Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Annonce:

Din guide til krigen mod forskellige skadedyr

Når der er fællesmøde på kollegiet, er rengøring nok ofte et emne, der bliver taget op. Mange kollegier oplever desværre angreb af skadedyr som møl, væggelus og biller, hvilket ofte sker på steder med mange mennesker. Det drejer sig ikke så meget om hygiejne, som det gælder volumen af mennesker, deres madvaner og deres ubudne gæster. Overvejer du at flytte ind på et kollegie, er det derfor en overvejelse, du skal have inden du flytter.

Din guide til krigen mod forskellige skadedyr

Væggelus

I gamle dage blev væggelus associeret med dårlig hygiejne og lav social status. I dag ved man dog godt, at væggelus ikke har noget at gøre med hygiejne eller social status, men derimod er en omrejsende (ubuden) gæst. I dag huserer der typisk væggelus på steder med mange mennesker som f.eks. kollegier, hoteller og herberg, og ‘vandrer’ rundt i f.eks. etageejendomme, der er dårlige isolerede, men også via menneskelig berøring og gennem tekstiler o.l.

Væggelus er små blodsugende og vingeløse tæger, der sætter sig fast på huden med deres sugesnabel, der kan suge blod fra offeret, og de er typisk ikke mere end 1 cm. store og papirstynde. Man kan kun komme af med dem med professionel hjælp til skadedyrsbekæmpelse, der har den rigtige ekspertise og remedier til jobbet.

Møl

Møl er et fast indslag i mange gamle lejligheder i etageejendomme af samme grund som væggelus - de flyver ind og ud mellem lejligheder, der er dårligt isolerede. Tøjmøl overføres mellem tekstiler og mennesker, og madmøl kommer ind i huset med madvarer, der er inficerede af skadedyret, og de søger typisk mørke steder, hvor de lægger op til 150 æg i løbet af deres levetid. Har du derfor fået møl, er det svært at komme af med dem igen, da de formerer sig meget hurtigt.

Det er også næsten umuligt at fjerne møl som en privatperson, da man ikke kan købe en langtidsholdbar gift i håndkøb, og da man som privatperson ikke har den rette ekspertise og knowhow. Det er derfor anbefalelsesværdigt at hyre en skadedyrsbekæmper til dette problem også, der sikrer at de ubudne gæster bliver væk for altid.

Mus og rotter

Mange mennesker frygter mus og rotter - og af god grund. Disse skadedyr er de sidste, man ønsker i sit hjem eller på kollegiet, da de også bringer sygdomme med sig. Rotter er især farlige, da de kan gnave sig igennem alt som el-installationer og andre rør, hvilket kan give store og varige skader på hus og bygning - og udgør en stor brandrisiko. Mus bider typisk i træværk og tekstiler og udøver derfor ofte mere skade end rotter, dog af mindre farlig karakter.

Man kan komme af med disse skadedyr med fælder, men forekomsten af begge kræver grundig rengøring bagefter, da deres ekskrementer kan være giftige for alle hjemmets beboere.