Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Dette indeholder sponsoreret indhold

Kryptovaluta - hvad går det hele ud på ?

Der popper jævnligt historie op i diverse medier om det fænomen, der under et kaldes for kryptovaluta. En del af historierne handler om formuer tabt eller vundet på spekulation i disse digitale penge eller muligheder for lyssky transaktioner, der skulle hænge sammen med den håndgribelige natur af disse værdier. For mange ligger der nok nærmest et lidt mystisk skær over begrebet, men i bund og grund er kryptovaluta ikke principielt anderledes end andre former for penge - de er det værd, som folk vi give for dem.

Kryptovaluta - hvad går det hele ud på ?

Penge har ingen værdi i sig selv

Det lyder måske banalt for nogle og lidt pjattet for andre, mens der sikkert er nogle som vil være uenige påstanden. Men penge - digitale eller fysiske - har ikke værdi i sig selv. De udgør et medium til udveksling af værdi, og hele fænomenet er opstået fordi det er for bøvlet at operere med en naturalieøkonomi. I stedet for at have en gris med ned for at betale for en reparation af bilen kan landmanden sælge sine grise for penge og tage nogle af disse penge med til mekanikeren og på den måde betale regningen for at få skiftet bremserne. Og mekanikeren kan efterfølgende gå til frisøren og betale for en klipning - han behøver ikke at håbe på, at frisøren har brug for at få ordnet sin bil, så de to kan udveksle tjenester direkte. Men i det øjeblik folk ikke længere vil give en modydelse for mønter og pengesedler, ja så mister de deres værdi. Forskellige lande har forskellige penge, såkaldte valutaer, og værdien af et lands valuta kan svinge i forhold til andre valutaer. Kan man forudsige disse svingninger kan der være penge at tjene på det.

Kryptovaluta som særligt fænomen

Kyptovaluta er også blot en form for penge, som har den værdi, vi er enige om at de har. For eksempel kan du lære mere her om bitcoins. Men, vi du måske indsparke, de findes jo ikke i fysiske form ligesom kroner og øre gør. Og det er selvfølgelig korrekt, men en meget stor del af de transaktioner der dagligt foretages inden for en normal økonomi med de velkendte nationale valutaer, foregår også udelukkende på nettet. Ind imellem diskuteres det, om butikker og handlende simpelthen skal have lov til at afvise at modtage kontanter. På den måde er vi måske under alle omstændigheder på vej mod et “pengeløst” samfund hvor der ikke er anden forskel på kryptovaluta og nationale valutaer end netop det, at de nationale valutaer i et eller andet omfang værdimæssigt garanteres af en stat.