Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 18/11/2023 - 08:00

Dit hus trænger til et tjek oven på det regnfulde efterår

Vådt vejr kan gøre stor skade på dit hus, hvis ikke du løbende holder øje og bremser vandets muligheder for at trænge ind.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Vand fra oven får bekymringerne til at flyde i stride strømme hos en hel del husejere herhjemme.

Det oplever firmaet 3byggetilbud.dk, der formidler kontakt mellem forbrugere og håndværkere og samtidig driver hjemmesiden energihjem.dk.

- Vi kan helt klart se, at vores opgaver stiger ret meget i de perioder, vi har haft i år, hvor det har regnet rigtig meget, siger Laura Østergaard Larsen, der er ansvarlig for 3byggetilbud.dk's kundeservice.

- Folk opdager pludselig, at deres tag er utæt, eller at der kommer vand ind ved sokkel og kældervægge. Nogle har også meget vand i deres haver, som de gerne vil have væk, uddyber hun.

Konkret har 3byggetilbud.dk sammenlignet med sidste år indtil videre registreret en stigning på 45 procent, når det gælder antallet af opgaver, der vedrører udbedring af tagrender, inddækning og andre foranstaltninger, der knytter sig til store nedbørsmængder.

Ifølge Henrik Bisp, der er ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius, er det vigtigt, at du som husejer holder skarpt øje med, hvordan dit hjem og grund påvirkes af det våde vejr.

- Det kan godt være, at du har boet i dit hus i adskillige år, hvor du aldrig har haft problemer med vand i kælderen, men det kan godt ændre sig, og derfor skal vi alle løbende holde øje med vores huse, siger han og fortsætter:

- Pludselig står der måske vand i haven, som kan skyldes, at grundvandsspejlet hæver sig på grund af meget nedbør. Med tiden kan vandet nærme sig huset og gøre skade, og derfor skal du måske overveje at gøre nogle foranstaltninger som for eksempel at få lavet dræn.

Du kan selv gøre en række ting her og nu for at beskytte huset mod regnen.

Husk først og fremmest altid at lukke alle vinduer og døre, når himlen åbner sig.

- Det lyder lidt banalt, men det er faktisk sådan noget, som mange desværre glemmer, siger Laura Østergaard Larsen.

Derudover skal du sørge for at rense tagrenderne for blade og andet, der forhindrer vandet i at blive afledt fra huset.

- Mange har også ventilationshuller i ydervægge, som det er vigtigt, at man får dækket til med en plade, der sidder rigtig godt fast, så den kan klare kraften fra vandet, understreger hun.

I visse tilfælde kan det også være en god idé at grave en rende ved huset, så vandet løber væk og ikke ind i kælderen.

Af større løsninger kan du få etableret en eller flere faskiner i jorden. En faskine er et midlertidigt vanddepot, der samler vand op fra din grund, så det langsomt siver ned i jorden derfra.

Du kan også overveje at anskaffe et højvandslukke, der sørger for, at der ikke kommer kloakvand op af kloakken, når det regner meget.

- Det er klart en løsning, man kan kigge ind i, hvis man har kloakdæksler lige uden for huset eller i kælderen, siger Laura Østergaard Larsen.

Har du problemer med fugt i fundament, sokkel og kældervægge, kan du undersøge mulighederne for at få anlagt et omfangsdræn i jorden rundt om huset.

- Det leder vandet væk, så det ikke trænger ind i husmuren, hvor det kan give fugtskader, som jo er enhver husejers værste mareridt, lyder det fra Laura Østergaard Larsen.

Ligegyldigt hvilken løsning du vælger, skal du huske at kontakte din kommune, da den skal give dig tilladelse til eksempelvis gravearbejde.

/ritzau fokus/

Storbritannien, 25/03/2025 - 10:26

Elton John brød sammen i 45 minutter: Jeg har ikke meget tid tilbage

Chris Pizzello/Ritzau Scanpix

Den 78-årige musiker Elton John frygter, at han ikke når at opleve sine og gemalen David Furnish' sønner på 14 og 12 år blive voksne.

Et ordsprog siger, at musik er følelsernes sprog. Og da Elton John for nylig indspillede nummeret "When This Old World Is Done With Me" til sit kommende album, ramte lyrikken ham lige i hjertekulen.

Mens Elton John selv har skrevet versene, har hans faste tekstforfattermakker, Bernie Taupin, skrevet omkvædet.

- Da jeg kom til omkvædet, handlede "When This Old World Is Done With Me" selvfølgelig om min død. Og når man når min alder, som er tæt på 100 år, tænker man: "Hvor lang tid har jeg tilbage", lyder det fra den 78-årige musiker i podcasten "SmartLess" ifølge Daily Mail.

- Når man har børn og en vidunderlig ægtemand, tænker man på dødeligheden. Så da jeg kom til omkvædet, brød jeg sammen i 45 minutter.

Elton John har dannet par med filminstruktøren David Furnish siden begyndelsen af 90'erne.

Sammen er de forældre til sønnerne Zachary på 14 år og Elijah på 12.

Elton John har tidligere udtrykt frygt for ikke at se parrets sønner blive gift. Og det berører også hans mand.

- Det gør mig virkelig ked af det. For i mit sind tror jeg, at Elton kommer til at leve for evigt - det tror vi alle sammen - Elton er så levende, at det er let at tro, sagde David Furnish sidste år i dokumentaren "Never Too Late", som fulgte Elton John under musikerens svanesang, hvor han satte punktum for 50 år på landevejen.

Elton John slog igennem i 1970 med "Your Song".

Siden har han hittet med "Candle in the Wind", "I'm Still Standing" og "Rocket Man" og ikke mindst soundtracket til Disney-klassikeren "Løvernes konge", der rummede balladen "Can You Feel The Love Tonight".

Den britiske hitmager har vundet et hav af priser gennem karrieren. Heriblandt to Oscars - for førnævnte "Løvernes konge" i 1995 og igen i 2020 med nummeret "I'm Gonna Love Me Again" skrevet til den biografiske film om ham, "Rocketman".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/03/2025 - 10:01

Tre kvindelige musikere i årets top-5 på hitliste for første gang

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Ida Laurberg, Mekdes og Mumle er alle tre på top-5 over mest indtjenende numre af danske kunstnere i 2024.

For første gang nogensinde er der tre kvindelige sangskrivere i årets top-5 på Kodas hitliste for 2024.

Det skriver musikorganisationen Koda i en pressemeddelelse.

Det er de kvindelige kunstnere Ida Laurberg, Mekdes og Mumle, der er med i den øverste halvdel af top-10-hitlisten, der udkommer en gang om året.

Dermed er de i top-5 med musiknumre af danske kunstnere, som har indtjent mest i Danmark i 2024 ifølge Koda.

Ifølge Kodas direktør er det en positiv udvikling.

- Det er virkelig positivt at se, at der er kommet flere kvinder i toppen af de mest indtjenende hits hos Koda, siger direktøren i Koda, Gorm Arildsen, i pressemeddelelsen og tilføjer:

- Det ændrer ikke på, at der stadig er lang vej til en mere lige kønsbalance i dansk musik. Men jeg vil godt tillade mig at være håbefuld.

Direktøren i Koda fortæller, at en hitliste med tre kvinder i top-5 er sådan noget, der kan være med til at skabe ringe i vandet og skubbe til de nødvendige forandringer.

Ud over at det er første gang, at der er tre kvinder i top-5 på hitlisten, så er det også første gang, at alle ti numre på hitlisten er dansksprogede.

Her er der særligt en kunstner, der dominerer listen.

Nemlig musikeren Andreas Odbjerg, som har hele fire sange med på listen over de ti mest indtjenende numre af danske kunstnere i Danmark i 2024.

Det er også Andreas Odbjerg og Ida Laurberg, der fælles ligger nummer et på listen. Det er med sangen "Jeg Kan Rigtig Godt Li' Dig", som udkom i 2023.

På andenpladsen finder man også en duet. Det er sangen "Føles Godt" af Uro og Mekdes.

Gorm Arildsen mener, at der er en god grund til, at de sange er nogle af de mest indtjenende sange i 2024.

- Det er nogle ekstremt stærke og alsidige sange, der er på Kodas hitliste i år. Sange om kærlighed, venskab og omsorg, sange om at stå ved sig selv og den man er, siger Gorm Arildsen.

Han lykønsker de kunstnere, der ligger i top-10.

- Stort tillykke til alle sangskriverne på listen, uden dem havde vi ikke haft al den fantastiske musik at danse, feste, grine og græde til, siger Gorm Arildsen.

Koda er en musikrettighedsorganisation, der arbejder for, at komponister, sangskrivere og musikforlag får betaling for deres musiknumre.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 25/03/2025 - 08:00

FAKTA: Forskel på forskuds- og årsopgørelse

* Forskudsopgørelsen er et budget for din forventede indkomst og skat. Den kommer i november og viser indkomst og skat for næste år.

* Årsopgørelsen er en opgørelse over din skat. Den kommer i marts og viser, hvad du endte med at have af indkomst i det forgangne år, og hvad du betalte i skat.

Kilde: skat.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 25/03/2025 - 08:00

Gør som privatøkonomen: Sådan gennemgår hun sin årsopgørelse

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Privatøkonom forklarer, hvordan hun gennemgår sin årsopgørelse og tjekker den for fejl for at undgå missede fradrag og dobbeltbeskatning.

Skattestyrelsen har åbnet for adgangen til årsopgørelsen for 2024. Du kan altså allerede nu logge ind med MitID og tjekke, om det hele stemmer.

Det er vigtigt, at oplysningerne i din årsopgørelse er korrekte, så du hverken betaler for lidt eller for meget i skat. Selv mindre fejl kan koste mange penge.

Hvis du synes, det kan være lidt svært at overskue andet end, om du skal have penge tilbage i skat eller ej, fortæller privatøkonom i PFA Camilla Schjølin Poulsen her, hvordan hun selv griber årsopgørelsen an.

- Som det første åbner jeg min forskudsopgørelse for 2024, så jeg er nogenlunde forberedt på, hvad der møder mig, når jeg åbner årsopgørelsen, siger hun.

Forskudsopgørelsen og årsopgørelsen hænger sammen. Forskudsopgørelsen kommer i november og er et budget for din forventede indkomst og skat for næste år, mens årsopgørelsen i marts er et regnskab over din skat i det forgangne år.

- Jeg skimmer hurtigt forskudsopgørelsen og kan se, at jeg ikke har fået forskudsregistreret servicefradrag. Og da jeg har haft udgifter til rengøring, vinduespudsning og havearbejde sidste år, ved jeg allerede nu, at selv om jeg møder røde tal i årsopgørelsen, så er der gode muligheder for at gøre noget ved det, siger Camilla Schjølin Poulsen.

Selve resultat er naturligvis det første, hendes øjne falder på i årsopgørelsen. Altså om tallet er grønt eller rødt.

- Men selv om jeg skulle stå til en mindre restskat, tager jeg det roligt, fordi Skattestyrelsen endnu ikke har alle oplysninger om mine fradrag, så måske kan jeg helt undgå den, siger hun og fortsætter:

- Netop i år er jeg dog forberedt på, at jeg måske hører til de boligejere, der ender med at skylde penge på grund af problemer med at udregne skatterabatten i forbindelse med overgangen til de nye boligskatter.

De offentlige ejendomsvurderinger for de seneste år er forsinkede, og boligskatten vil blive genberegnet, efterhånden som vurderinger bliver klar.

- Som det næste læser jeg, hvad der står i "Vær opmærksom på" lige under det grønne eller røde tal. Her er der vigtige oplysninger, såsom at jeg har fået ægtefællerabat på beskatning af fri telefon. Der kan også stå advarsler, hvis jeg eksempelvis uforvarende har fået sat for meget ind på ratepension, siger Camilla Schjølin Poulsen.

Hvis du har indbetalt for meget, risikerer du at blive dobbeltbeskattet. Du får nemlig ikke fradrag for det beløb, der er indbetalt for meget, men du skal stadig betale skat, når pengene bliver udbetalt.

- Herefter gennemgår jeg hurtigt alle tallene. Lønindkomst og renteudgifter bør være korrekte, da Skattestyrelsen automatisk modtager disse oplysninger. Resten er overskueligt, da 2024 hverken bød på jobskift, boligkøb eller køb og salg af værdipapirer, siger hun.

Og så er tiden kommet til servicefradrag.

- Servicefradraget steg markant i 2024 til helt op til 11.900 kroner per voksen. Det betyder, at vi hjemme hos os nu kan få fuldt fradrag for samtlige udgifter til rengøring, vinduespudsning, fliserens og plænepleje, siger hun.

Som det sidste kigger Camilla Schjølin Poulsen i fanen boligskattelån for at sikre sig, at hun som boligejer ikke har indfrosset boligskat, da hun gerne vil undgå skjult gæld, der hober sig op.

- Jeg tjekker også, om min samlede skatterabat ser korrekt ud. Det punkt har drillet skattemyndighederne og står til at udløse en restskat til mange danskere, siger hun.

Vurderingsstyrelsen sendte sidste år brev til flere boligejere om, at de kan vælge at få et lån til staten til at dække eventuel restskat som følge af forkert skatterabat.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek