Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Annonce:

Rødvin – danskernes foretrukne vin

Uanset hvilket måltid der kommer på bordet, så kan der findes en rødvin der passer til, og det har været sådan i mange år, hvor man kan sige at der over de senere årtier har sneget sig nye lande og distrikter ind i det normale rødvins-udvalg.

Favorit-landene Frankrig og Italien står naturligvis for det største volumen af salget, men lande som Argentina, Australien, Sydafrika og USA er ved at finde vej til danskernes foretrukne glas, eller blot som variation.

Rødvinens særkender

Det specielt kendetegnende ved rødvinen, set i forhold til andre typer af vine, det er helt sikkert for det første farven, men også den fyldige smag – men farven kan i nuancer variere lige fra en lys rød til en form for rubinrød, rødbrun, nøddebrun, mørkerød, og sortblå til nærmest helt sort.

Farven kommer fra druerne, det er deres skaller der afgiver farve under udblødningen, det man også kan kalde for mæskningen. Farven er dog også et produkt af at der produceres vin af blå druer, der giver rød farve under udblødningen.

De kan være forskellige som hund og kat, hvor druesorten er den primære driver, så spiller ting som blandingsforhold, jordforhold, land og klima også ind.

Om du er til de lette eller de fyldige og fede er en smagssag, som kræver at man får prøvet en del, og nu skal vi ikke opfordre til umådeholdent druk, men den rette mængde vin siges faktisk at være sundt.

De forskellige druer

Rødvin er danskernes foretrukne, ingen tvivl om det, hele 75% af danskerne foretrækker rødvin, frem for andre typer, så det postulat har en vis berettigelse.

Rødvin produceres overalt i verden, selv i Danmark, selv om den danske produktion i international sammenhæng er forsvindende, så bliver der produceret i Frankrig, Italien, Spanien, Portugal, Australien, Afrika, og faktisk også i Asien.

Der findes også nærmest lige så mange druesorter som der er folk der drikker vin, dog er der visse ”noble-typer”, der bruges til at producere de mest kendte vine – Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Syrah og selvfølgelig Merlot.

Distrikterne

I Frankrig – som er navnkundige og historisk har lavet store vine kan nævnes: Bordeaux, Champagne, Loire, Alsace, Rhone, Provence, Languedoc, Beajolais.

Italien er bestemt også med: Sicilien, Abruzzo, Veneto, Toscana, Piedmont

Spanien – den fyldige og specielle Rioja, Bierzo, Toro, Castilla, Priorat, Rias Baixas, Ribera del Duero.

Portugal, som kan noget med rødvin, og bestemt også er kendte for portvinen...

Sydafrika – Swartland, Paarl, Constantia, Stellenbosch.... apartheidens hjemland er bestemt kommet et stykke vej vinmæssigt på et par årtier.

Australien – den tidligere fangekoloni, de har bestemt også nogle distrikter der er værd at smage på, Victoria, Barossa Valley, Hunter Valley, Margaret River.