Annonce:
Sådan er din jobsøgningsproces
Det kan være en stor udfordring at finde job i dagens Danmark. Først og fremmest fordi mange arbejdsstillinger er byttet ud af digitalisering og maskinløsninger. For det andet, så skal du have dig en uddannelse for at stå godt på jobmarkedet. Ufaglærte har svært ved at finde job og de som har en uddannelse, har sjældent nok erhvervserfaring. Derfor må du ikke miste modet. Læs denne lille guide til, hvordan du finder det rette job til dig.
1. Start med at udarbejde dit CV
Det vigtigste og mest grundlæggende i din jobsøgning er et godt CV. Et CV er det papir du laver over dit livsforløb – rent professionelt. Du skal altså skrive alle dine uddannelsessteder ned med årstal, samt alle dine ansættelser. Det gælder ikke kun i dit voksne liv, men også de ansættelser du havde, da du var ungarbejder. Alt du har lavet giver erfaring og dermed kvalifikationer til mere end du regner med. CV´ et skal have et professionelt udtryk, der vil øge dine chancer for ansættelse betydeligt. Dette kan du få hjælp til via CVmaker.dk, der gør det nemt og overskueligt for dig.
2. Jobsøgningsprocessen
Når dit CV er lavet, så er der kun det hårde arbejde forude. Det er nemlig selve jobsøgningsprocessen. Du skal vide, hvilket slags job du søger – ellers er der lang vej. Brug de mange job-sites, hvor der dagligt bliver slået nye stillinger op. Her kan du samle alle jobsøgningssider på samme sted. Når du har fundet en stilling eller flere, som du gerne vil søge, så skal du have skrevet ansøgninger. Glem alt om en standarttekst du bruger. Det sælger ikke. Du skal skrive en ansøgning rettet specifikt til den arbejdsplads og den stilling, som du ønsker. Grundet digitalisering, ønsker flere firmaer at modtage ansøgningen på mail, men det giver nu et godt indtryk at dukke op med den fysisk.
3. Når jobbet er fundet – læs det mellem linjerne
Når du har fået job, er det vigtigt at indberette din nye indkomst til SKAT, så du ikke får et skattesmæk når vi kommer til foråret – det er det første råd. Det næste er, at du læser din ansættelseskontrakt grundigt igennem. Er forholdene som du forventede eller er der anledning til spørgsmål? Du skal ligeledes dykke ned i stedets overenskomst, hvor der er beskrevet mindsteløn, arbejdsmiljø, pauseregler mm. Til at understøtte dette, skal du melde dig ind i en fagforening, som kan hjælpe med forhandling af disse ting. Meld dig samtidigt ind i en a-kasse, så du er sikret under ledighed og sygdom.