Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 25/07/2023 - 08:00

Dansk popmusiker: Mine fans blotter sig

Den fremadstormende danske musiker Guldimund skriver om de dybe følelser i sine sange. Og det får også hans fans til at dele ud.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Laura Pretzmann, Ritzau Fokus

Asger Nordtorp Pedersen, som også er kendt under kunstnernavnet Guldimund, er de seneste par år stormet frem på hitlisterne.

Med sine sange tager han lytterne med ned i dybe emner som eksempelvis parforholdets kriser. Og det får hans fans til at spejle sig i musikken.

- Jeg får reaktioner hver eneste dag på mine sange. Folk er meget søde til at skrive til mig, når de opdager musikken, eller hvis de har gået og lyttet til min plade i længere tid.

- Nogle siger bare tak for det, mens andre deler personlige historier den anden vej, fordi de oplever en form for fællesskab. Og det er ret vildt, at folk blotter sig på den måde. Og også meget intenst, fortæller Guldimund og smiler.

Han beskriver selv, at han kun står lige på dørtærsklen ind til karrieren, og de mange reaktioner fra fans kan derfor stadig være en smule overvældende for ham.

- I starten syntes jeg, at det var sindssygt grænseoverskridende, hvis der kom en hen til mig. Men nu tror jeg, at jeg har lært at være i det. Jeg tror også, at jeg er mere forberedt på det. Og så kan jeg faktisk godt sætte pris på det, fortæller han.

I 2022 blev han vinder af tre priser ved uddelingen af Steppeulven. Årets tekstforfatter, Årets musiker og Årets udgivelse vandt han for sit album "Dem, vi plejede at være" fra 2021.

Og det kræver mod for den 32-årige sanger at fortælle sine egne historier til sine lyttere.

- Jeg prøver virkelig at sige til mig selv, at når jeg skriver sangene, skal jeg lade være med at tænke på, at andre folk skal høre dem.

- Sangene er inspireret af mit liv, men de er ikke én til én sandheden, fordi der både er overdrivelser, underdrivelser, fiktionalisering og ting, der skal rime, fortæller Guldimund.

Han bruger ofte sine egne situationer til at berøre et specifikt emne i en sang, uden at hans egen holdning bliver synlig.

- Der er en sang på mit seneste album, som handler om at være til juridisk rådgivning på mandecenteret efter et brud, hvor man har et barn sammen.

- Og på nogle måder er det en sang, der berører et politisk emne - nemlig ligestilling mellem kønnene - men i stedet for at komme med en agenda, så beskriver jeg bare den oplevelse, jeg har haft.

- Og så er det musikken, der får lov til at farve stemningen. Så det bliver meget op til modtageren at vurdere, hvad de synes om det, forklarer han.

Lige nu brygger kunstneren også på helt ny musik, som fortsat handler om de situationer og følelser, der interesserer ham lige for tiden.

- Jeg er jo ret optaget af de nære relationer - eksempelvis parforholdet, familien og det psykologiske i det.

- For jeg synes både, at mine egne relationer er interessante, men jeg synes også, det er interessant og spændende, hvordan folk interagerer i forskellige dynamikker.

- Uanset om det er i parforholdet, familien eller på arbejdspladsen. Det er stadigvæk der, jeg bliver mest holdt til ilden, lyder det fra popmusikeren.

Guldimund har for nylig optrådt på Northside og Roskilde Festival, hvor folk strømmede til for at se hans koncerter.

/ritzau/

København, 09/12/2023 - 08:00

BLÅ BOG: Julie Agnete Vang

* Julie Agnete Vang er uddannet fra Statens Teaterskole i København i 2008.

* Hun har spillet over for verdensstjernen George Clooney i en reklamefilm for en norsk bank.

* I Danmark har Julie Agnete Vang været en del af diverse teaterstykker og musicals, blandt andet "Elsk mig i nat".

* Ud over teateret har Julie Agnete Vang også lavet flere film og tv-serier - blandt andet TV 2-komedien "Agent", Thomas Vinterbergs "Kollektivet" og DR-dramaerne "Borgen" og "Når støvet har lagt sig".

* Hun har også medvirket i den britiske krimisuccesserie "Kriminalkommissær Barnaby".

Kilder: teamplayers.dk og IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

Valdes jul-stjerne: Jeg er skabsklimaaktivist

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Skuespiller Julie Agnete Vang er aktuel i TV 2's "Valdes jul". I hendes øjne har en julekalender med fokus på naturen fuld berettigelse i denne tid.

Haven har lov til at falde sammen hjemme hos skuespilleren Julie Agnete Vang, når efteråret får træerne til at smide deres blade. Og bilen er skiftet ud med en ladcykel, for det er godt for både omgivelserne og kroppen.

- Det handler om at vende sit mindset, så man ikke hele tiden tænker på, hvad man mister, men også hvad man får, mener hun.

Ordene er meget velovervejede.

- Jeg er "skabsklimaaktivist", lyder det fra Julie Agnete Vang.

- Jeg siger det så flovt, fordi jeg synes, at det er enormt svært at tale højt om uden at virke udskammende omkring det, uddyber hun.

Det er et ønske for skuespilleren, at klimaet er noget, som man kan have en mere videnskabelig og rationel samtale om, men hvor ingen føler, at der bliver peget fingre.

Som en del af samtalen omkring at passe på naturen forsøger Julie Agnete Vang også at vise sine børn, at julen ikke kun handler om gaver, og hvad man får.

- Jeg prøver at lære dem, at julen ikke er en materialistisk ting, fortæller Julie Agnete Vang, der er gift med skuespiller Thomas Voss, som hun har en datter og to bonussønner med.

- Det er lidt svært - og det er noget, som vi er i dialog om, siger hun og griner.

Julie Agnete Vang kan netop nu ses i TV 2's julekalender, "Valdes jul". Ud over nisser, pebernødder og pynt handler den også om naturen, og hvordan vi bliver bedre til at passe på den.

- En julekalender om lige præcis natur har rigtig meget berettigelse lige nu. Ungerne skal forstå, hvor vigtig den er, mener Julie Agnete Vang.

I julekalenderen spiller hun mor til Valde.

Arbejdet med julekalenderen har været med en følelse af holdsport. Det handlede for skuespilleren ikke om hendes eget ego, men om at få børneskuespillerne til at skinne, fortæller hun.

Julie Agnete Vang, der netop har været med i Nikolaj Lie Kaas' TV 2-serie "Agent" og ungdomsfilmen "Jomfruer fra rummet", håber, at hendes egne børn ikke bliver alt for irriteret over, at hun hver dag december igennem kan ses i "Valdes jul".

- I bedste fald tror jeg, at de synes, det er hyggeligt - i værste fald fylder det for meget, siger Julie Agnete Vang.

- Men de har set lidt, og de var ret uimponeret, tilføjer hun så.

Julie Agnete Vang kan ses sammen med Tammi Øst, Morten Brovn, Ulver Skuli Abildgaard og Martin Henriksen i "Valdes jul".

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forstå kurs og konvertering

* Konvertering af et boliglån kaldes også omlægning. Det betyder, at et eksisterende realkreditlån omlægges til en ny lånetype som fast eller variabel, eller at lånet får en ny rente eller løbetid.

* Realkreditlån har en kurs, der kan svinge over tid. Kursen har afgørende betydning. Når du optager et lån, er det bedst for dig, at kursen er så tæt på 100 som muligt. Hvis den for eksempel er 95, mister du 5 kroner for hver 100 kroner, du låner.

* Omvendt skal kursen være så lav som muligt, når du skal indfri et realkreditlån. Hvis kursen for eksempel er 65, skal du kun betale 65 procent af restgælden for at indfri den.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/12/2023 - 08:00

FAKTA: Forskel på bankoverførsel og kort

* Hvis du bliver snydt - for eksempel i forbindelse med bestilling af overnatning - står du stærkere, hvis du har betalt med betalingskort fremfor at have foretaget en bankoverførsel.

* Har du foretaget en bankoverførsel, har banken som udgangspunkt sværere ved at hjælpe dig. Har du derimod brugt betalingskort, er der større sandsynlighed for, at banken kan tilbageføre pengene.

* Det er lettere for svindlere at snyde sig til penge ved at bede om en bankoverførsel.

* I Tyskland er bankoverførsler dog mere brugt end herhjemme, og du kan sagtens stå over for en reel sælger, der beder dig om at lave en bankoverførsel. Men kan det lade sig gøre at betale med betalingskort, er det altid at foretrække. 

Kilde: Lars Arent, direktør i Forbruger Europa.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv