Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 26/08/2023 - 08:00

Huset i september: Få bugt med sommervejrets skader før de forværres

Kalenderen tæller ned til efteråret, som kan være hårdt ved huset. Brug derfor september til at få gennemgået hjemmet fra kælder til kvist.

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

I september forvandles sensommeren dag for dag til efterår. Derfor er det nu, du skal gøre dit hus klar til de kommende kolde måneder.

Her handler det om at få bugt med eventuelle skader, der kan forværres hen over vinteren.

For eksempel kan tørken tilbage i juni have påvirket jordlagene under huset, hvilket kan få ærgerlige konsekvenser for både fundament og facade.

Det fortæller Morten Svarre Langner, der er seniortaksator i forsikringsselskabet Gjensidige og til daglig vurderer skader på boliger.

- Forestil dig leret på en juledekoration, der sprækker, når det bliver tørt. Noget lignende kan ske med særlige jordlag under huset, og tørrer de ud, har de ikke længere den samme bæreevne, siger han.

Opdager du revner i fundamentet, skal du kontakte dit forsikringsselskab, som kan afgøre, om det er nødvendigt at undersøge sagen nærmere.

Herefter skal det indberettes til Naturskaderådet, der kan udbetale erstatninger for den slags skader.

Sommerens omskiftelige vejr kan også have ført til fyldte tagrender og afløb.

- Når belægninger og mos på tagene bliver varmet igennem, tørrer de ud og løsner sig. Når det så regner, løber de af taget og ned i tagrenderne, forklarer Morten Svarre Langner.

Bliver tagrenderne ikke renset, risikerer du, at de flyder over og forvolder vandskader på huset. Også kloakken kan blive stoppet.

- Kan kloakken ikke lede vandet væk, er der risiko for, at der trænger vand ind i huset. Risikoen er særligt stor, hvis huset er med kælder, siger han.

Tjek samtidig, om fugerne rundt om vinduerne er intakte, da der kan være utætheder, hvor vand kan trænge ind.

- Fuger holder ikke evigt, så det er vigtigt at være obs på dem, lyder det fra taksatoren.

Fugt kan også snige sig ind ovenfra, og derfor skal du huske at tjekke taget.

Det påpeger Henrik Bisp, der er ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Skulle der lige være en tagsten, der har rykket på sig i en sommerstorm, er det om at få det fikset, så du ikke har skader eller utætheder, der ligger og hygger sig over vinteren, siger han.

Mangler du at få malet gavlen, er det i øvrigt ved at være absolut sidste chance.

- Det kan du gøre en dag, hvor vejret er godt i september. Du kan ikke gøre det, hvis vejret er for koldt eller for ustadigt, understreger han.

/ritzau fokus/

København, 09/12/2023 - 08:00

BLÅ BOG: Julie Agnete Vang

* Julie Agnete Vang er uddannet fra Statens Teaterskole i København i 2008.

* Hun har spillet over for verdensstjernen George Clooney i en reklamefilm for en norsk bank.

* I Danmark har Julie Agnete Vang været en del af diverse teaterstykker og musicals, blandt andet "Elsk mig i nat".

* Ud over teateret har Julie Agnete Vang også lavet flere film og tv-serier - blandt andet TV 2-komedien "Agent", Thomas Vinterbergs "Kollektivet" og DR-dramaerne "Borgen" og "Når støvet har lagt sig".

* Hun har også medvirket i den britiske krimisuccesserie "Kriminalkommissær Barnaby".

Kilder: teamplayers.dk og IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

Valdes jul-stjerne: Jeg er skabsklimaaktivist

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Skuespiller Julie Agnete Vang er aktuel i TV 2's "Valdes jul". I hendes øjne har en julekalender med fokus på naturen fuld berettigelse i denne tid.

Haven har lov til at falde sammen hjemme hos skuespilleren Julie Agnete Vang, når efteråret får træerne til at smide deres blade. Og bilen er skiftet ud med en ladcykel, for det er godt for både omgivelserne og kroppen.

- Det handler om at vende sit mindset, så man ikke hele tiden tænker på, hvad man mister, men også hvad man får, mener hun.

Ordene er meget velovervejede.

- Jeg er "skabsklimaaktivist", lyder det fra Julie Agnete Vang.

- Jeg siger det så flovt, fordi jeg synes, at det er enormt svært at tale højt om uden at virke udskammende omkring det, uddyber hun.

Det er et ønske for skuespilleren, at klimaet er noget, som man kan have en mere videnskabelig og rationel samtale om, men hvor ingen føler, at der bliver peget fingre.

Som en del af samtalen omkring at passe på naturen forsøger Julie Agnete Vang også at vise sine børn, at julen ikke kun handler om gaver, og hvad man får.

- Jeg prøver at lære dem, at julen ikke er en materialistisk ting, fortæller Julie Agnete Vang, der er gift med skuespiller Thomas Voss, som hun har en datter og to bonussønner med.

- Det er lidt svært - og det er noget, som vi er i dialog om, siger hun og griner.

Julie Agnete Vang kan netop nu ses i TV 2's julekalender, "Valdes jul". Ud over nisser, pebernødder og pynt handler den også om naturen, og hvordan vi bliver bedre til at passe på den.

- En julekalender om lige præcis natur har rigtig meget berettigelse lige nu. Ungerne skal forstå, hvor vigtig den er, mener Julie Agnete Vang.

I julekalenderen spiller hun mor til Valde.

Arbejdet med julekalenderen har været med en følelse af holdsport. Det handlede for skuespilleren ikke om hendes eget ego, men om at få børneskuespillerne til at skinne, fortæller hun.

Julie Agnete Vang, der netop har været med i Nikolaj Lie Kaas' TV 2-serie "Agent" og ungdomsfilmen "Jomfruer fra rummet", håber, at hendes egne børn ikke bliver alt for irriteret over, at hun hver dag december igennem kan ses i "Valdes jul".

- I bedste fald tror jeg, at de synes, det er hyggeligt - i værste fald fylder det for meget, siger Julie Agnete Vang.

- Men de har set lidt, og de var ret uimponeret, tilføjer hun så.

Julie Agnete Vang kan ses sammen med Tammi Øst, Morten Brovn, Ulver Skuli Abildgaard og Martin Henriksen i "Valdes jul".

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forstå kurs og konvertering

* Konvertering af et boliglån kaldes også omlægning. Det betyder, at et eksisterende realkreditlån omlægges til en ny lånetype som fast eller variabel, eller at lånet får en ny rente eller løbetid.

* Realkreditlån har en kurs, der kan svinge over tid. Kursen har afgørende betydning. Når du optager et lån, er det bedst for dig, at kursen er så tæt på 100 som muligt. Hvis den for eksempel er 95, mister du 5 kroner for hver 100 kroner, du låner.

* Omvendt skal kursen være så lav som muligt, når du skal indfri et realkreditlån. Hvis kursen for eksempel er 65, skal du kun betale 65 procent af restgælden for at indfri den.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forskel på bankoverførsel og kort

* Hvis du bliver snydt - for eksempel i forbindelse med bestilling af overnatning - står du stærkere, hvis du har betalt med betalingskort fremfor at have foretaget en bankoverførsel.

* Har du foretaget en bankoverførsel, har banken som udgangspunkt sværere ved at hjælpe dig. Har du derimod brugt betalingskort, er der større sandsynlighed for, at banken kan tilbageføre pengene.

* Det er lettere for svindlere at snyde sig til penge ved at bede om en bankoverførsel.

* I Tyskland er bankoverførsler dog mere brugt end herhjemme, og du kan sagtens stå over for en reel sælger, der beder dig om at lave en bankoverførsel. Men kan det lade sig gøre at betale med betalingskort, er det altid at foretrække. 

Kilde: Lars Arent, direktør i Forbruger Europa.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv