Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

01/12/2024 - 10:00

Sådan laver du en perfekt brun sovs til julemiddagen

Der skal være rigeligt med brun sovs, når familien samles for at spise juleaften, lyder det fra stjernekok og Bocuse d'Or-vinder Brian Mark Hansen.

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

I mange familier er den brune julesovs årets vigtigste sovs, og der skal helst være rigeligt af den, når familien samles.

De fleste familier - hvis ikke alle - har allerede en opskrift på brun sovs og egne præferencer, når det kommer til smag.

Det fortæller køkkenchef på Søllerød Kro Brian Mark Hansen, som sidste år vandt den prestigefulde internationale kokkekonkurrence Bocuse d'Or og er aktuel med kogebogen "Sauce", der indeholder 100 sauceopskrifter.

Brian Mark Hansen vil nødig træde familiens sovsemester over tæerne:

- For jeg har fuld forståelse for det, hvis julemiddagen har familietraditioner, man helst ikke vil rokke ved.

Men hvis du gerne vil have inspiration til en velsmagende julesovs, deler han sin egen opskrift her.

- Det vil være forskelligt, hvor meget sovs der bliver spist i de enkelte familier. Vi er selv en rigtig sovse-familie fra Sønderjylland. Derfor regner jeg med fire deciliter sovs per næse, siger han.

- Hellere for meget sovs end for lidt. Rester kan jo bruges dagen derpå til blandt andet flæskestegssandwich.

I opskriften bruges der stegesky fra en and, men du kan også vælge stegesky fra gås eller flæskesteg.

Som det første skal du krydre og fylde anden godt. Kom anden i ovnen på en rist med en bradepande under.

I bradepanden kommer Brian Mark Hansen også hjerte, kråse, hals og indmad samt løg, gulerødder og selleri, der alt sammen giver smag til sovsen.

Efter at anden er færdigstegt, tilsætter han én liter vand til bradepanden for at deglacere - altså afkoge - smagene fra bradepanden.

- Vi skal have aktiveret alle de gode smage fra karamellisering, afdryppet fedt og grøntsagerne. Kom derfor vand i bradepanden, og skrab hele herligheden ned i en gryde, siger han.

Hvis du vil pifte smagen lidt ekstra op, kan du ligesom Brian Mark Hansen også komme persillestilke og laurbærblade i fonden. Han tilsætter desuden lidt portvinslage fra sine hjemmesyltede svesker og eddikelage fra hjemmesyltet rødkål.

- Det er også her, man skal sikre sig, at der er nok fond i gryden. Tilsæt eventuelt kalve- eller hønsefond, så der er nok væske, siger han.

For der skal jo ikke mangle sovs.

Typisk vil to deciliter sovs per næse være nok, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, som er kok og kokkeunderviser på Hotel- og Restaurantskolen i København.

- Til fire voksne skal du altså tilsætte godt en liter væske, fordi sovsen koger lidt ned, siger han.

Giv nu indholdet i gryden et opkog i omkring en halv time, og si det derefter igennem en fintmasket si.

- Når fedtet er steget til overfladen, skal du drysse mel direkte ned i det og lade fedtet opsuge melet, siger Brian Mark Hansen.

- På den måde laver du en roux - altså en jævning - direkte i stegeskyen. Du skal regne med to spiseskeer mel per liter væske, afhængig af hvor tyk du vil have sovsen.

Du kan faktisk også vælge at lave en mere traditionel roux.

- Kom 75 gram mel og 125 gram fedtstof, såsom andefedt eller smør, i en gryde ved lav varme, og rør rundt, indtil blandingen bliver godt gylden. Det tager et kvarters tid, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

- Tilsæt derefter fonden gradvist, mens du rører rundt med et piskeris, og kog sovsen godt igennem.

Som det næste skal du smage sovsen til med salt og peber.

- Og så skal du ikke glemme fløden. Jeg laver gerne en sovs, hvor fløden udgør 20 procent af væsken, siger Brian Mark Hansen.

For hver liter sovs skal du altså tilsætte to deciliter fløde.

- Lidt kulør skal der også til. Og julen er den eneste tid på året, hvor kulør er helt accepteret, siger han og griner.

/ritzau fokus/

København, 20/06/2025 - 16:45

Lars Hjorthøj: Livet overgår mine forventninger

Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Lars Hjortshøj troede, at han skulle læse dansk og have et almindeligt arbejde. Det var, inden han fandt forløsningen i at optræde, siger han til TV 2.

Komikeren Lars Hjortshøj troede, at han skulle læse dansk på universitetet og have det, han beskriver som et helt almindeligt arbejde, som resten af hans familie i Jylland havde.

Det fortæller den 58-årige kendis i et interview med TV 2.

For det er tydeligt, hvis man har tændt fjernsynet, at det ikke er endt sådan.

- Mit liv overgår meget de forventninger, jeg havde som ung, siger Lars Hjortshøj til mediet.

I 1992 vandt han den første udgave af DM i standup, og siden da har han levet af at være sjov.

Han husker tiden derefter som nogle vilde år med sprut, damer og succes. Og hovedet oppe i egen tarm, som han siger det til TV 2.

Siden begyndte han også at lave tv. Netop nu er han både aktuel på skærmen og på standupscenen.

Han er på turné med onemanshowet "Plat og krone", og så er han blandt deltagerne i TV 2's kreative underholdningsprogram "Stormester".

Man har tidligere kunnet opleve ham i blandt andet satiresucceserne "Klovn" og "Casper & Mandrilaftalen" samt i sitcommen "Langt fra Las Vegas".

Kærligheden til at optræde fandt han, mens han gik på efterskole og med egne ord var en kejtet fyr med togskinner, fortæller han til TV 2.

- Det var en måde at finde en eller anden forløsning. Jeg kan stadig lukke mig helt inde i en osteklokke på scenen, siger han til mediet.

I privaten danner han par med Camilla Skjødt Rønsgaard, der omkring årsskiftet fødte komikerens tredje barn.

Han har også datteren Emma på 27 år og sønnen Oscar på 24 fra sit ægteskab med Tina Bilsbo, som han blev skilt fra i 2021 efter 26 år sammen.

Og med både et nytilkommet barn og barnebarn lød det i 2024, at der fremover skulle være mere ro på.

- Der er styr på det. Livet er jo fuld af overraskelser og tilfældigheder, sagde han til Ritzau.

/ritzau/

Læs Mere >>

Valby, 20/06/2025 - 16:41

Mette Frederiksen får æselgavekort og kram for 10 år som formand

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Flere end 100 personer er mødt op for at fejre Mette Frederiksens ti år som formand for Socialdemokratiet.

Socialdemokratiet har kvitteret med et gavekort til et levende æsel for statsminister Mette Frederiksens ti år i toppen for partiet.

Det viser billeder fra en reception for jubilæet, der afholdes fredag eftermiddag på Hotel- og Restaurantskolen i Valby.

- Mette har købt en gård nede på Møn. Vi har opfanget, at hun godt kunne tænke sig nogle flere dyr. Blandt andet et æsel. Det er sjovere end et mågestel eller en bogsamling, siger partisekretær i partiet Lasse Ryberg.

- Hun var meget overrasket, tilføjer han.

Ifølge partisekretæren skal hun have spurgt, om det kunne blive til et føl.

- Det æsel kommer helt sikkert til at stå på Møn, siger Lasse Ryberg.

Mette Frederiksens jubilæum er formelt set først 28. juni, men der er hun ifølge partisekretæren til et Nato-møde.

Gæstelisten for jubilæumsfejringen fredag er sammensat af Mette Frederiksen og Socialdemokratiet.

Og den røde løber er rullet ud i dagens anledning, hvor hun med kram blandt andre har taget imod regeringskollegerne Lars Løkke Rasmussen og Troels Lund Poulsen.

Men gæstelisten rummer ikke alene kollegerne fra Christiansborg.

Mette Frederiksen har også inviteret tv-læge Peter Qvortrup Geisling, musiker Anne Linnet og skuespiller Merete Mærkedahl, der har lavet parodier på statsministeren i Cirkusrevyen.

- Hun har lige lavet en parodi, fortæller partisekretæren.

Mette Frederiksen har været statsminister for Socialdemokratiet siden 2019.

Forinden var hun næstformand for den socialdemokratiske folketingsgruppe fra 2005 til 2011.

Derefter blev hun udnævnt som beskæftigelsesminister fra 2011 til 2014. Hun var justitsminister fra 2014 til 2015, hvorefter hun blev formand for partiet.

Mette Frederiksen har været folketingsmedlem for Socialdemokratiet siden 2001.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 20/06/2025 - 10:00

FAKTA: Fødevarestyrelsens kontrol

* I den seneste kontrol af madboder fik 10 procent af virksomheden en sanktion fra Fødevarestyrelsens tilsynsførende.

* Omkring halvdelen af sanktionerne var en indskærpelse af reglerne, hvilket kan sammenlignes med en løftet pegefinger.

* Den andel halvdel var mere alvorlige overtrædelser, som endte med enten en bøde eller et forbud mod at holde åbent.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 20/06/2025 - 10:00

Stil sulten i en madbod med styr på hygiejnen

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Det vrimler med madboder på sommerens markeder og festivaler. Og i langt de fleste er der godt styr på fødevaresikkerheden.

Der dufter af indiske krydderier fra den ene madbod og saftige burgere fra den anden. Så er spørgsmålet bare, hvad humøret er til. Og mindst lige så vigtigt: Hvilke af boderne der har helt styr på fødevaresikkerheden, så den velsmagende portion ikke ender med mavesmerter.

Den første del må du selv afgøre, men spørger man Fødevarestyrelsen, kan du med ro i maven besøge madboderne herhjemme.

Den seneste kontrol viser, at 9 ud af 10 af de midlertidige spisesteder ved blandt andet byfester, musikfestivaler og markeder overholder reglerne. Og det er ifølge sektionsleder Charlotte Kølln fra Foder- og Fødevaresikkerhed i Fødevarestyrelsen et rigtig flot niveau.

- At kun 10 procent får en sanktion, er et godt sted at ligge - og de fleste af sanktionerne er indskærpelser, som kan sammenlignes med en løftet pegefinger. Ser man på sanktionsprocenten over en bred kam for detailvirksomheder, herunder caféer og restauranter, ligger den på omkring 20 procent.

- Så vi siger til danskerne: I kan trygt spise fra madboderne ude i det danske sommerland. Den danske standard er virkelig høj. Men man skal selvfølgelig bruge sin sunde fornuft, fortæller Charlotte Kølln.

Selv kigger hun typisk efter en kontrolrapport og en smiley, de steder hvor det er muligt, for at få en indikation af, at standarden er i orden.

Derudover har hun et par tommelfingerregler, hun har i baghovedet.

Det kan eksempelvis give udfordringer, hvis madboden er meget, meget lille, så der er meget lidt plads til at arbejde derinde.

- Har man et meget bredt menukort, kan det være svært at håndtere alle procedurerne til det, man står og laver. Det kan være en udfordring at få adskilt sine fødevarer, hvis man ikke har meget plads, forklarer sektionslederen.

Og så gælder det selvfølgelig om at have øjnene med sig. Er der noget, der virker lidt suspekt, er det nok en god idé at stille sulten et andet sted.

- Jeg kigger da selv på den generelle hygiejne. Hvis de ansatte er beskidte i tøjet, eller der er en, der tager imod penge med den ene hånd og skærer kød med den anden, så er der nogle alarmklokker, der ringer, siger Charlotte Kølln.

De typiske problemer, Fødevarestyrelsen stødte på i den seneste kontrol af madboderne, var manglende egenkontrol og håndtering af fødevarer - for eksempel at kylling blev serveret til gæsterne med den samme tang, som blev brugt til tilberedning af maden.

Derefter kom manglende rengøring samt manglende mærkning eller information til forbrugerne.

Oplever man selv, at der er problemer med hygiejnen på et madsted, kan det anmeldes på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek