Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Washington, 17/09/2020 - 09:26

Biden advarer Johnson mod at røre nordirsk fredsaftale

Joe Biden advarer Storbritannien om, at Langfredagsaftalen ikke må ofres ved brexit.

Drew Angerer/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/Reuters

I USA advarer den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden Storbritannien om, at det må respektere fredsaftalen i Nordirland. I modsat fald vil briterne ikke kunne få en handelsaftale med amerikanerne.

Vi kan ikke tillade, at Langfredagsaftalen, som bragte fred til Nordirland, bliver ofret i forbindelse med brexit, siger Biden i et tweet.

- Enhver handelsaftale mellem USA og Storbritannien må være baseret på respekt for aftalen og hindre tilbagekomsten af en hård grænse. Punktum, hedder det i udmeldingen fra den demokratiske præsidentkandidat.

Den britiske udenrigsminister, Dominic Raab, har under et besøg i Washington forsøgt at berolige amerikanske politikere om, at den britiske regering har kontrol over situationen, efter at det er kommet til en ny krise omkring brexit.

Den republikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, har udtrykt tillid til Boris Johnsons konservative regering.

Men i Washington har Demokraternes flertalsleder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, sagt, at "der er ingen chance for, at en amerikansk-britisk handelsaftale kommer gennem Kongressen", hvis briterne bryder internationale aftaler som Langfredagsaftalen.

Pelosi sagde efter drøftelser med Raab, at Storbritanniens udtræden af EU ikke vil få lov til at "bringe freden i fare i Nordirland".

Hun sagde, at Kongressens underhus, som hun leder, vil forsvare den historiske fredsaftale fra 1998 som en "håbets ledestjerne for fredselskende folk i hele verden".

/ritzau/Reuters


Nyhedsarkiv