Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 17/02/2024 - 08:00

Døende mand ændrede Basims liv

I en alder af blot 24 år blev Basim forældreløs. Nu stiller han op Dansk Melodi Grand Prix med en vigtig livslære.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

For ti år siden vandt Basim de danske grandprixfans' hjerter med den poppede kærlighedshymne "Cliché Love Song", som landende på en niendeplads i Eurovision-finalen.

Nu et årti efter vil Basim gentage succesen, men nå et nøk længere i det internationale melodigrandprix og synge Danmark helt til tops.

Men først skal Basim vinde det danske melodigrandprix, som løber af stablen i DR Koncerthuset i København 17. februar, med sangen "Johnny". Nummeret er inspireret af en mand, Basim mødte på det hospice, som hans egen far også lå på.

- "Det er sgu da dig fra fjernsynet! Hvad fanden laver du her, knægt?", genfortæller Basim om sit første møde med Johnny.

- Jeg har altid været interesseret i mennesker og synes, det er oprigtigt interessant at møde nye mennesker og lære dem at kende. Så selvfølgelig taler jeg med ham. Det er helt naturligt, qua min opdragelse, at når en ældre taler, så lytter man, fortæller Basim.

De to faldt i snak. En faderlig snak om tankerne om livet, når man ligger på dødslejet - Basim med sit foran sig, mens Basims far og Johnny var ved at miste det.

Johnny bekendte sig til Basim, at han var ked af, at folk først kom forbi, når enden var nær.

- Det blev en vigtig snak, for på det tidspunkt forstår jeg ikke rigtigt vigtigheden af den livslære, fortæller Basim.

- Jeg har været for ung og umoden til at forstå, hvad fanden manden mener med, at han er ked af, at folk først kommer med blomster, når han skal til at dø - altså: "Hvorfor gider du have blomster?". Men det var ikke det, det handlede om, kan jeg godt se nu efter at have haft døden i øjnene i mit liv.

I en alder af blot 24 år var Basim blevet forældreløs.

Han mistede sin far til leukæmi i 2012. Fire år efter døde hans mor af Parkinsons sygdom.

- Selv om Johnny gav mig den livslære dengang, så var det ikke, fordi jeg efter min fars død var sådan: "Nu skal jeg huske at være der". Jeg har ikke været voksen nok. Men det vil jeg prøve at huske mig selv på nu resten af mit liv, siger den i dag 31-årige sanger og popproducer.

At han først skulle blive rigtig voksen, før han kunne det, er ikke noget, Basim angrer.

- Fortrydelse kommer ikke et kærligt sted fra. Jeg vil hellere sige, at jeg er glad for, at jeg har lært det. For hvis jeg aldrig havde været på det hospice og lært det og mødt denne energi, så har jeg aldrig nogensinde kunne skrive, fortælle og dele denne historie. Det er en påmindelse til mig selv om at huske at leve livet, siger Basim.

- Noget, jeg har lært med tiden, er, at vi har rigtig travlt. Vi har travlt med næste projekt, vi vil gerne have den fede bil, den fede karriere, de fede billeder - og likes. Men det er jo alt pynten på kagen, siger han og fortsætter:

- Det er ikke lige så vigtigt som essensen, som er de folk, der er der for en, når man ligger ved dødslejet. Når man er på bunden af havet og har det svært. Jeg tror, det er vigtigt at stoppe op nogle gange og huske på, hvem er de vigtige i dit liv.

Adspurgt, om Johnny er mandens rigtige navn eller et alias, svarer Basim, at det er komplekst.

- For mig hedder han Johnny, siger Basim og uddyber:

- Johnny er mange ting: Johnny er døden. Han er sorgen. Årene. Han er skammen. Inden i mig er det Johnny.

Om Basim vinder Dansk Melodi Grand Prix bliver afgjort lørdag aften. Showet, som har Stéphanie Surrugue og Sara Bro som værter, bliver sendt på DR1 klokken 20.00.

/ritzau/

København, 20/06/2025 - 16:45

Lars Hjorthøj: Livet overgår mine forventninger

Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Lars Hjortshøj troede, at han skulle læse dansk og have et almindeligt arbejde. Det var, inden han fandt forløsningen i at optræde, siger han til TV 2.

Komikeren Lars Hjortshøj troede, at han skulle læse dansk på universitetet og have det, han beskriver som et helt almindeligt arbejde, som resten af hans familie i Jylland havde.

Det fortæller den 58-årige kendis i et interview med TV 2.

For det er tydeligt, hvis man har tændt fjernsynet, at det ikke er endt sådan.

- Mit liv overgår meget de forventninger, jeg havde som ung, siger Lars Hjortshøj til mediet.

I 1992 vandt han den første udgave af DM i standup, og siden da har han levet af at være sjov.

Han husker tiden derefter som nogle vilde år med sprut, damer og succes. Og hovedet oppe i egen tarm, som han siger det til TV 2.

Siden begyndte han også at lave tv. Netop nu er han både aktuel på skærmen og på standupscenen.

Han er på turné med onemanshowet "Plat og krone", og så er han blandt deltagerne i TV 2's kreative underholdningsprogram "Stormester".

Man har tidligere kunnet opleve ham i blandt andet satiresucceserne "Klovn" og "Casper & Mandrilaftalen" samt i sitcommen "Langt fra Las Vegas".

Kærligheden til at optræde fandt han, mens han gik på efterskole og med egne ord var en kejtet fyr med togskinner, fortæller han til TV 2.

- Det var en måde at finde en eller anden forløsning. Jeg kan stadig lukke mig helt inde i en osteklokke på scenen, siger han til mediet.

I privaten danner han par med Camilla Skjødt Rønsgaard, der omkring årsskiftet fødte komikerens tredje barn.

Han har også datteren Emma på 27 år og sønnen Oscar på 24 fra sit ægteskab med Tina Bilsbo, som han blev skilt fra i 2021 efter 26 år sammen.

Og med både et nytilkommet barn og barnebarn lød det i 2024, at der fremover skulle være mere ro på.

- Der er styr på det. Livet er jo fuld af overraskelser og tilfældigheder, sagde han til Ritzau.

/ritzau/

Læs Mere >>

Valby, 20/06/2025 - 16:41

Mette Frederiksen får æselgavekort og kram for 10 år som formand

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Flere end 100 personer er mødt op for at fejre Mette Frederiksens ti år som formand for Socialdemokratiet.

Socialdemokratiet har kvitteret med et gavekort til et levende æsel for statsminister Mette Frederiksens ti år i toppen for partiet.

Det viser billeder fra en reception for jubilæet, der afholdes fredag eftermiddag på Hotel- og Restaurantskolen i Valby.

- Mette har købt en gård nede på Møn. Vi har opfanget, at hun godt kunne tænke sig nogle flere dyr. Blandt andet et æsel. Det er sjovere end et mågestel eller en bogsamling, siger partisekretær i partiet Lasse Ryberg.

- Hun var meget overrasket, tilføjer han.

Ifølge partisekretæren skal hun have spurgt, om det kunne blive til et føl.

- Det æsel kommer helt sikkert til at stå på Møn, siger Lasse Ryberg.

Mette Frederiksens jubilæum er formelt set først 28. juni, men der er hun ifølge partisekretæren til et Nato-møde.

Gæstelisten for jubilæumsfejringen fredag er sammensat af Mette Frederiksen og Socialdemokratiet.

Og den røde løber er rullet ud i dagens anledning, hvor hun med kram blandt andre har taget imod regeringskollegerne Lars Løkke Rasmussen og Troels Lund Poulsen.

Men gæstelisten rummer ikke alene kollegerne fra Christiansborg.

Mette Frederiksen har også inviteret tv-læge Peter Qvortrup Geisling, musiker Anne Linnet og skuespiller Merete Mærkedahl, der har lavet parodier på statsministeren i Cirkusrevyen.

- Hun har lige lavet en parodi, fortæller partisekretæren.

Mette Frederiksen har været statsminister for Socialdemokratiet siden 2019.

Forinden var hun næstformand for den socialdemokratiske folketingsgruppe fra 2005 til 2011.

Derefter blev hun udnævnt som beskæftigelsesminister fra 2011 til 2014. Hun var justitsminister fra 2014 til 2015, hvorefter hun blev formand for partiet.

Mette Frederiksen har været folketingsmedlem for Socialdemokratiet siden 2001.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 20/06/2025 - 10:00

FAKTA: Fødevarestyrelsens kontrol

* I den seneste kontrol af madboder fik 10 procent af virksomheden en sanktion fra Fødevarestyrelsens tilsynsførende.

* Omkring halvdelen af sanktionerne var en indskærpelse af reglerne, hvilket kan sammenlignes med en løftet pegefinger.

* Den andel halvdel var mere alvorlige overtrædelser, som endte med enten en bøde eller et forbud mod at holde åbent.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 20/06/2025 - 10:00

Stil sulten i en madbod med styr på hygiejnen

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Det vrimler med madboder på sommerens markeder og festivaler. Og i langt de fleste er der godt styr på fødevaresikkerheden.

Der dufter af indiske krydderier fra den ene madbod og saftige burgere fra den anden. Så er spørgsmålet bare, hvad humøret er til. Og mindst lige så vigtigt: Hvilke af boderne der har helt styr på fødevaresikkerheden, så den velsmagende portion ikke ender med mavesmerter.

Den første del må du selv afgøre, men spørger man Fødevarestyrelsen, kan du med ro i maven besøge madboderne herhjemme.

Den seneste kontrol viser, at 9 ud af 10 af de midlertidige spisesteder ved blandt andet byfester, musikfestivaler og markeder overholder reglerne. Og det er ifølge sektionsleder Charlotte Kølln fra Foder- og Fødevaresikkerhed i Fødevarestyrelsen et rigtig flot niveau.

- At kun 10 procent får en sanktion, er et godt sted at ligge - og de fleste af sanktionerne er indskærpelser, som kan sammenlignes med en løftet pegefinger. Ser man på sanktionsprocenten over en bred kam for detailvirksomheder, herunder caféer og restauranter, ligger den på omkring 20 procent.

- Så vi siger til danskerne: I kan trygt spise fra madboderne ude i det danske sommerland. Den danske standard er virkelig høj. Men man skal selvfølgelig bruge sin sunde fornuft, fortæller Charlotte Kølln.

Selv kigger hun typisk efter en kontrolrapport og en smiley, de steder hvor det er muligt, for at få en indikation af, at standarden er i orden.

Derudover har hun et par tommelfingerregler, hun har i baghovedet.

Det kan eksempelvis give udfordringer, hvis madboden er meget, meget lille, så der er meget lidt plads til at arbejde derinde.

- Har man et meget bredt menukort, kan det være svært at håndtere alle procedurerne til det, man står og laver. Det kan være en udfordring at få adskilt sine fødevarer, hvis man ikke har meget plads, forklarer sektionslederen.

Og så gælder det selvfølgelig om at have øjnene med sig. Er der noget, der virker lidt suspekt, er det nok en god idé at stille sulten et andet sted.

- Jeg kigger da selv på den generelle hygiejne. Hvis de ansatte er beskidte i tøjet, eller der er en, der tager imod penge med den ene hånd og skærer kød med den anden, så er der nogle alarmklokker, der ringer, siger Charlotte Kølln.

De typiske problemer, Fødevarestyrelsen stødte på i den seneste kontrol af madboderne, var manglende egenkontrol og håndtering af fødevarer - for eksempel at kylling blev serveret til gæsterne med den samme tang, som blev brugt til tilberedning af maden.

Derefter kom manglende rengøring samt manglende mærkning eller information til forbrugerne.

Oplever man selv, at der er problemer med hygiejnen på et madsted, kan det anmeldes på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek