Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Kaesong, 26/12/2018 - 10:58

Jernbane på den koreanske halvø skal samle syd og nord

Nord- og Sydkorea markerede onsdag en aftale om kommende jernbane- og vejforbindelse ved ceremoni i grænseby.

Kim Hong-Ji/Reuters

Af: /ritzau/AFP

En historisk aftale om en jernbane- og vejforbindelse på den koreanske halvø er et af de tiltag, der skal styrke forholdet mellem Syd- og Nordkorea.

Den blev fejret ved en ceremoni, hvor en sydkoreansk delegation rejste til Nordkorea for at deltage onsdag formiddag dansk tid. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Et specialtog med ni vogne forlod togstationen i Seoul tidligt onsdag morgen. Om bord var omkring 100 sydkoreanere, inklusive embedsmænd og fem personer, der er født i Nordkorea.

Her satte de kurs mod den nordkoreanske grænseby Kaesong - en rejse på omkring to timer.

Sydkoreas præsident og den nordkoreanske leder blev enige om at afholde en ceremoni for det fælles projekt, da de mødtes i Pyongyang i september.

Moon Jae-in og Kim Jong-un har holdt fast i aftalen, selv om forhandlingerne om en planlagt atomafrustning af Den Koreanske Halvø er gået i stå.

En talsmand fra det sydkoreanske ministerium for forening beskrev ceremonien som et udtryk for, at ceremonien mere er et udtryk for, at de to lande har forpligtet sig til aftalen.

Således er det endnu ikke planlagt, hvornår arbejdet med at genetablere jernbane- og vejforbindelsen mellem de to lande begynder.

De to lande har allerede foretaget tekniske undersøgelser forud for en kommende jernbaneforbindelse.

Projektet er endnu et tegn på et diplomatisk tøbrud mellem de to nabolande.

Nord- og Sydkorea må dog foreløbig nøjes med forundersøgelser og ceremonier. Således kan man ikke påbegynde arbejdet med at genetablere den fælles infrastruktur uden først at ophæve sanktioner mod Nordkorea.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Syd- og Nordkorea er teknisk set stadig i krig med hinanden. Det skyldes, at Koreakrigen sluttede i 1953 uden en egentlig fredsaftale.

/ritzau/AFP