Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

05/05/2023 - 08:00

Håndter kontorets røvhul uden selv at blive et

Røvhuller kan ikke udryddes, men du kan godt lære at tackle dem, siger underviser i konflikthåndtering.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Ingen kan få stemningen til at stinke som et vaskeægte røvhul.

Men med den rette træning kan du undgå, at det påvirker dig.

Det mener Birger Norup. Gennem 20 år har han undervist i konflikthåndtering i virksomheder, og nu holder han blandt andet kurser hos efteruddannelsesinstituttet Montus Business Academy om at tackle besværlige mennesker på arbejdspladsen.

Her tager han især udgangspunkt i den amerikanske professor Robert I. Suttons bestsellere "The Asshole Survival Guide" og "The No Asshole Rule".

- Det er vigtigt at huske på, at vi alle kan være røvhuller fra tid til anden, siger Birger Norup.

- Men enkelte er certificerede røvhuller. Forskellen er, at de har gjort røvhulsadfærden til en metode, hvorpå de behandler andre mennesker.

Det kan være ved at intimidere eller nedgøre deres ansatte eller kolleger.

Som regel er opførslen rettet mod personer, der har mindre magt eller på anden måde befinder sig i en underordnet position.

Oplever du den form for opførsel, bør du lynhurtigt gøre en chef opmærksom på det.

- Jo tidligere det bliver taget op, jo lettere bliver det at gøre noget ved problemet, siger Birger Norup.

Er der ingen hjælp at hente, kan du forsøge at træne dig selv i at håndtere røvhullet. En øvelse går på, at du "går i neutral".

- Det betyder, at personen ikke kan påvirke dig, fordi du bliver i dig selv i stedet for at gå med på den andens energi og eskalere konflikten.

Ifølge Birger Norup kan du træne neutraliteten ved dagligt at træne din indre balance. Sid stille i cirka 8-10 minutter. Fokuser på din vejrtrækning, og træk vejret lidt dybere end normalt.

Forestil dig, at du trækker vejret igennem hjertet. Vælg en af disse tre følelser at fokusere på: omsorg, taknemmelighed eller kærlighed.

- Forskning viser, at de tre følelser er mest effektive, når det gælder om at få dit nervesystem i balance, fortæller Birger Norup.

- Dit nervesystem vil huske denne tilstand bedre og bedre, jo mere du træner det.

Næste gang, du står i en situation, hvor du bliver provokeret, kan du slå den tilstand til inde i dig selv og forblive neutral.

- Vi kan ikke udrydde røvhuller, men får de ikke gehør, finder de andre græsgange.

En anden strategi kan være at lave en liste over sætninger, du kan sige til røvhullet, når han eller hun siger noget uhensigtsmæssigt til dig.

Du kan for eksempel gøre brug af en lidt usædvanlig metode, hvor du opfinder et fjollet ordsprog, som ikke passer ind i sammenhængen.

Det kan være noget i stil med: "Nu skal du jo ikke skyde bjørnen, fordi jeg bor i et glashus".

- Det vil gøre vedkommende så forvirret, at personen højst sandsynligt forlader situationen. Men det kræver noget ekstra overskud af dig.

Er du i overskud og i god balance, kan du også forsøge at fortælle personen direkte, at vedkommende opfører sig dårligt.

Birger Norup har mødt ledere, der har lagt deres stil om, efter at de har fået direkte besked.

- Man kan ikke ændre noget, man ikke er bevidst om. Det er for eksempel ikke sikkert, du selv kan høre, at du altid har et surt tonefald.

Uanset hvilken tilgang du prøver af, er det afgørende, at du ikke går med på røvhullets opførsel, understreger Birger Norup.

For så risikerer du at blive ligesom ham eller hende.

- Ligesom glæde smitter, skal du være klar over, at det modsatte også smitter. Der findes en røvhulssmitteeffekt, siger han.

/ritzau fokus/

København, 09/12/2023 - 08:00

BLÅ BOG: Julie Agnete Vang

* Julie Agnete Vang er uddannet fra Statens Teaterskole i København i 2008.

* Hun har spillet over for verdensstjernen George Clooney i en reklamefilm for en norsk bank.

* I Danmark har Julie Agnete Vang været en del af diverse teaterstykker og musicals, blandt andet "Elsk mig i nat".

* Ud over teateret har Julie Agnete Vang også lavet flere film og tv-serier - blandt andet TV 2-komedien "Agent", Thomas Vinterbergs "Kollektivet" og DR-dramaerne "Borgen" og "Når støvet har lagt sig".

* Hun har også medvirket i den britiske krimisuccesserie "Kriminalkommissær Barnaby".

Kilder: teamplayers.dk og IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

Valdes jul-stjerne: Jeg er skabsklimaaktivist

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Skuespiller Julie Agnete Vang er aktuel i TV 2's "Valdes jul". I hendes øjne har en julekalender med fokus på naturen fuld berettigelse i denne tid.

Haven har lov til at falde sammen hjemme hos skuespilleren Julie Agnete Vang, når efteråret får træerne til at smide deres blade. Og bilen er skiftet ud med en ladcykel, for det er godt for både omgivelserne og kroppen.

- Det handler om at vende sit mindset, så man ikke hele tiden tænker på, hvad man mister, men også hvad man får, mener hun.

Ordene er meget velovervejede.

- Jeg er "skabsklimaaktivist", lyder det fra Julie Agnete Vang.

- Jeg siger det så flovt, fordi jeg synes, at det er enormt svært at tale højt om uden at virke udskammende omkring det, uddyber hun.

Det er et ønske for skuespilleren, at klimaet er noget, som man kan have en mere videnskabelig og rationel samtale om, men hvor ingen føler, at der bliver peget fingre.

Som en del af samtalen omkring at passe på naturen forsøger Julie Agnete Vang også at vise sine børn, at julen ikke kun handler om gaver, og hvad man får.

- Jeg prøver at lære dem, at julen ikke er en materialistisk ting, fortæller Julie Agnete Vang, der er gift med skuespiller Thomas Voss, som hun har en datter og to bonussønner med.

- Det er lidt svært - og det er noget, som vi er i dialog om, siger hun og griner.

Julie Agnete Vang kan netop nu ses i TV 2's julekalender, "Valdes jul". Ud over nisser, pebernødder og pynt handler den også om naturen, og hvordan vi bliver bedre til at passe på den.

- En julekalender om lige præcis natur har rigtig meget berettigelse lige nu. Ungerne skal forstå, hvor vigtig den er, mener Julie Agnete Vang.

I julekalenderen spiller hun mor til Valde.

Arbejdet med julekalenderen har været med en følelse af holdsport. Det handlede for skuespilleren ikke om hendes eget ego, men om at få børneskuespillerne til at skinne, fortæller hun.

Julie Agnete Vang, der netop har været med i Nikolaj Lie Kaas' TV 2-serie "Agent" og ungdomsfilmen "Jomfruer fra rummet", håber, at hendes egne børn ikke bliver alt for irriteret over, at hun hver dag december igennem kan ses i "Valdes jul".

- I bedste fald tror jeg, at de synes, det er hyggeligt - i værste fald fylder det for meget, siger Julie Agnete Vang.

- Men de har set lidt, og de var ret uimponeret, tilføjer hun så.

Julie Agnete Vang kan ses sammen med Tammi Øst, Morten Brovn, Ulver Skuli Abildgaard og Martin Henriksen i "Valdes jul".

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forstå kurs og konvertering

* Konvertering af et boliglån kaldes også omlægning. Det betyder, at et eksisterende realkreditlån omlægges til en ny lånetype som fast eller variabel, eller at lånet får en ny rente eller løbetid.

* Realkreditlån har en kurs, der kan svinge over tid. Kursen har afgørende betydning. Når du optager et lån, er det bedst for dig, at kursen er så tæt på 100 som muligt. Hvis den for eksempel er 95, mister du 5 kroner for hver 100 kroner, du låner.

* Omvendt skal kursen være så lav som muligt, når du skal indfri et realkreditlån. Hvis kursen for eksempel er 65, skal du kun betale 65 procent af restgælden for at indfri den.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forskel på bankoverførsel og kort

* Hvis du bliver snydt - for eksempel i forbindelse med bestilling af overnatning - står du stærkere, hvis du har betalt med betalingskort fremfor at have foretaget en bankoverførsel.

* Har du foretaget en bankoverførsel, har banken som udgangspunkt sværere ved at hjælpe dig. Har du derimod brugt betalingskort, er der større sandsynlighed for, at banken kan tilbageføre pengene.

* Det er lettere for svindlere at snyde sig til penge ved at bede om en bankoverførsel.

* I Tyskland er bankoverførsler dog mere brugt end herhjemme, og du kan sagtens stå over for en reel sælger, der beder dig om at lave en bankoverførsel. Men kan det lade sig gøre at betale med betalingskort, er det altid at foretrække. 

Kilde: Lars Arent, direktør i Forbruger Europa.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv