Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 03/09/2023 - 08:00

Markedet er vendt: Nu kan du prutte om prisen ved bilkøbet

Bilmarkedet giver plads til, at du kan tage forhandlerkasketten på, når du skal have en ny bil. Også ved forsikring og lån kan du forsøge at få rabat.

Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Det er ikke småpenge, du skal have op af lommen, når du skal købe en ny bil.

Men faktisk er bilmarkedet i den seneste tid tippet over til købers marked, og derfor kan du godt tillade dig at forsøge at prutte om prisen.

Det vurderer bilisternes interesseorganisation FDM.

- Det går godt for bilsalget, men det er bestemte typer biler, der ryger over disken - for eksempel Tesla. Resten af markedet er gået ned i gear, og det gør, at der kommer gode tilbud.

- Tidligere har forhandlerne haft svært ved at levere bilerne, og de kunne holde priserne oppe. Men nu tyder det på, at forhandlerne vil have flere købere, fordi de nu kan levere bilerne, siger Ilyas Dogru, der er cheføkonom i FDM.

Når det gælder prisskiltet, kan det være forskelligt, hvor du kan spare mest.

- Det er typisk mere rabat at hente på de større biler, hvor der er stor konkurrence forhandlerne imellem, siger Ilyas Dogru.

Når det gælder billånet, kan det være forskelligt, om det er bedst at gå i banken eller til forhandleren.

Det siger Morten Bruun Pedersen, der er cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

- Hvis du er en god bankkunde og har andre engagementer, så kan det måske godt betale sig at bruge banken. Men skal du kun finansiere en bil, så har nogle af vores test vist, at det kan være billigere hos bilforhandleren, siger han.

Uanset om du tager lånet i banken eller butikken, kan du forsøge at forhandle om etableringsomkostningerne.

Samtidig kan du forsøge at presse renten. Det kan dog være, at der er størst chance for, at det lykkes i banken, vurderer cheføkonomen.

- Hvis forhandleren ikke kan give rabat på renten, kan man spørge: "Hvad kan du så gøre for mig?". Kan man for eksempel få sat en krog på gratis?, siger Morten Bruun Pedersen.

For at få det bedst mulige lån råder han til, at du indhenter forskellige tilbud.

Her skal lånene have samme løbetid, og du skal sammenligne ÅOP - årlige omkostninger i procent - efter skat. ÅOP dækker renter, stiftelsesomkostninger og samtlige gebyrer, og du skal sammenligne efter skat, da det kan være, at nogle omkostninger ikke fradrages i skat.

For at formidle lånet skal du desuden betale forhandleren provision, og her kan du også forsøge at få rabat, råder cheføkonomen.

Et andet sted, hvor du også skal ud at sammenligne, er, når bilen skal forsikres. Du kan for eksempel bruge forsikringsguiden.dk, som Forbrugerrådet Tænk har været med til at udvikle.

Du kan hente flere tilbud og bruge dem aktivt til at forhandle med, anbefaler Morten Bruun Pedersen.

- Man kan bruge det billigste tilbud til at presse ens nuværende selskab, siger han.

Også Ilyas Dogru fra FDM råder til, at du holder forskellige forsikringstilbud op mod hinanden.

Han anbefaler, at du ikke har et livslangt forhold til dit forsikringsselskab.

- Selskaberne konkurrerer indbyrdes om at kapre nye kunder og kører med gode kampagnetilbud. Og står man med det samme selskab i mange år, kan man risikere at betale en højere pris end en kampagnepris, siger han.

/ritzau fokus/

København, 09/12/2023 - 08:00

BLÅ BOG: Julie Agnete Vang

* Julie Agnete Vang er uddannet fra Statens Teaterskole i København i 2008.

* Hun har spillet over for verdensstjernen George Clooney i en reklamefilm for en norsk bank.

* I Danmark har Julie Agnete Vang været en del af diverse teaterstykker og musicals, blandt andet "Elsk mig i nat".

* Ud over teateret har Julie Agnete Vang også lavet flere film og tv-serier - blandt andet TV 2-komedien "Agent", Thomas Vinterbergs "Kollektivet" og DR-dramaerne "Borgen" og "Når støvet har lagt sig".

* Hun har også medvirket i den britiske krimisuccesserie "Kriminalkommissær Barnaby".

Kilder: teamplayers.dk og IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

Valdes jul-stjerne: Jeg er skabsklimaaktivist

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Skuespiller Julie Agnete Vang er aktuel i TV 2's "Valdes jul". I hendes øjne har en julekalender med fokus på naturen fuld berettigelse i denne tid.

Haven har lov til at falde sammen hjemme hos skuespilleren Julie Agnete Vang, når efteråret får træerne til at smide deres blade. Og bilen er skiftet ud med en ladcykel, for det er godt for både omgivelserne og kroppen.

- Det handler om at vende sit mindset, så man ikke hele tiden tænker på, hvad man mister, men også hvad man får, mener hun.

Ordene er meget velovervejede.

- Jeg er "skabsklimaaktivist", lyder det fra Julie Agnete Vang.

- Jeg siger det så flovt, fordi jeg synes, at det er enormt svært at tale højt om uden at virke udskammende omkring det, uddyber hun.

Det er et ønske for skuespilleren, at klimaet er noget, som man kan have en mere videnskabelig og rationel samtale om, men hvor ingen føler, at der bliver peget fingre.

Som en del af samtalen omkring at passe på naturen forsøger Julie Agnete Vang også at vise sine børn, at julen ikke kun handler om gaver, og hvad man får.

- Jeg prøver at lære dem, at julen ikke er en materialistisk ting, fortæller Julie Agnete Vang, der er gift med skuespiller Thomas Voss, som hun har en datter og to bonussønner med.

- Det er lidt svært - og det er noget, som vi er i dialog om, siger hun og griner.

Julie Agnete Vang kan netop nu ses i TV 2's julekalender, "Valdes jul". Ud over nisser, pebernødder og pynt handler den også om naturen, og hvordan vi bliver bedre til at passe på den.

- En julekalender om lige præcis natur har rigtig meget berettigelse lige nu. Ungerne skal forstå, hvor vigtig den er, mener Julie Agnete Vang.

I julekalenderen spiller hun mor til Valde.

Arbejdet med julekalenderen har været med en følelse af holdsport. Det handlede for skuespilleren ikke om hendes eget ego, men om at få børneskuespillerne til at skinne, fortæller hun.

Julie Agnete Vang, der netop har været med i Nikolaj Lie Kaas' TV 2-serie "Agent" og ungdomsfilmen "Jomfruer fra rummet", håber, at hendes egne børn ikke bliver alt for irriteret over, at hun hver dag december igennem kan ses i "Valdes jul".

- I bedste fald tror jeg, at de synes, det er hyggeligt - i værste fald fylder det for meget, siger Julie Agnete Vang.

- Men de har set lidt, og de var ret uimponeret, tilføjer hun så.

Julie Agnete Vang kan ses sammen med Tammi Øst, Morten Brovn, Ulver Skuli Abildgaard og Martin Henriksen i "Valdes jul".

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forstå kurs og konvertering

* Konvertering af et boliglån kaldes også omlægning. Det betyder, at et eksisterende realkreditlån omlægges til en ny lånetype som fast eller variabel, eller at lånet får en ny rente eller løbetid.

* Realkreditlån har en kurs, der kan svinge over tid. Kursen har afgørende betydning. Når du optager et lån, er det bedst for dig, at kursen er så tæt på 100 som muligt. Hvis den for eksempel er 95, mister du 5 kroner for hver 100 kroner, du låner.

* Omvendt skal kursen være så lav som muligt, når du skal indfri et realkreditlån. Hvis kursen for eksempel er 65, skal du kun betale 65 procent af restgælden for at indfri den.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forskel på bankoverførsel og kort

* Hvis du bliver snydt - for eksempel i forbindelse med bestilling af overnatning - står du stærkere, hvis du har betalt med betalingskort fremfor at have foretaget en bankoverførsel.

* Har du foretaget en bankoverførsel, har banken som udgangspunkt sværere ved at hjælpe dig. Har du derimod brugt betalingskort, er der større sandsynlighed for, at banken kan tilbageføre pengene.

* Det er lettere for svindlere at snyde sig til penge ved at bede om en bankoverførsel.

* I Tyskland er bankoverførsler dog mere brugt end herhjemme, og du kan sagtens stå over for en reel sælger, der beder dig om at lave en bankoverførsel. Men kan det lade sig gøre at betale med betalingskort, er det altid at foretrække. 

Kilde: Lars Arent, direktør i Forbruger Europa.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv