Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 28/08/2024 - 07:15

Dansk svømmer oplevede PL i 1984 med tov og håndstopur

Et tov samt et håndholdt stopur var den primitive løsning for paraatleterne i 1984, husker tidligere svømmer.

Palle Hedemann/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

De paralympiske lege har udviklet sig meget over de seneste årtier. I dag er PL, som fra onsdag afvikles i Paris, på mange måder på bølgelængde med OL.

Det vurderer formanden i Parasport Danmark, John Petersson, som er med ved legene for 11. gang. Heraf fem gange som atlet og siden som enten næstformand eller formand i Parasport Danmark.

- Der er jo sket kolossalt meget. Jeg var med første gang i 1984 som svømmer. Der foregik det ikke i Los Angeles. Der havde man ikke indgået en aftale med Den Internationale Olympiske Komité (IOC).

- På det tidspunkt var der heller ikke noget, der hed Den Internationale Paralympiske Komité (IPC). Der kaldte man det egentlig handicap-OL. Dengang foregik det på et universitet i New York, husker han.

Oplevelsen i svømmebassinet var noget anderledes, end den der venter parasvømmerne i Paris.

- Jeg skulle svømme 25 meter fri og 25 meter ryg. Men der var kun et bassin på 50 meter. De ville have bunden op i bassinet, men det kunne de ikke få, da der var et eller andet galt.

- Så jeg svømmede første gang med et tov ude på midten. Det skulle jeg bare svømme ind i, og så stod der en med et håndstopur ved siden af.

- Når man sammenligner med, hvad man ser i dag med svømmestadion og elektronisk tidtagning, så er der jo sket vildt meget gennem de her 40 år, påpeger han.

Den største byggesten til forandring kom for alvor, da IPC blev dannet og fik en stemme hos IOC. I dag er John Petersson også medlem af bestyrelsen i IPC.

- I 1989 stiftede man IPC, som indgik en aftale med IOC om, at når man afviklede de olympiske lege, var man også forpligtet til at holde de paralympiske lege.

- Så fra 1992 i Barcelona blev det for første gang holdt samme sted og i helt de samme faciliteter, siger John Petersson.

Der er flere tilskuere til PL i dag end nogensinde før, ligesom flere ser det på tv.

- Udviklingen er kommet langsomt. De paralympiske lege har i mange år været bagud i forhold til OL, men er nu begyndt at komme på bølgelængde, mener formanden i Parasport Danmark.

PL begynder onsdag og varer frem til 8. september.

/ritzau/

København, 15/10/2024 - 15:28

Iben Hjejle sygemeldt: Alle forestillinger aflyses

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Det fremgår ikke, hvad sygemeldingen skyldes, men resten af den stjernespækkede teaterforestilling "Hvem er bange for Virginia Woolf" er blevet aflyst.

Det var planen, at Teatret ved Sorte Hests udgave af det klassiske stykke "Hvem er bange for Virginia Woolf" skulle spille frem til og med den 26. oktober.

Men det københavnske teater har måttet aflyse alle de resterende forestillinger, da Iben Hjejle, der spiller en af stykkets hovedroller, er blevet sygemeldt.

Det oplyser Teatret ved Sorte Hest på sin officielle facebookside.

- Teatret ved Sorte Hest beklager dybt over for alle jer, som ikke får mulighed for at se forestillingen, skriver teatret i opslaget.

Der er ikke offentliggjort yderligere om sygemeldingen.

Ifølge Ekstra Bladet har den 53-årige skuespiller tidligere i oktober været nødsaget til at aflyse optagelser af podcasten "Sitter", som hun laver sammen med tv-vært Signe Lindkvist.

I en video og i et opslag delt på Sitters officielle profil på Instagram tidligere i oktober fremgår det, at Iben Hjejle har hostet, mistet stemmen og været sengeliggende.

Det fremgår ikke, om det er årsagen til sygemeldingen på Teatret ved Sorte Hest.

Forestillingen, som ifølge arrangørerne varede tre timer med to indlagte pauser undervejs, havde premiere 19. september.

Foruden Iben Hjejle udgør Jakob Cedergren, Marie Reuther og Lue Støvelbæk resten af holdet på scenen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/10/2024 - 12:29

Aldrig før sete optagelser indgår i ny dokumentar om The Beatles

En ny dokumentar af Martin Scorsese skildrer The Beatles' første gang i Amerika i 1964.

Den amerikanske instruktør Martin Scorsese står bag en ny dokumentar om The Beatles og deres første besøg i USA. Det skriver streamingtjenesten Disney+ i et opslag på X.

- Forbered dig på at opleve det elektrificerende øjeblik, hvor The Beatles for første gang landede i Amerika, lyder det.

Dokumentaren hedder "Beatles '64" og indeholder aldrig tidligere sete optagelser af bandet og deres fanskare, skriver det amerikanske medie NME.

Ifølge mediet giver filmen et sjældent glimt af dengang The Beatles blev "det mest indflydelsesrige og elskede band nogensinde".

I dokumentaren indgår nye interviews med blandt andre bandmedlemmerne Paul McCartney og Ringo Starr.

Også interviews med nogle af bandets største fans er med i filmen.

Dokumentaren følger de fire bandmedlemmer, John Lennon, George Harrison, Paul McCartney og Ringo Starr, i USA i 1964, hvor de debuterede med koncerter i Washington Coliseum og på "The Ed Sullivan Show" med mere end 73 millioner seere.

Showet blev ifølge mediet NME den mest sete tv-begivenhed i sin tid.

"The Ed Sullivan Show" var et amerikansk tv-program, der kørte på kanalen CBS frem til 1971.

Optagelser fra bandets debut filmet af de to dokumentarister Albert og David Maysles kommer til at indgå i restaureret kvalitet.

Her kommer der også til at være mere intime optagelser med de fire, hvor venskabet mellem dem bliver fanget i en tid, hvor de oplever "utænkelig berømmelse", skriver mediet.

I forbindelse med filmens udgivelse bliver syv Beatles-album udgivet på ny på vinylplader omkring premieredatoen.

Dokumentaren er instrueret af David Tedeschi og har premiere på Disney+ den 29. november 2024.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 15/10/2024 - 10:00

FAKTA: Drik dine mosede æbler

* Du kan nemt og hurtigt lave en lækker varm efterårsdrik eller æblesuppe.

* Lav drikken eller suppen ved at skrælle en bunke æbler og fjerne kernehusene.

* Kog nu æblerne, og blend dem herefter, så du får en flydende masse. Tilsæt eventuelt krydderier undervejs, såsom kanel og nelliker.

* Drik den varme æbledrik direkte fra en kop, eller spis den som en suppe fra en skål.

Kilde: Bettina Buhl, der er museumsinspektør på Det Grønne Museum og kogebogsforfatter.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 15/10/2024 - 10:00

Dine smadrede æbler er en sand delikatesse

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kogebogsforfattere giver dig efterårsfrisk inspiration til, hvordan du kan bruge æblemosen, du smider i fryseren fra årets frugthøst.

Få mest muligt ud af efterårets æblehøst ved at lave mos, der beriger madlavningen sæsonen ud.

Det er nemlig stort set kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan bruge den bløde spise til i køkkenet, lyder det fra Bettina Buhl.

Hun er museumsinspektør med ansvar for mad og måltidets historie på Det Grønne Museum, der ligger på Djursland, og så har hun skrevet bogen "Æbler - Klassiske opskrifter og fortællinger fra den danske madhistorie".

- Jeg kan finde på at putte æblemos i en pandekagedej. Nogle gange bager jeg også brød, hvor jeg blander æblemos med i dejen. Der er så mange ting, du kan gøre med det, fortæller hun.

Samme melding kommer fra madskribent og kogebogsforfatter Marie Melchior, som står bag opskriftsbogen "Vild med æbler".

- Blander du lidt peberrod i, kan du også bruge mosen i det salte køkken. Det smager for eksempel enormt godt til retter med vildt eller som tilbehør til frikadeller, medister og sprængt oksekød, siger hun.

Har du rigtig mange æbler i haven, kan du med fordel dele din portion æblemos op, så du laver en sød version og en uden sukker. Frys herefter begge dele ned i passende portioner.

På den måde har du mos på lager til både desserter og til andre retter.

Den søde version af mosen kan du give et ekstra pift ved at tilsætte lidt citronskal og vanilje. Den kan være lækker at putte på dine havregryn eller yoghurten om morgenen.

- Lader du din søde mos koge lidt længere med mere sukker, kan du i øvrigt lave æblemarmelade. Når du lader det koge lidt ekstra, bliver konsistensen nemlig stivere i det, fordi æbler indeholder pektin, der er et naturligt fortykningsmiddel, fortæller Marie Melchior.

En anden måde at bruge æblemosen på er at lave æblesmør, foreslår Bettina Buhl.

- Det stammer fra besættelsestiden, hvor smør var en mangelvare. Det er simpelthen bare æblemos og smør, der blandes sammen. Det kan gøres en til en eller med lidt mere smør end æble, fortæller hun.

Æblesmørret spises, som det er, på hjemmebagte boller eller på kuvertbrød som tilbehør til lune gryderetter.

- Det smager dejlig friskt og syrligt, siger Bettina Buhl.

Den friske og syrlige smag gør sig også godt i dessertens verden. Derfor kan du altid bruge din æblemos til at kreere den klassiske æblekage med mos, makroner og flødeskum. Men du kan også kaste dig ud i at lave din egen æbleis.

- Den laver du bare ved at blande din æblemos med en helt almindelig flødeis. Det smager helt fantastisk. Og så kan du altid overveje at give den et lille strejf af kanel, eller du kan knuse makroner ned i isen. Det smager også rigtig godt, lyder det fra Bettina Buhl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek