Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Annonce:

Algerens: Bekæmp alger og mos - inden skadet er sket

Hvad er alger?

Et godt sted at starte når det kommer til alger og de problemer de kan skabe for husejere, er ved at se på hvad alger egentlig er for en størrelse. Alger er en fælles betegnelse for en række organismer, der kan være meget forskellige, men alle har det tilfælles, at de særligt kræver tre ting for at overleve: ilt, sollys og vand (typisk i form af fugt).

Det at alger særligt kræver vand, er også en af hovedårsagerne til, at så mange danske husejere har problemer med dem. Det våde danske vejr, er simpelthen guf for algerne. Det er også her man potentielt kan sætte ind forebyggelsesmæssigt – særligt ved facader. At sikre gode tagren-der så facaderne ikke bliver for våde kan hjælpe, men det er svært at gardere sig helt. Er man først ramt, kan alger dog fjernes, for eksempel med en algerens.

Algerens: Bekæmp alger og mos - inden skadet er sket

Hvad er problemet?

Men hvad er så problemet med alger? Groft sagt kan man sige, at problemerne alger kan skabe findes i to kategorier: æstetiske og skadelige. De æstetiske problemer handler mest om, at alger bare ikke er pæne at se på. Uanset om de sætter sig på terrassens fliser, på facader eller på taget, kan de virkelig skade et ellers godt helhedsindtryk af boligen. De mere skadelige problemer afhænger mere af hvor algerne sidder.

Alger gør typisk ikke megen skade på for eksempel facader, men på taget kan de i værste fald forkorte tagets levetid. Dette skyldes blandt andet, at der med alger på taget også ofte findes mos. Mos og alger kan ofte holde på fugten, hvilket kan skade taget, særligt ved store tempera-tursvingninger, hvor vandet enten trækker sig sammen eller udvider sig. En ordentlig fjernelse af alger på taget, kan altså forlænge tagets levetid.

Fjernelse af alger

Når først alger er kommet, er de ikke lige sådan at slippe af med. Som vi skal se i næste afsnit, varierer dette meget i forhold til hvilken overflade der er tale om – tag, facade eller fliser – og hvilken metode der giver bedst mening bør tage udgangspunkt i disse forskelle.

Fælles er dog, at det kræver lidt mere end standard haveudstyr og skrubben. Alger sidder godt fast, så at sige, og selv hvis man lykkes med at fjerne de synlige, kan der gemme sig mikroskopiske alger som man ikke slipper af med.

Den gode løsning er typisk at fjerne alger ved en algerens. Ved en algerens bruges typisk en højtrykspuler der vinkler vandet så det ikke rammer lige på. Dette er vigtigt, da normale høj-tryksspulere kan skade overfladen der renses. En sådan renser kan købes til privat brug, eller du kan få professionel hjælp.

Forskellig fjernelse af alger

Som nævnt afhænger fjernelsen af alger meget af hvilken overflade de sidder på. For de fleste boligejere er det typisk fliser, for eksempel på terrassen eller indkørslen, eller på taget. På taget er det ikke altid lige til at lave en standard algerens. Her kan en såkaldt algebehandling være et bedre alternativ. Dette kræver dog professionelt udstyr.

På fliser er det en algerens som beskrevet tidligere typisk den bedste vej at gå. Alternativt kan fliserne også få en algebehandling ligesom taget. Dette er også velegnet til forebyggelse, da en algebehandling også fjerner mikroskopiske alger, og dermed kan tage dem i opløbet. Af selv samme grund kan en algerens og en algebehandling med fordel kombineres.

Alger på facader er typisk noget man mere ser på større boligbyggerier. Det er ikke den mest udbredte form for alger hos boligejere, men kan dog forekomme. Her kan man også benytte en typisk algerens, men det kræver specialudstyr der typisk også kræver noget ekspertise at bruge.