er i det hele taget med til at give de gæster, som bruger stedet, en positiv oplevelse.