Annonce:
Jeg vil skifte til en varmepumpe – hvilken type skal jeg vælge?
I en verden, der med hastige skridt bevæger sig henimod store klimamæssige forandringer er det rigtig vigtigt, at vi begynder at tage vores forbrug op til en radikal genovervejning. Og et af de punkter, hvor vi som enkeltindividder faktisk kan være med til at gøre en stor forskel er naturligvis med vores varmeforbrug.
Man hører i denne forbindelse ofte om de såkaldte varmepumpers store fordele fremfor mere traditionelle varmekilder; og det ser faktisk ud til at der er noget om snakken. Varmepumpe r er nemlig et glimrende og miljøvenligt alternativ, der både kan supplere dit eksisterende varmesystem eller endda helt erstatte det. Desuden er en varmepumpe attraktiv for mange, idet man samtidigt kan spare mange penge på varmeregningen.
Hvad koster det at skifte til varmepumpe?
Tim Petersson fra varmepumpe-guide.dk, som er ekspert i varmepumper udtaler, at der rent faktisk ikke findes et helt entydigt svar på dette spørgsmål. Det kommer nemlig helt an på hvilken type varmepumpe, der er tale om.
- • Langt den mest almindelige type varmepumpe er den såkaldte luft-til-luft varmepumpe, der er perfekt til at opvarme et mindre værelse, såsom soveværelset. hvis man til gengæld skal opvarme hele ens bolig, så er det bedst at kombinere luft-til-luft varmepumpen med en anden varmekilde. Mange folk vælger desuden også denne type varmepumpe til deres sommerhus, idet det bestemt ikke behøver at ruinere én at anskaffe sig en sådan model. Du kan nemlig få fingrene i denne type varmepumpe for et sted mellem 10,000 – 20,000 kroner.
- • En anden almindelig type varmepumpe er den såkaldte luft-til-vand model. Denne type er imodsætning til luft-til-luft varmepumpen langt bedre som fuld erstatning af ens eksisterende varmekilde, såsom et oliefyr. Det bør dog på dette tidspunkt nævnes, at der her er tale om en noget større investering, idet man ofte vil have et udlæg på et sted mellem 80,000-120,000 kroner for at anskaffe sig denne varmepumpe (inklusiv monteringen). Til gengæld får du dog masser af miljøvenlig varme til både hus og brusebad, og samtidigt en stor besparelse på din årlige varmeregning. Så pengene vil derfor tjene sig ind igen indenfor en overskuelig fremtid.
Hvad skal jeg overveje når jeg vælger varmepumpe?
Når man shopper varmepumpe, så afhænger det b.la. af ens reelle behov. Uanset hvilken model man vælger, så bør man altid sammenligne prisomkostningerne overfor kvaliteten, miljøet og effektiviteten. Man skal selvfølgelig ikke sætte sig dyrere end man rent faktisk kan magte. Når dette så er sagt, så kan man gudskelov sagtens finde en varmepumpe i den billigere ende af skalaen, der mere end rigeligt kan opfylde ens behov.
Det er blot vigtigt, at man sætter sig grundigt ind i de forskellige mærker og modeller inden man beslutter sig. Der kan nemlig være stor forskel på kvaliteten hos især de billigere modeller. En billig model vil desuden være særdeles velegnet, hvis man ikke har planer om at bruge den uafbrudt, såsom f.eks. i et sommerhus.
Ok, varmepumpen er nu købt
Når du så endelig har købt din nye varmepumpe, så er det nu med at få den monteret. Men hvor? Det skal her nævnes, at monteringen af en varmepumpe absolut altid bør udføres af en professionel, idet det er en forholdsvis kompleks opgave. Desuden vil man jo også gerne være sikker på, at den monteres fuldstændig korrekt. Lige præcis hvor en varmepumpe skal anbringes afhænger i stor udsstrækning af hvilken type man har erhvervet sig. Hvis du f.eks. er ejer af en luft-til-luft model, så har du en inde- og udedel – dvs. to apparater.
Først og fremmest bør indedelen placeres centralt, så luften mere effektivt kan ledes rundt i alle husets rum. Som tommelfingerregel bør man heller ikke placere objekter foran varmepumpen, idet dette selvfølgelig vil forhindre luften i at cirkulere frit. Med hensyn til udedelen, så bør man placere den i umiddelbar nærhed af indedelen. Sørg desuden for at udedelen står et solrigt sted, så den dermed kan levere langt mere varme. Sidst men ikke mindst skal du være bevidst om mulig støj fra din varmepumpe. Så det er med ikke at placere udedelen for tæt på vinduer, terrasser eller din nabo.