Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

04/12/2024 - 10:00

Undgå ubudne gæster i juletræet med skadedyrsbekæmperens fif

Dit juletræ kan gemme på alt fra biller til bladlus, når det kommer ind ude fra skoven. Men med et par simple råd kan du minimere insekterne i julestuen.

Morten Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Lukas Nørgaard Bødiker, Ritzau Fokus

Juletræet med sin pynt er en obligatorisk hyggespreder i mange danske hjem.

Men faktisk kan de knejsende graner være fyldt med kryb og kravl fra naturen, hvor de er groet.

Derfor får du her et par bud på, hvordan du kan slippe for skovens ubudne julegæster.

Hvis der pludselig kravler edderkopper, bladlus eller ørentvister på gulvet mellem alle julegaverne, så skyldes det blot, at insekterne tror, at det allerede er blevet forår.

Det forklarer Claus Schultz, der er teknisk chef i Rentokil Skadedyrsbekæmpelse og formand for brancheforeningen for skadedyrsfirmaer.

- De har siddet ude i naturen og været mere eller mindre i hi. Men så mærker de varmen fra julestuen og begynder at drøne omkring, siger han.

Der er dog ingen grund til panik.

- Vi har altid nogle, der henvender sig og tror, at nu æder de hus og julegaver. Det gør de altså ikke, siger Claus Schultz og griner.

Til gengæld lyder anbefalingen at banke juletræet hårdt mod jorden udenfor, så ryster man mange af dyrene af.

- Derefter kan du sætte det udenfor et par dage, inden du tager det ind i stuen. Spul eventuelt juletræet med en vandslange inden, siger den tekniske chef.

Skulle uheldet alligevel være ude, og der er julebal med insekter på gulvet, kan man svinge støvsugeren og huske at smide posen ud efter, så de ikke kravler op igen.

Man kan eventuelt også holde træet i en udestue, hvor det er knap så varmt, hvis det er muligt, lyder anbefalingen fra direktør i brancheforeningen Danske Juletræer, Claus Jerram Christensen.

Han forklarer, at der tidligere har været større forskel på økologiske og konventionelle træer.

Grundreglen er dog stadigvæk, at konventionelle juletræsproducenter bekæmper skadedyr og ukrudt med sprøjtemidler, mens økologiske juletræsproducenter som regel ikke gør.

- Og så vil jeg anbefale, at man holder træet frisk, siger han.

- Hvis du selv har fældet det, er det selvfølgelig nyskovet. Men har du købt det, er det en god idé at save en lille del af stammen og sætte træet i vand, indtil det skal ind.

Man kan med fordel bruge en juletræsfod med vand i, da et friskt træ ikke brænder, hvis der skal levende lys på, og uheldet er ude, lyder direktørens opfordring.

Når så juletræet har pyntet og er blevet danset omkring, har Claus Jerram Christensen et sidste råd.

Har man en have, kan man skære grenene af bruge dem som kompost. Selve træet kan eventuelt bruges som brænde.

- Ellers kan du aflevere det på din kommunale genbrugsplads, hvor det efterfølgende bliver til grøn varme, siger direktøren.

Ifølge Danske Juletræer havner over halvdelen af træerne som biobrændsel, mens godt en fjerdedel ender som kompost.

/ritzau fokus/

København, 25/03/2025 - 13:58

Kongehuset afslører gallaportrætter af prins Joachim og prinsesse Marie

Der er i forbindelse med nytårstaflet på Amalienborg taget nye billeder af prins Joachim og prinsesse Marie.

Kongehuset har tirsdag offentliggjort nye gallaportrætter af prins Joachim og prinsesse Marie.

Det fremgår af kongehusets hjemmeside.

Billederne er taget forud for nytårstaflet 1. januar 2025 på Amalienborg.

Det er en tradition, at der engang imellem tages nye portrætter af medlemmer af den kongelige familie.

Kongehuset skriver på hjemmesiden, at de nye portrætter skal anvendes af kongehuset og de organisationer og institutioner, som prins Joachim og prinsesse Marie er protektorer for.

Billederne bliver også brugt som prinsen og prinsessens officielle gaver.

Det er seks år side, at prinsen og prinsessen sidst fik tage officielle gallaportrætter.

Dengang var det i forbindelse med prins Joachims 50-års fødselsdag.

Prinsesse Marie og prins Joachim flyttede til den franske hovedstad, Paris, for fire år siden. Det gjorde de sammen med deres to børn 15-årige grev Henrik og 13-årige komtesse Athena.

I august 2023 flyttede de til den amerikanske hovedstad, Washington D.C.

Det ryk lavede de, fordi prins Joachim fik et job som forsvarsindustriattaché ved den danske ambassade i USA.

Prinsesse Marie er født i Paris, hvor hun også er opvokset. Hun har læst en Bachelor of Arts i USA.

En af hendes nuværende mærkesager er madspild. Sidste år besøgte hun nonprofitorganisationen Mad med Hjerter, der tilbereder gratis måltider til familier ramt af kritisk sygdom eller dødsfald.

Hun er også protektor i Autismeforeningen.

Prins Joachim har udover de to børn med prinsesse Marie også de to voksne sønner grev Nikolai og grev Felix. De er begge børn af grevinde Alexandra og prins Joachim.

/ritzau/

Læs Mere >>

Paris, 25/03/2025 - 13:48

Dépardieu indrømmer at have taget fat i hofterne på kvinde

Julien De Rosa/Ritzau Scanpix

Den franske skuespiller Gérard Dépardieu nægter sig skyldig i alle anklager om seksuelle overgreb.

Den franske filmstjerne Gérard Dépardieu indrømmede tirsdag i retten i Frankrigs hovedstad, Paris, at han havde rørt en kvindes hofter under optagelserne til en film.

Men han nægtede, at der var tale om et seksuelt overgreb.

- Jeg tog fat i hendes hofter, sagde Dépardieu og indrømmede for første gang fysisk kontakt med en af de kvinder, som har beskyldt ham for seksuelle overgreb.

Han sagde, at han ikke havde fortalt politiet om det, da han blev afhørt.

Der var dog ikke tale om et overgreb, fortalte Dépardieu i retten:

- Jeg tog fat i hendes hofte for ikke at glide, fordi jeg var så oprørt over hende, over varmen. Det var fredag mod slutningen af optagelserne. Jeg var meget træt.

Han fortalte, at han havde været vred på kvinden på grund af hendes arbejde.

- Jeg kan ikke se, hvorfor jeg skulle befamle en kvinde, sagde han.

76-årige Gérard Dépardieu er en af fransk films store skikkelser og har optrådt i over 200 film og serier.

De senere år har han været udsat for et stigende antal anklager om seksuelle overgreb, men han har konsekvent nægtet sig skyldig.

Dette er den første af sagerne, som kommer for en domstol.

Dépardieu er anklaget for overgreb på to kvinder under optagelserne til filmen "Les volets verts" (på dansk "De Grønne Skodder"), som udkom i 2022. Overgrebene skal være sket i 2021.

Gérard Dépardieu er blandt andet anklaget for at holde en af kvinderne fast med sine ben. Men ifølge Dépardieu ville det have været fysisk umuligt, da han var så overvægtig på det tidspunkt.

Skuespilleren er desuden blevet beskyldt for at komme med grove kommentarer i forbindelse med optagelserne. Ifølge Dépardieu var de ikke rettet mod kvinden personligt, men mod hendes arbejde, som han ikke var tilfreds med.

Retssagen, som oprindeligt var sat til at begynde i oktober, er tidligere blevet udsat på grund af skuespillerens dårlige helbred.

Hvis Dépardieu kendes skyldig, risikerer han op til fem års fængsel og en bøde på 75.000 euro.

/ritzau/Reuters

Læs Mere >>

, 25/03/2025 - 08:00

FAKTA: Forskel på forskuds- og årsopgørelse

* Forskudsopgørelsen er et budget for din forventede indkomst og skat. Den kommer i november og viser indkomst og skat for næste år.

* Årsopgørelsen er en opgørelse over din skat. Den kommer i marts og viser, hvad du endte med at have af indkomst i det forgangne år, og hvad du betalte i skat.

Kilde: skat.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 25/03/2025 - 08:00

Gør som privatøkonomen: Sådan gennemgår hun sin årsopgørelse

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Privatøkonom forklarer, hvordan hun gennemgår sin årsopgørelse og tjekker den for fejl for at undgå missede fradrag og dobbeltbeskatning.

Skattestyrelsen har åbnet for adgangen til årsopgørelsen for 2024. Du kan altså allerede nu logge ind med MitID og tjekke, om det hele stemmer.

Det er vigtigt, at oplysningerne i din årsopgørelse er korrekte, så du hverken betaler for lidt eller for meget i skat. Selv mindre fejl kan koste mange penge.

Hvis du synes, det kan være lidt svært at overskue andet end, om du skal have penge tilbage i skat eller ej, fortæller privatøkonom i PFA Camilla Schjølin Poulsen her, hvordan hun selv griber årsopgørelsen an.

- Som det første åbner jeg min forskudsopgørelse for 2024, så jeg er nogenlunde forberedt på, hvad der møder mig, når jeg åbner årsopgørelsen, siger hun.

Forskudsopgørelsen og årsopgørelsen hænger sammen. Forskudsopgørelsen kommer i november og er et budget for din forventede indkomst og skat for næste år, mens årsopgørelsen i marts er et regnskab over din skat i det forgangne år.

- Jeg skimmer hurtigt forskudsopgørelsen og kan se, at jeg ikke har fået forskudsregistreret servicefradrag. Og da jeg har haft udgifter til rengøring, vinduespudsning og havearbejde sidste år, ved jeg allerede nu, at selv om jeg møder røde tal i årsopgørelsen, så er der gode muligheder for at gøre noget ved det, siger Camilla Schjølin Poulsen.

Selve resultat er naturligvis det første, hendes øjne falder på i årsopgørelsen. Altså om tallet er grønt eller rødt.

- Men selv om jeg skulle stå til en mindre restskat, tager jeg det roligt, fordi Skattestyrelsen endnu ikke har alle oplysninger om mine fradrag, så måske kan jeg helt undgå den, siger hun og fortsætter:

- Netop i år er jeg dog forberedt på, at jeg måske hører til de boligejere, der ender med at skylde penge på grund af problemer med at udregne skatterabatten i forbindelse med overgangen til de nye boligskatter.

De offentlige ejendomsvurderinger for de seneste år er forsinkede, og boligskatten vil blive genberegnet, efterhånden som vurderinger bliver klar.

- Som det næste læser jeg, hvad der står i "Vær opmærksom på" lige under det grønne eller røde tal. Her er der vigtige oplysninger, såsom at jeg har fået ægtefællerabat på beskatning af fri telefon. Der kan også stå advarsler, hvis jeg eksempelvis uforvarende har fået sat for meget ind på ratepension, siger Camilla Schjølin Poulsen.

Hvis du har indbetalt for meget, risikerer du at blive dobbeltbeskattet. Du får nemlig ikke fradrag for det beløb, der er indbetalt for meget, men du skal stadig betale skat, når pengene bliver udbetalt.

- Herefter gennemgår jeg hurtigt alle tallene. Lønindkomst og renteudgifter bør være korrekte, da Skattestyrelsen automatisk modtager disse oplysninger. Resten er overskueligt, da 2024 hverken bød på jobskift, boligkøb eller køb og salg af værdipapirer, siger hun.

Og så er tiden kommet til servicefradrag.

- Servicefradraget steg markant i 2024 til helt op til 11.900 kroner per voksen. Det betyder, at vi hjemme hos os nu kan få fuldt fradrag for samtlige udgifter til rengøring, vinduespudsning, fliserens og plænepleje, siger hun.

Som det sidste kigger Camilla Schjølin Poulsen i fanen boligskattelån for at sikre sig, at hun som boligejer ikke har indfrosset boligskat, da hun gerne vil undgå skjult gæld, der hober sig op.

- Jeg tjekker også, om min samlede skatterabat ser korrekt ud. Det punkt har drillet skattemyndighederne og står til at udløse en restskat til mange danskere, siger hun.

Vurderingsstyrelsen sendte sidste år brev til flere boligejere om, at de kan vælge at få et lån til staten til at dække eventuel restskat som følge af forkert skatterabat.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek