Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/11/2023 - 12:00

Eksperterne afslører deres tricks til at opgradere flysædet

Du behøver ikke nødvendigvis at punge ud med den helt store mønt, hvis du gerne vil flyve lidt mere komfortabelt, lyder det fra flyekspert.

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Der kan være tætpakket på økonomiklassen, når danskere skal sydpå til de varmere himmelstrøg.

Men måske behøver de dyrere og mere komfortable rækker ikke at være helt uden for rækkevidde. Der kan nemlig være gode tilbud at hente, hvis du ved, hvor du skal kigge.

Det fortæller flyrejseekspert Flemming Lundberg Poulsen, der er chefredaktør for branchesitet FinalCall.travel.

- Rejser du eksempelvis på økonomiklasse, kan det i mange tilfælde på de lange flyruter være en god idé at undersøge, hvad eksempelvis premium economy koster.

- Det er nemlig ikke sikkert, at det er voldsomt meget dyrere, særligt hvis du flyver uden for sæsonen, påpeger han.

Her vil du typisk blive forkælet med mere benplads og overordnet komfort.

Og så er både flymad og ekstra bagage ofte inkluderet i prisen, hvis du køber en billet på de højere klasser.

- Rigtig mange glemmer at undersøge priserne på premium economy. Det er ikke nødvendigvis billigere, men merprisen kan være begrænset, siger Flemming Lundberg Poulsen.

Flyklassen er ofte for forretningsrejsende, og over sommeren, vinterferien og julen er aktiviteten på rejser i arbejdsregi dalende, lyder det fra flyrejseeksperten.

- Det er særligt på disse tidspunkter, at chancen for at finde et godt tilbud er størst.

Der er også penge at spare, når du flyver, ved at bruge flyselskabernes egne bonus- og loyalitetsprogrammer og især flyselskabernes egne kreditkort, lyder det fra Per Christiansen, der er rejseekspert hos Momondo.

- Du kan bruge point og miles, som du optjener på dine flyrejser, samt, når du betaler med kreditkortet, til at booke sæder på business class.

- Det er smart at bruge dine bonuspoint, fordi business class-billetter kan koste tre eller fire gange så meget som economy-billetter, men de koster ikke tre eller fire gange så mange point, forklarer han.

Ifølge rejseeksperten betyder det altså, at en opgradering ofte er den mest omkostningseffektive måde at få mest muligt ud af dit loyalitetsprogram.

Rigtig mange flyselskaber har også en auktion, hvor man som rejsende har mulighed for at lægge et bud ind på en opgradering af sin billetklasse.

- I dagene eller ugerne op til din rejsedato får du måske en e-mail fra flyselskabet med en invitation til at lægge et bud på en opgradering af dit sæde, fortæller Per Christiansen.

- Nogle flyselskaber tillader kun, at du lægger et bud på klassen over den, du har på din billet, mens andre tillader, at du lægger bud på en hvilken som helst klasse fra business til første.

Dog kræver flere auktioner et minimumsbud. Så for at give dig selv en god chance bør du byde mindst 25 procent over det, lyder det fra rejseeksperten.

- Hvis det er uden for dit budget, er det alligevel en god idé at byde det beløb, du er villig til at betale. Nogle auktioner har forbavsende få bydende og derfor lave tærskler, siger Per Christiansen.

/ritzau fokus/

København, 28/03/2025 - 12:21

Kong Frederik understreger sin kærlighed til Grønland

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

USA's præsident, Donald Trump, har flere gange den seneste tid ytret sit ønske om at overtage Grønland.

Kong Frederik har fredag udtalt sig om Grønland, som den seneste tid har været omdrejningspunkt for en heftig debat.

Udtalelsen kommer, efter at USA's præsident, Donald Trump, gentagne gange har sagt, at USA vil overtage Grønland.

- Der skal ikke herske tvivl om min kærlighed til Grønland, og min forbundethed til det grønlandske folk er intakt, siger kong Frederik til TV 2.

Det er kongens første ord om Grønland, siden Trump har gentaget sin interesse for Grønland.

Trump sagde natten til torsdag dansk tid, at USA vil gå så langt, som landet finder det nødvendigt, for at få Grønland.

Trump uddybede ikke, hvad han konkret mente med det. Men han har sagt, at USA på en eller anden måde nok skal få Grønland, der er en del af rigsfællesskabet.

Det er det, som TV 2 gerne vil høre kongen til. Kong Frederik svarer ikke direkte på spørgsmålet, men understreger altså, at han holder meget af Grønland.

Kongen konstaterer desuden, at "vi lever i en forandret virkelighed". Ordene fra kongen falder, kort før at USA's vicepræsident, J.D. Vance, og hustruen, Usha Vance, lander i Grønland. Det sker ifølge TV 2 omkring klokken 16.30 dansk tid.

Parret skal besøge de amerikanske soldater på Pituffik Space Base, der tidligere blev kaldt Thulebasen, som er USA's eneste militærbase i Grønland.

Men både Trump og Vance har benyttet dagene op til besøget til at understrege USA's interesse for at overtage Grønland.

Ifølge Trump er Grønland en nødvendighed for USA's nationale sikkerhed samt i øvrigt verdens sikkerhed.

Vance har kritiseret Danmark for ikke at gøre det godt nok, når det kommer til sikkerheden i og omkring Grønland.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) sagde torsdag til TV 2, at Trumps seneste udtalelser var en "skjult trussel" mod Danmark, og at det var uacceptabelt.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 28/03/2025 - 12:03

Janni Ree er sigtet for at videregive sin eksmands testamente

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Janni Ree nægter, at hun har overtrådt loven ved at videregive sin eksmand Karsten Rees testamente.

Tv-personligheden Janni Ree er blevet sigtet for uberettiget at have videregivet sin eksmand Karsten Rees testamente.

Det oplyser Aprime Management i en pressemeddelelse.

Janni Ree afviser ifølge pressemeddelelsen, at hun har videresendt sin eksmands testamente til nogen, bortset fra at hun har sendt to sider, der omhandlede hende selv, til en person, hun på det tidspunkt anså som en fortrolig.

Erbil Kaya, der er advokat for Janni Ree, udtaler også, at hun nægter sig skyldig.

- Min klient, Janni Ree, nægter sig skyldig og afviser ethvert ulovligt forhold i sagen om videregivelse af et udkast til et testamente, idet min klient udelukkende har sendt et billede af testamentet til en god veninde i tillid og fortrolighed, uden at det har været hensigten, at indholdet skulle komme ud til en bredere offentlighed, udtaler Kaya i pressemeddelelsen.

Der bliver arbejdet på at finde en dato, hvor Jannie Ree kan blive afhørt af politiet, lyder det i pressemeddelelsen.

Janni og Karsten Ree gik hver til sit i august efter ni år som ægtefolk.

Siden skilsmissen har de tidligere ægtefolk allerede mødt hinanden i retten en gang.

Det var tidligere på måneden, da Karsten Ree forsøgte at få nedlagt fogedforbud imod Janni Rees bog "Evig Diva".

Retsmødet blev holdt bag lukkede døre, men det kom frem, at Karsten Rees modstand mod bogen skyldtes, at han mener, at den er i strid med en fortrolighedserklæring, som Janni Ree har underskrevet.

En uge efter retsmødet afgjorde retten, at Janni Rees bog skulle fjernes fra hylderne.

Hun valgte at kære den afgørelse til landsretten.

Den paragraf, Janni Ree er sigtet for, er ifølge pressemeddelelsen straffelovens 264d.

Den drejer sig om uberettiget videregivelse af meddelelser eller billeder vedrørende en andens private forhold.

Overtrædelse af paragraffen kan straffes med bøde eller fængsel indtil seks måneder.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 28/03/2025 - 14:30

FAKTA: Sådan søger du om ETA

* Den hurtigste måde at søge ETA til Storbritannien er at bruge appen "UK ETA", som kan hentes i Apple og Android app store.

* Du får brug for dit pas, adgang til din e-mail og et betalingskort, Apple Pay eller Google Pay.

* Afgørelsen vil typisk komme inden for tre arbejdsdage. Hvis din ansøgning bliver godkendt, gælder din ETA til flere rejser i to år, eller indtil dit pas udløber.

* Gebyret er 10 britiske pund - omkring 90 kroner - per person. Men prisen stiger 9. april til 16 pund, som svarer til 145 kroner.

* Der findes flere hjemmesider på nettet, hvor du kan søge om ETA. Men disse hjemmesider er ikke officielle, medmindre adressen er gov.uk. De uofficielle hjemmesider kan være dyrere.

Kilde: gov.uk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 28/03/2025 - 14:30

Nye indrejseregler i Storbritannien: Nu skal du forhåndsgodkendes

Alberto Pezzali/Ritzau Scanpix

Danskere har hidtil kunnet rejse til Storbritannien uden visum, men fremover skal du forhåndsgodkendes for at kunne komme ind i landet.

Fra Londons pulserende gader til Skotlands storslåede landskaber er Storbritannien en af danskernes foretrukne rejsedestinationer.

Hvis du drømmer om en tur til Storbritannien, skal du fremover være opmærksom på de nye indrejseregler, der også rammer danske statsborgere.

Fra 2. april gælder der nye krav, som gør, at danskere, der tidligere kunne rejse til Storbritannien og Nordirland uden visum, nu skal have forhåndsgodkendt en elektronisk indrejseformular kaldet ETA.

Det fortæller Tine Madsen, som er konsul med ansvar for den konsulære afdeling på den danske ambassade i London.

- Danske statsborgere skal fremover have enten et gyldigt visum eller en forhåndsgodkendt ETA for at kunne rejse til Storbritannien og Nordirland. Det gælder for alle rejsende - også børn, siger hun.

ETA, som står for Electronic Travel Authorisation, er en forhåndsgodkendelse, der ikke er en garanti for indrejse, da du fortsat skal igennem den britiske grænsekontrol.

De britiske myndigheder oplyser, at personer, der ansøger om en ETA, skal opgive deres biografiske og biometriske oplysninger fra passet samt kontaktoplysninger. Derudover skal de besvare et par spørgsmål om blandt andet kriminalitet.

Det vil øge myndighedernes viden om dem, der rejser til Storbritannien, og give bedre mulighed for at forhindre, at personer, der udgør en trussel, rejser ind i landet.

Storbritanniens oversøiske territorier, såsom Gibraltar, er ikke omfattet af kravet om ETA ved indrejse.

- Ifølge vores oplysninger er en ETA gyldig til flere indrejser i to år, medmindre det tilknyttede pas udløber før. Får man et nyt pas, skal man også søge om en ny ETA, siger Tine Madsen.

En ETA koster 10 britiske pund - omkring 90 kroner. Men fra 9. april stiger prisen til 16 pund, der svarer til 145 kroner.

- Det anbefales at søge minimum tre arbejdsdage før afrejse. Den gælder i to år, så man kan roligt søge i god tid, siger hun.

Du kan søge en ETA gennem appen "UK ETA", der kan hentes i Apple eller Google app store. Du kan også udfylde en formular på hjemmesiden gov.uk.

Der findes flere alternative hjemmesider, hvis du søger på Google, men de er ikke officielle.

- De britiske myndigheder anbefaler, at man bruger deres app, da det er nemmest. Der er firmaer, som tilbyder hjælp til ETA-ansøgning, og de tager en højere pris, siger Tine Madsen og uddyber:

- Men myndighederne har oplyst, at sagsbehandlingen ikke går hurtigere af, at du bruger et privat firma.

Hvis du skal mellemlande i Storbritannien, kan du også have brug for en ETA.

- Det afhænger af, hvilken type mellemlanding der er tale om. Hvis du skal igennem den britiske grænsekontrol for at kunne skifte fly, kræver det, at du er forhåndsgodkendt. Er du i tvivl, skal du spørge flyselskabet, siger Tine Madsen.

Hvis du ikke har nået at søge og få en ETA, før du står i lufthavnen i Danmark, kan du godt sende ansøgningen afsted med det samme og håbe, at du får svar, før du kommer frem.

- Du kan nemlig godt rejse til Storbritannien, hvis du har søgt en ETA og venter på en afgørelse. Men det vil i sidste ende være den britiske grænsekontrol, der afgør, om du kan rejse ind i landet, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek