Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

London, 15/07/2023 - 08:00

Dansk stjernespire: Jeg skulle stå op for mig selv

Man har en helt anden stillingtagen til sig selv og sin identitet i en tidlig alder, når man er vokset op som queer-person, fortæller Søren Torpegaard Lund.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Dengang den fremadstormende musicalstjerne Søren Torpegaard Lund stadig var en lille purk, klædte han sig helt ublu ud og rendte rundt og gjorde, hvad han havde lyst til.

Men da både han og omgivelserne omkring ham blev ældre og mere selvbevidste, blev han spurgt om, hvorfor han dog havde mascara på. Senere eskalerede spørgsmålene og blikkene over i seksualiserede skældsord.

- Man har en helt anden stillingtagen til sig selv og sin identitet i en tidlig alder, når man er vokset op som queer-person, fortæller Søren Torpegaard Lund.

Ifølge Den Danske Ordbog omfatter ordet queer blandt andet kønsidentiteter, der ligger uden for traditionelle opfattelser af køn og seksualitet.

- Jeg mærkede, at jeg måske bare helst gerne ville være sådan, som jeg troede, alle andre ville have, jeg skulle være. Så der var to år, hvor jeg undertrykte det og troede, jeg skulle spille fodbold, fortæller Søren Torpegaard Lund.

Der var ikke nogen at spejle sig i omkring Gudme på Sydfyn, hvor Søren Torpegaard Lund voksede op. Nogle gange krævede det mod bare at gå uden for hoveddøren. Men når han havde psyket sig op, føltes det som en superkappe.

- Jeg har været vant til, at jeg har skullet acceptere mig selv og stå op for mig selv, når jeg har mærket, at andre ikke gjorde det for også at kunne gå ud i verden og sige: "Det her er mig". Det er også noget, jeg tager med i branchen, siger Søren Torpegaard Lund.

Den 24-årige fremadstormende stjernespire er en del af dansk scenekunst, og nu venter den næste store udfordring.

Snart begynder han prøverne på den danske opsætning af "Jersey Boys".

Musicalen skildrer den sande historie om gruppen Frankie Valli & The Four Seasons og kvartettens kurs - og siden kollisionskurs - mod stjernerne, og Søren Torpegaard Lund portrætterer kvartettens yngste medlem, Bob Gaudio.

"Jersey Boys" er opkaldt efter det område, som de fire ungersvende kom fra, inden de sang sig op ad hitlisterne med numre som "Sherry", "Dawn" og "Big Girls Don't Cry".

- Jeg kan relatere til at være den yngste i en gruppesammenhæng, for det har jeg tit været, og jeg kan relatere til at være den, der er lidt mere blåøjet, naiv og ny i verden, men samtidig har en masse gåpåmod og åbenhed, lyder det fra Søren Torpegaard Lund.

- Jeg ved i hvert fald, at Bob Gaudio endte med at sige fra over for de større personligheder i gruppen, så den rejse glæder jeg mig til at lave.

Det er også en rejse, som Søren Torpegaard Lund selv har været på.

Det var, da han i niende klasse kom på en efterskole, hvor alle regnbuens farver blev favnet, at rejsen for alvor fik luft under vingerne, og han kunne udtrykke sit autentiske jeg. Her stod Søren Torpegaard Lund side om side med andre unge, der delte hans interesse for sang, dans og musik.

Talentet førte ham til Det Danske Musicalakademi, hvor han blev optaget som den yngste nogensinde i en alder af bare 17 år.

Men her kom selvbevidstheden snigende igen.

- Jeg havde altid spillet amatørteater, men jeg havde aldrig fået særligt meget undervisning, inden jeg kom ind. Det, der føltes som en leg og var allermest naturligt for mig, blev lige pludselig også en profession, som man skulle være professionel omkring og kigge enormt meget indad, fortæller Søren Torpegaard Lund.

- Jeg begyndte egentlig at føle mig ret låst, for jeg blev bevidst om, hvad jeg lavede. Og hvis jeg mærkede, at det enten ikke var rigtigt, eller at det var dårligt, så turde jeg ikke noget.

I virkeligheden handlede det om, at han var blevet sin egen største kritiker.

- Jeg er i en branche, som nogle gange også bliver ens identitet. Men jeg har fundet ud af, at det kun er halvdelen af mig, siger Søren Torpegaard Lund.

- Jeg har også et helt privat liv, som er det, der er vigtigst. Det er der, jeg skal have det godt, for at jeg også kan være en god kunstner. Så det er jo i virkeligheden den professionelle mig, der skal stå op for den personlige mig, for at det hele kan gå, siger han.

Søren Torpegaard Lund står nærmest selv der, hvor Bob Gaudio var i begyndelsen af sin karriere, som den skildres i "Jersey Boys", og hvor det handler om at holde fast i sig selv, når passionen bliver professionaliseret.
Man skal stå op for sig selv.

- Jeg tror, at det vigtigste som kunstner er, at det ikke bliver for meget et arbejde, fordi man skal blive ved med at dyrke den der lyst, der gjorde, at man startede, da man var ti år gammel og gik til teater, lyder det fra Søren Torpegaard Lund.

"Jersey Boys" har premiere i Tivolis Koncertsal 4. oktober.

Siden drager musicalen på danmarksturné og runder Esbjerg, Randers, Aalborg, Odense, Viborg og Aarhus.

/ritzau/

København, 15/10/2024 - 12:29

Aldrig før sete optagelser indgår i ny dokumentar om The Beatles

En ny dokumentar af Martin Scorsese skildrer The Beatles' første gang i Amerika i 1964.

Den amerikanske instruktør Martin Scorsese står bag en ny dokumentar om The Beatles og deres første besøg i USA. Det skriver streamingtjenesten Disney+ i et opslag på X.

- Forbered dig på at opleve det elektrificerende øjeblik, hvor The Beatles for første gang landede i Amerika, lyder det.

Dokumentaren hedder "Beatles '64" og indeholder aldrig tidligere sete optagelser af bandet og deres fanskare, skriver det amerikanske medie NME.

Ifølge mediet giver filmen et sjældent glimt af dengang The Beatles blev "det mest indflydelsesrige og elskede band nogensinde".

I dokumentaren indgår nye interviews med blandt andre bandmedlemmerne Paul McCartney og Ringo Starr.

Også interviews med nogle af bandets største fans er med i filmen.

Dokumentaren følger de fire bandmedlemmer, John Lennon, George Harrison, Paul McCartney og Ringo Starr, i USA i 1964, hvor de debuterede med koncerter i Washington Coliseum og på "The Ed Sullivan Show" med mere end 73 millioner seere.

Showet blev ifølge mediet NME den mest sete tv-begivenhed i sin tid.

"The Ed Sullivan Show" var et amerikansk tv-program, der kørte på kanalen CBS frem til 1971.

Optagelser fra bandets debut filmet af de to dokumentarister Albert og David Maysles kommer til at indgå i restaureret kvalitet.

Her kommer der også til at være mere intime optagelser med de fire, hvor venskabet mellem dem bliver fanget i en tid, hvor de oplever "utænkelig berømmelse", skriver mediet.

I forbindelse med filmens udgivelse bliver syv Beatles-album udgivet på ny på vinylplader omkring premieredatoen.

Dokumentaren er instrueret af David Tedeschi og har premiere på Disney+ den 29. november 2024.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/10/2024 - 11:38

Aldrig før sete optagelser indgår i ny dokumentar om The Beatles

En ny dokumentar instrueret af Martin Scorsese skildrer The Beatles' første gang i Amerika i 1964.

Den amerikanske instruktør Martin Scorsese står bag en ny dokumentar om The Beatles og deres første besøg i USA. Det skriver streamingtjenesten Disney+ i et opslag på X.

- Forbered dig på at opleve det elektrificerende øjeblik, hvor The Beatles for første gang landede i Amerika, lyder det.

Dokumentaren hedder "Beatles '64" og indeholder aldrig tidligere sete optagelser af bandet og deres fanskare, skriver det amerikanske medie Variety.

I dokumentaren indgår nye interviews med blandt andre bandmedlemmerne Paul McCartney og Ringo Starr.

Dokumentaren har premiere på Disney+ den 29. november 2024, fremgår det.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 15/10/2024 - 10:00

FAKTA: Drik dine mosede æbler

* Du kan nemt og hurtigt lave en lækker varm efterårsdrik eller æblesuppe.

* Lav drikken eller suppen ved at skrælle en bunke æbler og fjerne kernehusene.

* Kog nu æblerne, og blend dem herefter, så du får en flydende masse. Tilsæt eventuelt krydderier undervejs, såsom kanel og nelliker.

* Drik den varme æbledrik direkte fra en kop, eller spis den som en suppe fra en skål.

Kilde: Bettina Buhl, der er museumsinspektør på Det Grønne Museum og kogebogsforfatter.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 15/10/2024 - 10:00

Dine smadrede æbler er en sand delikatesse

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kogebogsforfattere giver dig efterårsfrisk inspiration til, hvordan du kan bruge æblemosen, du smider i fryseren fra årets frugthøst.

Få mest muligt ud af efterårets æblehøst ved at lave mos, der beriger madlavningen sæsonen ud.

Det er nemlig stort set kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan bruge den bløde spise til i køkkenet, lyder det fra Bettina Buhl.

Hun er museumsinspektør med ansvar for mad og måltidets historie på Det Grønne Museum, der ligger på Djursland, og så har hun skrevet bogen "Æbler - Klassiske opskrifter og fortællinger fra den danske madhistorie".

- Jeg kan finde på at putte æblemos i en pandekagedej. Nogle gange bager jeg også brød, hvor jeg blander æblemos med i dejen. Der er så mange ting, du kan gøre med det, fortæller hun.

Samme melding kommer fra madskribent og kogebogsforfatter Marie Melchior, som står bag opskriftsbogen "Vild med æbler".

- Blander du lidt peberrod i, kan du også bruge mosen i det salte køkken. Det smager for eksempel enormt godt til retter med vildt eller som tilbehør til frikadeller, medister og sprængt oksekød, siger hun.

Har du rigtig mange æbler i haven, kan du med fordel dele din portion æblemos op, så du laver en sød version og en uden sukker. Frys herefter begge dele ned i passende portioner.

På den måde har du mos på lager til både desserter og til andre retter.

Den søde version af mosen kan du give et ekstra pift ved at tilsætte lidt citronskal og vanilje. Den kan være lækker at putte på dine havregryn eller yoghurten om morgenen.

- Lader du din søde mos koge lidt længere med mere sukker, kan du i øvrigt lave æblemarmelade. Når du lader det koge lidt ekstra, bliver konsistensen nemlig stivere i det, fordi æbler indeholder pektin, der er et naturligt fortykningsmiddel, fortæller Marie Melchior.

En anden måde at bruge æblemosen på er at lave æblesmør, foreslår Bettina Buhl.

- Det stammer fra besættelsestiden, hvor smør var en mangelvare. Det er simpelthen bare æblemos og smør, der blandes sammen. Det kan gøres en til en eller med lidt mere smør end æble, fortæller hun.

Æblesmørret spises, som det er, på hjemmebagte boller eller på kuvertbrød som tilbehør til lune gryderetter.

- Det smager dejlig friskt og syrligt, siger Bettina Buhl.

Den friske og syrlige smag gør sig også godt i dessertens verden. Derfor kan du altid bruge din æblemos til at kreere den klassiske æblekage med mos, makroner og flødeskum. Men du kan også kaste dig ud i at lave din egen æbleis.

- Den laver du bare ved at blande din æblemos med en helt almindelig flødeis. Det smager helt fantastisk. Og så kan du altid overveje at give den et lille strejf af kanel, eller du kan knuse makroner ned i isen. Det smager også rigtig godt, lyder det fra Bettina Buhl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek