Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 23/04/2024 - 08:00

Brug havens hadede planter i køkkenet

Der er guld gemt i din have. Skvalderkål, brændenælder og mælkebøtter er blot noget af det ukrudt, du kan bruge i madlavningen, hvis bare du ændrer dit mindset.

Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Af: Af Thit Lund Bording, Ritzau Fokus

Det er ikke kun de smukke forårsblomster, der springer ud i fuldt flor her til foråret. Også havens mere ubudne gæster er begyndt at spire frem.

Men faktisk er ukrudtet mere ven end fjende. Det handler bare om at ændre sit mindset, fortæller projektchef Mikkel-Lau Mikkelsen fra Vild mad-appen.

- Skvalderkål, brændenælder, mælkebøtter, tidsler og løgkarse er bare nogle af de ukrudtsplanter, der er spiselige, og som faktisk er lette at bruge i køkkenet, siger han og fortsætter:

- Man kan hurtigt tænke, at det er en helt ny måde at lave mad på, men det behøver det ikke være.

Den helt almindelige skvalderkål kan bruges i stedet for bredbladet persille, mens brændenælder kan bruges i en varm ret, som var det spinat og mælkebøtteblade i stedet for rucolasalat, fortæller han.

Tager man til Italien og Frankrig, er det ikke unormalt, at mælkebøtter og brændenælder er på menuen.

- Stegte brændenælder er virkelig lækre. Steg dem i olivenolie med noget hvidløg og chili, så har du en gammel italiensk klassiker, siger Mikkel-Lau Mikkelsen, der selv finder inspiration i andre landes madkulturer.

Men det er vigtigt at vide hvilke dele af ukrudtsplanten, der egner sig til madlavning, råder Mikkel-Lau Mikkelsen. For eksempel er det kun brændenældens omtrent seks øverste skud, der smager godt.

Kristine Fenger, der er uddannet filosof med speciale i miljøetik og naturhaver og aktuel med bogen "I gang med spiselige bede", bruger også gerne ukrudt fra haven, når hun skal lave mad.

Her kommer hun med to bud på opskrifter med havens ofte hadede planter:

1. Mælkebøttefrikadeller

Til mælkebøttefrikadeller bruges de gule blomster.

Saml en skål med mælkebøtteblomsterne. Børnene synes ofte, det er en sjov opgave, fortæller Kristine Fenger.

Pluk det gule fra blomsterne.

Tilsæt et halvt fintsnittet eller revet løg, tre æg, to håndfulde havregryn, tre spiseskefulde kikærtemel, salt og løvstikke.

Bland farsen godt, og lad den herefter trække.

Form mælkebøttefrikadellerne, og steg dem på en pande i fedtstof efter eget valg.

- Jeg elsker, at man kan tage en lidt hadet plante og få vendt frustrationen til: "Yes! Nu skal vi endelig lave mælkebøttefrikadeller!". Det er sjovt, når det kan lykkes, siger Kristine Fenger.

2. Urtesalt

Til urtesalt kan man høste de urter, man nu har lyst til at bruge, fortæller Kristine Fenger.

- Vi kan godt lide at bruge brændenælde sammen med løvstikke, men man kan også bruge skovløg, skvalderkål, ramsløg eller hvad man nu har i haven, siger hun.

Saml en stor skål med urter, og blend dem i en foodprocessor, eller hak dem fint.

Bland salt i de hakkede urter. Til en stor skål bruges omkring 1 kilo salt. Men det er vejledende, fortæller Kristine Fenger.

Fordel urtesaltet på en bageplade, og sæt det på bordpladen til tørring.

Afhængigt af hvor fugtigt der er, skal urtesaltet tørre mellem tre dage og en uge. Rør gerne lidt i urterne under tørringstiden.

Urterne kan også tørres i ovnen, men Kristine Fenger foretrækker selv at tørre dem på køkkenbordet.

Når saltet er knastørt, kan det opbevares i et syltetøjsglas.

/ritzau fokus/

København, 05/12/2024 - 12:24

Banksy-udstilling kommer til København til foråret

Georg Wendt/Ritzau Scanpix

Udstillingen om Banksy havde premiere i 2021 og er siden blevet set af mere end 2,5 millioner besøgende.

En udstilling om den anonyme graffitikunstner og maler Banksy kommer til Danmark i 2025.

Det skriver CSB Island entertainment og Julius Production i en pressemeddelelse tirsdag.

Udstillingen kan opleves på Art Maze på Østerbro i København i en begrænset periode fra 16. maj. Art Maze er et "kreativt hus og venue", der blev åbnet i 2023 af Louise Hagbarth og musikeren Mattias Kolstrup.

De vil også være værter, når udstillingen åbner til foråret.

Udstillingen havde premiere i München i marts 2021, og siden har flere end 2,5 millioner besøgende set udstillingen "The Mystery of Banksy - A Genius Mind" om den Bristol-fødte gadekunstner Banksy.

I pressemeddelelsen fremgår det, at udstillingen, der hylder Banksy, ikke er officielt autoriseret.

Det er ikke Banksys originale værker, da det ikke kan lade sig gøre at flytte dem. Det oplyser Henrik Nylander Svoldgaard, der er presseansvarlig hos CSB Island Entertainment.

Siden premieren har udstillingen været forbi flere europæiske byer - blandt andet Stockholm og Bielefeld.

Det er den tyske musicalproducent og udstillingsarrangør Oliver Forster, der står bag udstillingen.

- Vi ønsker at gøre kunst til en oplevelse, som alle kan opleve - samlet på ét sted. Banksy er primært en gadekunstner, der er kendt for sine graffitiværker, som han har spredt over hele verden.

- Med "The Mystery of Banksy - A Genius Mind" forsøger vi at samle de bedste og mest imponerende motiver på ét sted og i en afslappet atmosfære uden for et museum, men stadig med høje kvalitetsstandarder, siger Forster i pressemeddelelsen.

Der er blevet genskabt mere end 150 motiver fra streetart-kunstneren specielt til udstillingen i form af blandt andet graffiti, fotografier og videoinstallationer.

I 2010 blev Banksy for første gang inkluderet på Time Magazines liste over de 100 mest indflydelsesrige personer i verden.

- Den britiske kunstner, der menes at være mellem 45 og 50 år gammel, har haft held med at holde sin identitet hemmelig. Hans værker derimod erobrer ikke kun gader over hele verden, men også auktionshusene, lyder det i pressemeddelelsen.

Billetsalget til udstillingen i København åbnede tirsdag.

Læs Mere >>

København, 05/12/2024 - 11:18

Robert Hansen fængsles for grov vold mod kvinde

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Skuespiller Robert Hansen er blandt andet sigtet for at slå en kvinde i hovedet og spytte hende i ansigtet.

Robert Hansen varetægtsfængsles indtil 13. december for tre forhold om grov vold mod en kvinde. Volden fandt sted i november og december i år.

Det har Retten på Frederiksberg besluttet under et grundlovsforhør torsdag formiddag.

Den 45-årige skuespiller er blandt andet sigtet for at have slået kvinden i hovedet og banket det ned i gulvet. Anklagemyndigheden mener også, at han har brugt en kniv til at snitte kvindens balle.

Ved en anden episode har han taget hårdt fat om kvindens hoved og rusket det i et minut, samt spyttet hende i ansigtet.

Det tredje forhold fandt sted 4. december. Samme dag blev Robert Hansen anholdt på sin adresse på Frederiksberg ifølge Ekstra Bladet.

Specialanklager Jack Hurup oplyser, at varetægtsfængslingen sker på baggrund af gentagelsesrisiko, og fordi Robert Hansen tidligere er dømt for vold.

Robert Hansen var ikke selv til stede i retten, fordi han er på hospitalet. Derfor er det uvist, hvordan han forholder sig til kendelsen.

Det vides ikke, hvorfor skuespilleren er på hospitalet.

I retten blev det besluttet, at grundlovsforhøret skulle foregå for lukkede døre.

Når et grundlovsforhør er for lukkede døre, forhindres offentligheden i at høre nærmere om sagens beviser, og hvad den sigtede eventuelt forklarer.

Både anklager og forsvarer ønskede, at der blev nedlagt navneforbud mod Robert Hansen. Det besluttede retten dog ikke at imødekomme, men der blev nedlagt navneforbud mod forurettede.

Skuespilleren, der blandt andet er kendt fra film som "Kærlighed ved første hik" og "Oldboys", er tidligere dømt i en straffesag.

I 2023 fandt Retten på Frederiksberg ham skyldig i to forhold om vold mod ekskæresten Nynne Larsen.

Ved det første forhold havde Robert Hansen slået Nynne Larsen i hovedet med knyttet næve, mens han ved forhold to havde slået hende på kroppen og i hovedet med en guitar.

For det blev han idømt fire måneders ubetinget fængsel. Han afsonede fængselsstraffen med fodlænke i sit hjem på Frederiksberg.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2024 - 10:00

FAKTA: Autoværkstedets priser

* Når du skal indgå en aftale med autoværkstedet, kan du få et fast tilbud, et prisoverslag eller en maksimumpris.

* Du kan aftale med autoværkstedet, at det skal kontakte dig, hvis prisoverslaget eller maksimumprisen overskrides.

* Er der slet ikke aftalt en pris eller en maksimumpris, skal du betale det beløb, som autoværkstedet forlanger.

* Du vil typisk skulle betale enten en fast pris for de enkelte arbejdsydelser eller en timepris.

Kilder: FDM og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2024 - 10:00

Bilen på værksted: Loyale kunder går glip af fordelen ved konkurrence

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

De fleste bilejere vælger det samme autoværksted. Men der kan være penge at spare ved at undersøge markedet og presse prisen ned.

Når bilen skal på værksted, vælger rigtig mange af os at trille forbi det samme værksted, som vi plejer.

De fleste indhenter hverken tilbud fra andre autoværksteder eller forsøger at forhandle sig til bedre tilbud.

Det viser en undersøgelse lavet af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Men der kan være penge at spare ved at undersøge, hvad værksteder kan tilbyde. Sådan lyder det fra Ilyas Dogru, som er forbrugerøkonom i bilejernes interesseorganisation, FDM.

- Hvis ikke man som bilejer undersøger markedet, inden man vælger et værksted, går man glip af fordelene ved, at der er konkurrence, siger han.

- Vi anbefaler, at man indhenter flere tilbud, så man kan sammenligne priserne og presse prisen ned. Det er hele essensen ved det frie marked.

Tallene fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens undersøgelse viser faktisk, at størstedelen af de forbrugere, som forhandlede med deres værksted, endte med at få noget ud af det.

Blot 18 procent af de adspurgte forhandlede med deres mekaniker, da bilen senest skulle på værksted. Men blandt dem fik flere end syv ud af ti enten en lavere pris eller en bedre ydelse.

Undersøgelsen viser også, at størstedelen af forbrugerne ikke skifter autoværksted, fordi de er tilfredse med deres nuværende værksted.

Netop tilfredshed og tillid til værkstedet er afgørende, siger Erik S. Rasmussen, som er administrerende direktør i Dansk Bilbrancheråd, der er brancheorganisation for blandt andet autoværksteder.

- Der skal være tillid mellem bilejer og autoværksted. Bilejeren skal have tillid til, at prisen er fair - det er ikke det samme som at være billigst, siger han og uddyber:

- Vores råd er, at hvis du har et værksted, som du har tillid til, så er det dér, du skal komme. Er du ny bilejer, kan du spørge familie og venner, om de kan anbefale et værksted, som de har tillid til.

Erik S. Rasmussen erkender, at værkstedspriserne kunne være mere gennemsigtige.

Men netop derfor er tilliden så vigtig, vurderer han:

- Der er også forskel på reparationer. Det vil være nemmere at få en nogenlunde retvisende pris på reparation af en synlig skade, såsom stenslag. Men det kan være sværere at identificere fejlen, hvis der kommer en underlig lyd fra højre side, når bilen drejer.

Han fortæller, at en fordel ved at bruge det samme værksted er, at værkstedet får kendskab til køretøjet.

- Men har man selv overskuddet og evnerne til det, kan man sagtens afsøge markedet og forsøge at finde en billigere pris på reparationer, siger Erik S. Rasmussen.

Ifølge Ilyas Dogru er tilbud en måde for værkstederne at øge tillid og tryghed, fordi tilbud gør priser og udgifter mere gennemsigtige.

- Sådan fungerer andre markeder også. Man indhenter et tilbud, siger han.

- Som forbruger kan man sagtens selv vælge en løsning, der er lidt dyrere, fordi man synes, den er lidt bedre. Det vigtige er bare, at priserne er gennemsigtige, så forbrugeren kan tage valget på et oplyst grundlag.

For nogle kan det føles svært at forhandle om prisen, men det kan ofte betale sig, tilføjer Ilyas Dogru.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek