Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/04/2023 - 09:35

Kongehusets rappe teenageprinsesse fejrer fødselsdag

Den 21. april fylder kronprinsparrets ældste datter, prinsesse Isabella, 16 år. Om to måneders tid afslutter hun 9. klasse.

Af: /ritzau/

Prinsesse Isabella går en festlig fredag i møde.

Den 21. april fylder kronprins Frederik og kronprinsesse Marys ældste datter 16 år.

I anledning af fødselsdagen har kongehuset delt et par nye billede af prinsesse Isabella.

Det forgangne år har budt på store forandringer og ændrede planer i sidste øjeblik for prinsessen.

Sidste sommer stoppede hun på Tranegårdskolen i Gentofte, hvor hun havde været elev siden 0. klasse, for at tage det sidste år af grundskolen på Herlufsholm i Næstved.

Men Herlufsholm var ikke et passende sted, lød kritikken, efter at en TV 2-dokumentar skildrede et krænkende miljø blandt flere af eleverne. Især når prinsesse Isabellas mor er formand for Mary Fonden, der kæmper mod mobning og ensomhed.

Derfor blev prinsesse Isabella i stedet indskrevet på Ingrid Jespersens Gymnasieskole på Østerbro i København - ikke langt fra sit hjem på Amalienborg Slot.

Ifølge kronprinsparret havde beslutningen om ændringerne været en svær proces for familien.

Til sommer afslutter prinsesse Isabella 9. klasse. Kongehuset har endnu ikke oplyst, hvad hun skal derefter.

Prinsesse Isabella er den tredje i arvefølgen efter sin storebror, prins Christian, og sin far, kronprins Frederik, der skal overtage tronen efter dronning Margrethe. Dermed er Isabellas fremtid mere formbar end fastlagt.

Ifølge kronprinsesse Mary vil hun og kronprins Frederik se på prinsesse Isabellas titel. Det samme gælder hendes fire år yngre søskende, tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

Udtalelsen kom i kølvandet på palaveren, der opstod, da dronning Margrethe i efteråret 2022 tog titlerne fra prins Joachims fire børn, grev Nikolai, grev Felix, grev Henrik og komtesse Athena, der ikke længere er prinser og prinsesse.

- I dag kan vi ikke se, hvordan kongehuset kommer til at se ud, når det er Christians tid, eller når Christians tid begynder at nærme sig, lød det fra kronprinsesse Mary.

Da prinsesse Isabella var lille, døbte flere medier hende den kongelige krudtugle, fordi hun sjældent stod stille.

Ligesom de fleste andre teenagere står hun stadig ikke stille.

Prinsessen er flere gange blevet spottet på lægterne. Ved en af Danmarks kampe i Parken lagde influencer Anders Hemmingsen en selfie op af sig selv og prinsessen. Kongehuset forbød efterfølgende at man delte billedet, da prinsesse Isabella ikke var i Parken som officiel gæst, lød det.

I sommer overværede prinsesse Isabella sammen med sin far, kronprins Frederik, rapgruppen Suspekt - kongerne af dansk hiphop - til en natkoncert på Smukfest. Og hun er selv blevet bemærket for at være rap i replikken.

Efter at hendes storebror, prins Christian, i 2021 blev konfirmeret, stillede familien op til en fotoseance i forskellige konstellationer.

Isabella fik i den forbindelse at vide af sin mor, kronprinsesse Mary, at hun skulle gå med dronningen indenfor. Men da prinsessen var halvvejs oppe ad trappen, blev hun omdirigeret.

- Sagde du ikke, at jeg skulle gå med farmor? Altså, du er helt væk?, lød prinsesse Isabellas kommentar til sin mor.

/ritzau/

Albertslund, 01/10/2023 - 08:00

Sofie Gråbøls mange meritter

* Sofie Gråbøl er autodidakt skuepsiller.

* Hun havde sin første filmrolle i 1986 i "Oviri" over for Hollywood-legenderne Donald Sutherland og Max von Sydow og udmærkede sig senere samme år i filmatiseringen af Tove Ditlevsens "Barndommens gade".

* Sofie Gråbøl har modtaget tre Bodil-statuetter, der uddeles af de Danske Filmkritikere: Bedste Kvindelige Birolle for førnævnte "Oviri" i 1987, Bedste Kvindelige Hovedrolle for "Sort høst" i 1994 og senest i år for Bedste Kvindelige Hovedrolle for sin præstation i "Rose".

* Hun har fået syv Robert-priser. Blandt for Årets Kvindelige Birolle i 2000 for "Den eneste ene" og i kategorien Årets Kvinde Hovedrolle I En Tv-serie for "Forbrydelsen" i 2013.

* Også internationalt har Sofie Gråbøl udmærket sig med roller i blandt andet "Fortitude" og "The Undoing".

/ritzau/

Læs Mere >>

Albertslund, 01/10/2023 - 08:00

Huset-aktuelle Sofie Gråbøl blev blæst bagover

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Størstedelen af ansigterne på skærmen i DR-dramaet "Huset" er helt nye talenter, og det imponerede den erfarne skuespiller Sofie Gråbøl.

Som skuespiller får Sofie Gråbøl muligheden for at få et enestående indblik steder, som de færreste ellers får.

Som en del af forberedelsen til DR-dramaet "Huset" har Sofie Gråbøl været på workshop hos Kriminalforsorgen.

- Man har en eller anden idé om, at man godt ved, hvad der foregår i de her rimelig lukkede dele af systemet. Men det havde jeg ikke. Jeg tror, at jeg har baseret min opfattelse på nogle tv-serier og på en eller anden fornemmelse. Så for mig har det været virkelig interessant at sætte sig ind i denne her forholdsvis lukkede verden, siger Sofie Gråbøl.

- Vi berører jo nogle af de allermest grundlæggende dele af vores samfund - justitssystemet, som et fængsel er manifestationen af.

I "Huset" får fængslet, serien udspiller sig i, tre måneder til at få bugt med den dårlige omtale foranlediget af hierarkiet og handlen med stoffer, der dominerer blandt fangerne.

I front for fortællingen er fire fængselsbetjente, som ud over Sofie Gråbøl spilles af David Dencik, Charlotte Fich og Youssef Wayne Hvidtfeldt. Derudover er erfarne stjerner som Laura Christensen og Bjarne Henriksen også på rollelisten.

Og så udgjorde den i dag nedlagte Vridsløselille Fængsel i Albertslund, hvor størstedelen af optagelserne har fundet sted, en væsentlig faktor, fortæller Sofie Gråbøl.

- Bygningen har været en meget kraftig medspiller, synes jeg. Det parret med, at vi har sindssygt mange skuespillere med - nogle har spillet før, nogle har aldrig spillet før - har blæst mig bagover, siger den prisvindende skuespiller.

Størstedelen af ansigterne på skærmen er helt nye talenter, og det imponerede den rutinerede seriestjerne.

- De har været så sindssygt engagerede, modige, dygtige og har bragt en autenticitet med sig, siger Sofie Gråbøl.

- En del af dem kender også den verden fra deres eget liv. De har på en eller anden måde gjort, at alle os almindelige skuespillere, eller hvad man skal sige, virkelig har skullet stå på tæer, samtidig med at vi har fået sindssygt meget forærende.

Næste afsnit af "Huset" kan ses på DRTV fra fredag morgen og sendes på DR1 søndag klokken 20.00.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

FAKTA: Så langt bør du sidde fra dit tv

* 40 tommer tv: 2,4 meter (mindst 1,8 meter).

* 42 tommer tv: 2,5 meter (mindst 1,9 meter).

* 44 tommer tv: 2,6 meter (mindst 2,0 meter).

* 46 tommer tv: 2,7 meter (mindst 2,1 meter).

* 48 tommer tv: 2,8 meter (mindst 2,2 meter).

* 50 tommer tv: 2,9 meter (mindst 2,3 meter).

* 55 tommer tv: 3,2 meter (mindst 2,5 meter).

* 60 tommer tv: 3,4 meter (mindst 2,6 meter).

* 65 tommer tv: 3,6 meter (mindst 2,7 meter).

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

Hæng dit tv op rigtigt: Optimal højde for den bedste tv-oplevelse

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Hænger du dit tv op for højt på væggen? Det er der mange, som gør, lyder det fra filmoperatør.

Når der er blevet købt nyt tv, går diskussionen ofte på, hvor i rummet den smarteste placering af flimmerkassen er.

Men egentlig burde vi tale noget mere om, hvor højt oppe på væggen, vi hænger fjernsynet.

For det gør mange danskere nemlig forkert, lyder det fra Michael Berg, der er filmoperatør, biografdirektør i Birkerød Bio og direktør i det internationale filmdistributionsselskab United International Pictures.

- Mange sætter fladskærme op midt på væggen i hjemmet. Men det gør, at du ender med at kigge op for at se tv'et, siger han.

- I virkeligheden skal tv'et langt længere ned mod gulvet.

Ifølge filmoperatøren skal tv'et hænges op i sådan en højde, at du får tv'ets midte lige ud for dine øjne, når du sidder ned i sofaen.

På den måde sikrer du dig, at I hverken skal kigge op eller ned for at følge med.

- Den grundlæggende regel er, at tv'et skal placeres fra gulvet og så en tredjedel op på væggen. Placerer du den i midten vil det være alt for højt oppe, siger Michael Berg.

Det er selvfølgelig også en smagssag, hvor du ønsker at hænge dit tv, men dine præferencer er sandsynligvis påvirket af, hvor i verden du kommer fra. Sådan lyder det fra Rasmus Larsen, der er direktør for teknologimediet flatpanels.dk.

- Amerikanerne hænger gerne deres skærme højt, men det er ofte et praktisk hensyn i forhold til placeringsmuligheder eksempelvis over pejsen, fortæller Rasmus Larsen.

- De undersøgelser, som jeg er bekendt med, viser, at det ikke er sundt for nakken at kigge opad, idet det belaster nakkemusklerne og kan give nakkesmerter og hovedpine.

Herhjemme har vi for vane at gøre tingene en smule anderledes, lyder det. Her hænger vi typisk tv'et lidt lavere.

- I Europa har vi en anden tilgang, der er mere på linje med, hvordan vi også arbejder foran vores PC-skærme, siger han.

Lig med Michael Berg anbefaler Rasmus Larsen derfor, at du placerer dit tv ud fra dit synsfelt.

- Mit råd er, at når man sidder i sin sofa eller sine lænestole i stuen, så skal skærmens midterfelt være nogenlunde lige ud for synsfeltet eller en tak under, forklarer han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv