Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/09/2023 - 08:00

Slip kontrollen og lad børnene indtage køkkenet

Styrk dine børns selvstændighed og madglæde ved at give dem fuld magt over potter og pander.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Du ved, at madlavning er både sjovt og lærerigt for dine børn. Men det kan være svært at få dem med i køkkenet, når hverdagen ræser afsted.

Sørg derfor for at vælge en dag, hvor du har overskud, lyder rådet fra Charlotte Seeger, der er specialist i børns spisevaner og forfatter til bogen "Magiske Måltider".

- Måske i en weekend eller i en ferie, hvor du kan mærke, at der er tid til at bruge god tid i køkkenet. Du skal have lyst til det, siger hun.

Med de helt små tumlinger anbefaler Charlotte Seeger, at menuen står på noget, som du synes, er nemt, og som børnene synes, er lækkert. Det kan være pandekager eller muffins.

- Sæt noget børnemusik på, og stil nogle snacks frem, så de synes, at det er rart at være i køkkenet. Og de må gerne stå og hapse af maden undervejs, siger hun.

Dog er det godt at holde dine forventninger til projektet nede.

- Lad barnet blive i ti sekunder, hvis hun synes, det er sjovt. Det vigtigste er, at det bliver en god oplevelse, siger Charlotte Seeger.

Lidt større børn kan sagtens få mere ansvar, så længe du gør opgaven overskuelig. Det kan for eksempel være at lave salaten til aftensmaden.

- Sæt skål og ingredienser frem, og giv nogle konkrete retningslinjer. Ellers bliver det for overvældende, siger hun.

Så snart barnet rammer skolealderen, er det dog tid for de voksne at træde et stort skridt tilbage.

Det siger Karen Wistoft, som er professor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse på Aarhus Universitet, hvor hun blandt andet forsker i læring og madkundskab.

- Forældre skal træne sig selv i at give slip og lade børnene overtage køkkenet, siger hun.

Når børnene oplever, at køkkenet er deres, tager de mentalt ejerskab over maden, og det styrker dem på flere forskellige måder, lyder det fra Karen Wistoft.

- Det går igen og igen, at det øjeblik, børnene tager ejerskab, får de en helt anden oplevelse af at lave mad og spise det. Jeg har mange gange set børn, der aldrig spiser fisk, lave sushi og guffe det i sig.

Gennem hendes forskning har hun set, at madlavning ikke bare gør børn klogere på råvarer og smage, men også styrker deres selvstændighed.

- Det er sjældent, at vi ser, at børn føler sig kiksede, hvis maden kikser. De kan lave noget kluns og stadig synes, at det er alletiders oplevelse. Så madlavning skaber et rum, hvor det er okay at fejle, siger Karen Wistoft.

Som forælder er din opgave derfor blot at spørge børnene, hvilken ret de har lyst til at lave. Hjælp så med at købe ind til det. Og så skal du ellers bare fordufte.

- Al kontrol er forbudt. Vis tillid til dem, siger Karen Wistoft.

Frygten for, at de kommer til skade i køkkenet, er mere et psykologisk spørgsmål for forældrene, mener hun.

- Hvis det skulle ske, kunne det lige så godt ske, mens far står lige ved siden af og kigger på det.

Vil du gerne lave mad sammen med barnet, skal rollerne være helt klare.

- Tænk, at barnet er kaptajnen på skibet, mens resten af familien er matroser eller passagerer. Overlad roret til barnet, siger Karen Wistoft.

/ritzau fokus/

København, 15/10/2024 - 12:29

Aldrig før sete optagelser indgår i ny dokumentar om The Beatles

En ny dokumentar af Martin Scorsese skildrer The Beatles' første gang i Amerika i 1964.

Den amerikanske instruktør Martin Scorsese står bag en ny dokumentar om The Beatles og deres første besøg i USA. Det skriver streamingtjenesten Disney+ i et opslag på X.

- Forbered dig på at opleve det elektrificerende øjeblik, hvor The Beatles for første gang landede i Amerika, lyder det.

Dokumentaren hedder "Beatles '64" og indeholder aldrig tidligere sete optagelser af bandet og deres fanskare, skriver det amerikanske medie NME.

Ifølge mediet giver filmen et sjældent glimt af dengang The Beatles blev "det mest indflydelsesrige og elskede band nogensinde".

I dokumentaren indgår nye interviews med blandt andre bandmedlemmerne Paul McCartney og Ringo Starr.

Også interviews med nogle af bandets største fans er med i filmen.

Dokumentaren følger de fire bandmedlemmer, John Lennon, George Harrison, Paul McCartney og Ringo Starr, i USA i 1964, hvor de debuterede med koncerter i Washington Coliseum og på "The Ed Sullivan Show" med mere end 73 millioner seere.

Showet blev ifølge mediet NME den mest sete tv-begivenhed i sin tid.

"The Ed Sullivan Show" var et amerikansk tv-program, der kørte på kanalen CBS frem til 1971.

Optagelser fra bandets debut filmet af de to dokumentarister Albert og David Maysles kommer til at indgå i restaureret kvalitet.

Her kommer der også til at være mere intime optagelser med de fire, hvor venskabet mellem dem bliver fanget i en tid, hvor de oplever "utænkelig berømmelse", skriver mediet.

I forbindelse med filmens udgivelse bliver syv Beatles-album udgivet på ny på vinylplader omkring premieredatoen.

Dokumentaren er instrueret af David Tedeschi og har premiere på Disney+ den 29. november 2024.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/10/2024 - 11:38

Aldrig før sete optagelser indgår i ny dokumentar om The Beatles

En ny dokumentar instrueret af Martin Scorsese skildrer The Beatles' første gang i Amerika i 1964.

Den amerikanske instruktør Martin Scorsese står bag en ny dokumentar om The Beatles og deres første besøg i USA. Det skriver streamingtjenesten Disney+ i et opslag på X.

- Forbered dig på at opleve det elektrificerende øjeblik, hvor The Beatles for første gang landede i Amerika, lyder det.

Dokumentaren hedder "Beatles '64" og indeholder aldrig tidligere sete optagelser af bandet og deres fanskare, skriver det amerikanske medie Variety.

I dokumentaren indgår nye interviews med blandt andre bandmedlemmerne Paul McCartney og Ringo Starr.

Dokumentaren har premiere på Disney+ den 29. november 2024, fremgår det.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 15/10/2024 - 10:00

FAKTA: Drik dine mosede æbler

* Du kan nemt og hurtigt lave en lækker varm efterårsdrik eller æblesuppe.

* Lav drikken eller suppen ved at skrælle en bunke æbler og fjerne kernehusene.

* Kog nu æblerne, og blend dem herefter, så du får en flydende masse. Tilsæt eventuelt krydderier undervejs, såsom kanel og nelliker.

* Drik den varme æbledrik direkte fra en kop, eller spis den som en suppe fra en skål.

Kilde: Bettina Buhl, der er museumsinspektør på Det Grønne Museum og kogebogsforfatter.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 15/10/2024 - 10:00

Dine smadrede æbler er en sand delikatesse

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kogebogsforfattere giver dig efterårsfrisk inspiration til, hvordan du kan bruge æblemosen, du smider i fryseren fra årets frugthøst.

Få mest muligt ud af efterårets æblehøst ved at lave mos, der beriger madlavningen sæsonen ud.

Det er nemlig stort set kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan bruge den bløde spise til i køkkenet, lyder det fra Bettina Buhl.

Hun er museumsinspektør med ansvar for mad og måltidets historie på Det Grønne Museum, der ligger på Djursland, og så har hun skrevet bogen "Æbler - Klassiske opskrifter og fortællinger fra den danske madhistorie".

- Jeg kan finde på at putte æblemos i en pandekagedej. Nogle gange bager jeg også brød, hvor jeg blander æblemos med i dejen. Der er så mange ting, du kan gøre med det, fortæller hun.

Samme melding kommer fra madskribent og kogebogsforfatter Marie Melchior, som står bag opskriftsbogen "Vild med æbler".

- Blander du lidt peberrod i, kan du også bruge mosen i det salte køkken. Det smager for eksempel enormt godt til retter med vildt eller som tilbehør til frikadeller, medister og sprængt oksekød, siger hun.

Har du rigtig mange æbler i haven, kan du med fordel dele din portion æblemos op, så du laver en sød version og en uden sukker. Frys herefter begge dele ned i passende portioner.

På den måde har du mos på lager til både desserter og til andre retter.

Den søde version af mosen kan du give et ekstra pift ved at tilsætte lidt citronskal og vanilje. Den kan være lækker at putte på dine havregryn eller yoghurten om morgenen.

- Lader du din søde mos koge lidt længere med mere sukker, kan du i øvrigt lave æblemarmelade. Når du lader det koge lidt ekstra, bliver konsistensen nemlig stivere i det, fordi æbler indeholder pektin, der er et naturligt fortykningsmiddel, fortæller Marie Melchior.

En anden måde at bruge æblemosen på er at lave æblesmør, foreslår Bettina Buhl.

- Det stammer fra besættelsestiden, hvor smør var en mangelvare. Det er simpelthen bare æblemos og smør, der blandes sammen. Det kan gøres en til en eller med lidt mere smør end æble, fortæller hun.

Æblesmørret spises, som det er, på hjemmebagte boller eller på kuvertbrød som tilbehør til lune gryderetter.

- Det smager dejlig friskt og syrligt, siger Bettina Buhl.

Den friske og syrlige smag gør sig også godt i dessertens verden. Derfor kan du altid bruge din æblemos til at kreere den klassiske æblekage med mos, makroner og flødeskum. Men du kan også kaste dig ud i at lave din egen æbleis.

- Den laver du bare ved at blande din æblemos med en helt almindelig flødeis. Det smager helt fantastisk. Og så kan du altid overveje at give den et lille strejf af kanel, eller du kan knuse makroner ned i isen. Det smager også rigtig godt, lyder det fra Bettina Buhl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek