Dette indeholder sponsoreret indhold
Kontinens: Hvad kan du gøre, hvis du oplever kontinensproblemer?
Kontinens er evnen til at kontrollere og tilbageholde urin og afføring. Forskellige tilstande, som sygdomme og skader, kan dog påvirke kontinensen, så man får svært ved at holde på vandet eller afføringen. Kontinensproblemer kan påvirke både selvtilliden og livskvaliteten, og det kan give mange bekymringer og stress i hverdagen.
Oplever du vandladnings- eller afføringsproblemer, er det derfor vigtigt, at du tager hånd om problemerne. Alt efter årsagen til tilstanden findes der nemlig flere behandlingsmuligheder og hjælpemidler, der kan afhjælpe dine symptomer, så du kan genvinde kontrollen over din blære eller tarm.
Hvad er kontinens?
Begrebet kontinens dækker over evnen til at tilbageholde urin eller afføring. Det er en kropsfunktion, der er let at tage for givet, når man er rask. Men for nogle mennesker kan kontinens være en udfordring. Kontinens er afhængig af et komplekst samspil mellem nervesystemet, musklerne i bækkenbunden og organerne i bækkenet.
Hvis signalerne mellem de forskellige systemer forstyrres, kan det føre til inkontinens, hvor man oplever manglende evne til at kontrollere sin urin eller afføring. Det kan resultere i lækage af urin- eller afføring. Kontinens er således det modsatte af inkontinens.
Årsager til kontinensproblemer
Inkontinens kan have forskellige årsager. Urininkontinens kan f.eks. opstå som følge af graviditet eller fødsel. Hos mænd er urininkontinens også en relativt almindelig lidelse, når man kommer op i alderen. Overvægt kan også resultere i urininkontinens, da det lægger et ekstra pres på musklerne i underlivet og bækkenbunden.
Men også mere alvorlige tilstande kan medføre inkontinens. Skader eller sygdomme, der påvirker centralnervesystemet, kan nemlig medføre, at man mister evnen til at kontrollere blære eller tarm. Eksempler på tilstande, der kan resultere i kontinensproblemer er bl.a.:
- Rygmarvsskader
- Multipel sklerose
- Spina bifida.
Det er vigtigt at kortlægge og forstå de bagvedliggende årsager, hvis du oplever kontinensproblemer som f.eks. inkontinens. Det har nemlig betydning for, hvilken behandling du skal vælge.
Sådan kan du afhjælpe dine symptomer
Hvis du oplever kontinensproblemer, er der forskellige måder, du kan afhjælpe dem på. Først og fremmest er det vigtigt at tale med din læge, så du kan få en korrekt diagnose og behandlingsplan. Behandlingsmulighederne afhænger af årsagen og typen af inkontinens.
Oplever du vandladningsproblemer, kan livsstilsændringer, alt efter sværhedsgraden, være nok til at afhjælpe symptomerne. Det kan f.eks. være kostændringer, rygestop eller vægttab.
Er der tale om afføringsproblemer, vil man også typisk starte med konservativ behandling i form af fibertilskud eller stoppemidler.
Hvis ovenstående ikke hjælper, eller hvis vandladnings- eller afføringsproblemerne skyldes sygdomme eller skader, vil man typisk bevæge sig længere op af behandlingsstigen. Her er der flere forskellige muligheder:
For vandladningsproblemer kan løsninger indebære:
- Opsamlende produkter til mænd (uridomer og urinposer)
- Katetre til kvinder eller mænd
- Medicin
- Operation.
For afføringsproblemer kan behandlingen være:
- Digital stimulering
- Transanal irrigation
- Sakralnervestimulering
- Fremadrettet tyktarmsirrigation
- Stomi.
Behandlingsmulighederne afhænger af både årsag og sværhedsgraden af dine symptomer. Derfor er første skridt derfor altid at kontakte din læge, så I sammen kan finde den bedste behandling, der kan give dig kontrollen over din blære eller tarm tilbage.
Få gratis vareprøver og vejledning med Coloplast Care
Hvis du har vandladnings- eller afføringsproblemer, er diskrete og pålidelige hjælpemidler en stor hjælp i hverdagen. Med Coloplast Care har du mulighed for at bestille gratis vareprøver. Coloplast tilbyder et bredt produktkatalog, så uanset om du oplever vandladnings- eller afføringsproblemer, kan du være sikker på at finde en løsning hos Coloplast.
Når du melder dig ind i Coloplast Care, får du samtidig adgang til gode råd og inspiration, der kan hjælpe dig i hverdagen. Du kan også kontakte sygeplejerskerne hos Coloplast. De kan besvare dine spørgsmål og give støtte og vejledning over telefonen, når du har brug for det.